Webtalis vernieuwd + tips

Yes, Webtalis is volledig vernieuwd en ik ben er ontzettend blij mee!

In dit artikel wil ik graag meerdere dingen met jullie delen die ik gedaan heb en waar ik over na heb gedacht tijdens het maken van de nieuwe versie van Webtalis. Je kunt hier misschien zelf ook wat mee tijdens het vernieuwen van je eigen website.

Voordat ik hiermee begin wil ik eerst even zeggen dat het belangrijk is dat je website altijd bereikbaar is voor je bezoekers zonder dat er gekke dingen in beeld komen.  Wanneer je over wilt stappen op een nieuw design kun je daarom beter eerst een testwebsite opzetten.

Je kunt dan alles rustig op je gemakje aanpassen zonder dat iemand het ziet.

Bepaal wat jouw website doelen zijn

Natuurlijk heb je ooit al een keer bedacht wat precies het doel van je website is. Wanneer je van WordPress thema wilt veranderen is het verstandig om hier nog eens over na te denken.

Wil je bijvoorbeeld mensen alleen informeren, wil je diensten of producten verkopen, wil je dat mensen zich aanmelden voor je mailinglijst, of misschien heel wat anders?

Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt kun je hier rekening mee houden met het bedenken hoe je nieuwe website eruit moet komen te zien.

Zo is Webtalis aangepast van een website met een blog layout naar iets heel wat anders, omdat ik me weer meer wilde gaan richten op de diensten waar je mij voor kunt inschakelen.

Bekijk de diensten trouwens gerust op de pagina Webtalis inhuren. 😉

Vergeet verder ook niet om erover na te denken wat je wilt uitstralen en hoeveel persoonlijkheid je in je website wilt hebben. Mensen vinden het fijn om te zien wie er achter een blog of website schuilgaat. Dit is dan ook de reden waarom ik mezelf op verschillende pagina’s op deze website laat zien.

Een nieuw WordPress thema kiezen

Ik heb in het artikel “Kies een WordPress thema niet op basis van functionaliteit” al eens laten weten dat ik een thema niet puur uitzoek op de functionaliteiten en mogelijkheden en dat jij dit eigenlijk ook niet zou moeten doen.

Zelf zocht ik naar een thema om als startpunt te gebruiken. Zowel het design als de mogelijkheden waren in dit geval niet helemaal van belang, alhoewel het soms toch wel prettig is als iets direct kan in een thema.

Na meerdere thema’s bekeken te hebben heb ik uiteindelijk ervoor gekozen om het thema Marketers Delight als basis te gebruiken.

De reden hiervan is omdat de ontwikkelaar van dit thema altijd actief bezig is om het thema te verbeteren, ik genoeg mogelijkheden zag om te maken wat ik in gedachte had en omdat het thema verder niet heel veel overbodige dingen bevat.

WordPress thema design aanpassen

Afhankelijk van het WordPress thema dat je uitgekozen hebt krijg je bij de thema opties honderden instellingen te zien om bijvoorbeeld de kleuren aan te passen en bepaalde dingen anders in te delen.

Bij het Marketers Delight thema kun je bij de thema opties niet veel aanpassen aan kleuren, lettertypes, en dat soort dingen. Ik moest dus zelf aan de slag om te maken wat ik graag wilde en heb de basis van dit thema als startpunt gebruikt.

Eenmaal het thema geïnstalleerd let ik altijd eerst op meerdere dingen die na een thema wissel spelen. In het artikel “WordPress thema wisselen? Hier moet je op letten” vertel ik je hier meer over.

Na alle punten bekeken te hebben heb ik het thema volledig gestript. Het blog overzicht en de pagina’s kwamen er dan als volgt uit te zien:

Webtalis nieuw design gestript

Dit is natuurlijk wel heel kaal en wit allemaal, maar doordat ik eerst alles weg heb gehaald ontstond er natuurlijk wel de ruimte voor ideeën om het weer op te bouwen.

De juiste kleuren gebruiken

Kleuren kunnen je website maken of breken. Het kan ervoor zorgen dat je website een rustige uitstraling of een hele drukke uitstraling heeft.

Smaken verschillen natuurlijk altijd, maar het is belangrijk dat je wel goed nadenkt over de kleuren die je wilt gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om twee hoofdkleuren te gebruiken en dit op jouw manier te verwerken in het design. Dit is een stuk prettiger dan dat je 8 verschillende kleuren op je website gebruikt.

Misschien heb je ook al een logo waar bepaalde kleuren in gebruikt worden. In dit geval zou het een goede optie zijn om deze kleuren in je website te verwerken.

De website indelen

Het design is af en de juiste kleuren zijn ingesteld. Het volgende wat je moet doen is de website zo indelen dat je doelen goed in beeld zijn op de website.

Als je bijvoorbeeld meer inschrijvingen op je mailinglijst wilt krijgen, dan moet je ervoor zorgen dat het inschrijfformulier wel zichtbaar is en niet alleen ergens helemaal onderaan een pagina te vinden is.

Wanneer je het wegstopt zal de bezoeker het tenslotte niet meteen kunnen vinden en dit is zonde, want het gaat juist om het doel wat je wilt bereiken. Je moet dus simpel gezegd je website zo indelen dat je de bezoekers van je website eigenlijk de weg wijst.

Alles controleren voordat je het live zet

Voordat je jouw vernieuwde website online zet is het verstandig om nog een laatste keer te kijken naar alle belangrijke punten van je website.

Doorloop je website net zoals een bezoeker het zou doen en controleer of je nog fouten tegen komt die je moet aanpassen.

Wanneer je tevreden bent met wat je ervan gemaakt hebt en je geen enkele fout meer kunt ontdekken is het tijd om de nieuwe versie van je website live te zetten.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd wanneer jij voor het laatst je website vernieuwd hebt. Laat het weten in de reacties hieronder.

7 reacties

  1. Hallo Maikel, ik ben zelf veel aan het oefenen met verschillende soorten websites, dus pas ik regelmatig mijn thema’s aan. I.d.d. dan zie je gelijk een groot verschil. Zo blijft het best lastig om het juiste thema te vinden. Dat komt ook dat je sommige thema’s zo veel kunt wijzigen dat het er helemaal door veranderd. leuk om te zien dat jij dit nu onlangs gedaan hebt. Wat ik goed vind is dat je vooraf eerst moet bepalen wat je doelgroep is en je doelstelling en dan vanuit dit gegeven aan de slag gaat. Jouw website is veranderd naar een diensten site i.p.v. een blog type. Toch blijven ze allebeide toegankelijk. Veel succes met je ondernemimg

    1. Doel van de website bepalen blijft het belangrijkste ja. Vond het ook belangrijk om de blog toegankelijk gehouden. Het is hier hier toch allemaal mee begonnen en blijf ik ook gewoon mee doorgaan. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *