Wel of geen www voor je domeinnaam?

Wel of geen www voor je domeinnaam?

Als je op internet naar een website gaat typen de meeste mensen vrijwel automatisch www voor een domeinnaam in. Het is zo standaard geworden dat je www misschien wel wegdenkt.

Is het website adres (URL) van jouw website domeinnaam.nl of www.domeinnaam.nl?

Maak een keuze wel of geen www

Als je een website opzet is het verstandig om te beslissen of je wel of geen www voor je domeinnaam zet.

Als je de keuze hebt gemaakt is het belangrijk om dit structureel te doen op heel je website, hier zijn twee redenen voor:

  • Bezoekers snappen er niks van als er de ene keer wel en de ander keer geen www voor je domeinnaam staat.
  • De zoekmachines zien domeinnamen met www en zonder www als twee verschillende websites.

Hoe kan ik dit instellen in WordPress?

In WordPress kun je eenvoudig kiezen en instellen of je wel of geen www voor je domeinnaam wilt hebben staan. Het enige wat je hoeft te doen is inloggen en naar “Instellingen -> Algemeen” te gaan.

Eenmaal daar aangekomen zie je WordPress adres (URL) en Website adres (URL) staan. Als het niet naar wens staat moet je in beide velden je website invullen met of zonder www ervoor. Met mijn domeinnaam krijg je dit als resultaat:

  • Zonder www: https://webtalisvip.nl
  • Met www: https://www.webtalis.nl

Als je de instellingen hebt veranderd kan het zijn dat je een error krijgt omdat je je nog bevindt op het oude websiteadres. Dit is eenmalig, je kunt direct opnieuw inloggen op het nieuwe adres en de oude wordt nu ook doorverwezen naar de nieuwe pagina.

Verwijs je URL’s door naar elkaar

Wat ik aanraad is dat je ervoor zorgt dat je website op zowel met als zonder www bereikbaar is voor je bezoekers. WordPress zorgt hier gelukkig automatisch al voor. De reden om je links naar elkaar door te verwijzen zijn simpel:

Voor je bezoekers

Als een bezoeker www.domeinnaam.nl typt en op een error-pagina terechtkomt, dan zal hij niet meer terugkomen omdat hij denkt dat de website het niet doet. Voor je domeinnaam zonder www geldt hetzelfde.

Dubbele Content

Het kan zijn dat je website op zowel met als zonder www bereikbaar is, maar dat ze niet naar elkaar doorverwijzen. In dit geval denken de zoekmachines aan dubbele content (inhoud) omdat domeinnaam.nl en www.domeinnaam.nl worden gezien als twee verschillende websites.

Wat is beter wel of geen www voor je domeinnaam?

Het maakt voor de zoekmachines helemaal niets uit, zolang je het maar structureel doet en de een naar de ander doorverwijst.

Voor je bezoekers maakt het ook niet uit omdat je er gewoon voor moet zorgen dat je website bereikbaar is voor zowel met als zonder www voor je domeinnaam.

De keuze is geheel aan jou, het maakt voor de rest van de wereld helemaal niets uit.

Google Search Console

Google is natuurlijk de grootste zoekmachine ter wereld en dit is in Nederland niet anders. In de Google Search Console kun je in de gaten houden of jouw website met of zonder www wordt geïndexeerd. Dit doe je door beide varianten toe te voegen aan de Search Console.

Wanneer je alles goed naar elkaar doorverwijst, zal je maar bij een van de twee varianten zien dat je geïndexeerd word.

Wat heb je geleerd?

1. Je moet altijd aan je bezoekers denken, zodat je bezoekers eenvoudig op je website kunnen komen.
2. Hoe je in WordPress kunt instellen of je wel of geen www voor je domeinnaam wilt hebben.
3. Het niet uit maakt of je wel of geen www gebruikt, beide moeten bereikbaar zijn.
4. Je in de Google Search Console kunt controleren of je met of zonder www geïndexeerd wordt.

Als je alles goed hebt ingesteld maak je iedereen blij. Je bezoekers zijn blij omdat ze op alle manieren op je website kunnen komen en de zoekmachines zijn blij omdat je hun duidelijkheid verschaft welke URL geïndexeerd moet worden.

23 reacties

  1. Wellicht heb je dan een tikfout gemaakt. Je zou de volgende codes in het functions.php-bestand van je WordPress thema kunnen plaatsen via FTP.
    update_option( 'siteurl', 'http://jewebsite.nl' );
    update_option( 'home', 'http://jewebsite.nl' );

    Uiteraard je eigen domeinnaam invoeren op de manier zoals je het zou willen.

  2. Ik heb het aangepast in WordPress, maar als ik nu naar mijn website wil, krijg ik 404 not found. Zowel bij de www-versie als de https versie zonder www. Inloggen op mijn website lukt dus ook niet meer maar klanten kunnen mijn website ook niet meer zien want die krijgen dezelfde melding.

  3. ik krijg steeds deze fout melding

    Deel van het proces voor het instellen van een voorkeursdomein houdt in dat we verifiëren of u de eigenaar bent van http://www.trainingslocatie.nl/. Verifieer uw eigendom van http://www.trainingslocatie.nl/

    wat kan ik hier aan doen verifiëren van eigenaar heb ik al gedaan

    gr

    teun

    1. Ik weet niet wat je precies kopieerde, maar het ging niet helemaal goed volgens mij in combinatie met WordPress. ik heb bovenstaande verhaal er in ieder geval nog wel uit weten te halen.

      Heb je ook echt http://www geverifieerd of alleen http://trainingslocatie.nl? Om een voorkeursdomein in te stellen moet je tijdelijk even beide varianten (met en zonder www) verifiëren. Daarna kun je de variant die je niet meer wilt gebruiken weer weghalen als je dit wilt.

  4. Ik heb in wordpress aangegeven dat de site op http://domein.nl komt te staan in plaats van www.

    Nu heb ik sinds kort een SSL certificaat en wil dus https://domein.nl
    Echter http://www.domein.nl laat de niet-ssl site zien en dat vind ik een kwalijke zaak vanwege Google, maar ook omdat ik een webwinkel heb die over SSL gaat met afrekenen.

    Ik wil geen plugin gebruiken, en bovendien heb ik er niet 1 gevonden waarmee je je domein kan sturen, maar alleen losse pagina.s. Wel zag ik een top level url plugin, maar die is hiervoor niet geschikt denk ik.

    Moet ik mijn hoster vragen om een instelling te veranderen, of kan ik het zelf in WordPress ? In Direct Admin heb ik geen domain tools waarmee het zou kunnen

    1. In WordPress zelf kun je natuurlijk bij Instelllingen -> Algemeen zorgen dat je de https variant invult, maar ik neem aan dat dit al gedaan is.

      Je zou in het .htaccess bestand nog het volgende kunnen invullen:
      RewriteEngine On
      RewriteCond %{HTTPS} !=on
      RewriteRule ^(.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R,L]

      Als het goed is wordt dan alles doorgestuurd naar https. Wanneer het hierna nog steeds niet werkt kun je het beste even naar je hostingprovider gaan met je vraag.

  5. Hoi Maikel,
    Ik heb een website met www ervoor. In webmastertools heb ik deze geverifieerd. Echter om een voorkeursdomein te kunnen kiezen moet ik ook de zonder www verifieren. Als ik kies om dit via google analytics te doen (zoals ik ook met www. heb gedaan), dan lukt het me niet om te verifieren. Weet jij hoe verder?

  6. Hoi Maikel,

    ik ben gestart met je SEO-tutorial. Heel fijn dat je dit allemaal hebt uitgeschreven. Nu heb ik gelijk een vraag. In WP staat mijn domeinnaam zonder www (dat ontdek ik nu). Ik had mijn site met www aangemeld bij het Google webmaster hulpprogramma maar er waren geen gegevens beschikbaar. Waarschijnlijk omdat ik mijn site had moeten aanmelden zonder www. Het lukte me niet om het voorkeursdomein in te stellen, ik moest als eigenaar geverifieerd worden en dat lukte niet. Dus toen heb ik een tweede site aangemeld zonder www. Daar zijn wel de gegevens beschikbaar van. Ik heb het voorkeursdomein ingesteld naar de site zonder www. Nu heb ik dus twee sites aangemeld bij Google, is dat een probleem? Moet ik de site met www weer afmelden bij Google?
    En een andere vraag, hoe verwijs je de sites met en zonder www naar elkaar door?

    Dankjewel, groetjes, Eveline

      1. Het is geen probleem om twee websites aangemeld te hebben, dit moet je altijd doen wil je een voorkeursdomein instellen. De website met www ervoor kun je in principe nu wel weer afmelden omdat je hier toch niets aan hebt. Zo doe ik het ook altijd als ik een voorkeursdomein wil instellen.

        Met WordPress worden inderdaad de adressen altijd naar elkaar doorverwezen.

    1. Je kunt in plaats van wp-login ook wp-admin (zonder .php) gebruiken (zie ook: WordPress inloggen uitgelegd).

      Indien dit ook niet werkt zal een plugin voor een conflict zorgen en zal je de plugin map tijdelijk moeten hernoemen om alle plugins uit te schakelen. Je werkt aan de link te zien lokaal dus dat moet geen probleem zijn om te doen.

  7. Hi Maikel,

    Ik ben van Blogger naar WordPress overgestapt, maar zit nu met een probleem.
    Ik had een doorlink domeinnaam gekocht bij YourHosting en liet dat doorlinken naar mijn blogger url (je weet wel, met .blogspot.com). Nu heb ik sinds twee dagen volledige hosting, WordPress erop geïnstalleerd en was mijn site bereikbaar met http://. Niet via http://www., dan kwam de bezoeker nog op mijn oude Blogger site.

    Probleem is nu dat ik dit artikel van jou las en daarom bij instellingen www. voor het domeinadres zette. Ik kreeg een error en klikte door, maar kwam toen op mijn oude Blogger site terecht (die ik inmiddels verwijderd heb) dus kreeg ik een error. Nu kan ik niet meer inloggen op WordPress omdat ik elke keer bij de error pagina uitkom.

    Wat moet ik doen?

    1. Ik krijg ‘Error 405 Method Not Allowed’ omdat ik de URL dus heb aangepast en nu niet meer kan inloggen..

      1. Heb je gezorgd dat het doorlinken uitgezet is? Ik heb geen ervaring met Yourhosting, maar ik denk dat je nu de dns moet aanpassen naar je eigen hostingpakket zodat de blogger website niet meer wordt weergegeven. Nadat je de dns hebt aangepast duurt het meestal nog wel een tijd (max. 24 uur) voordat je verandering ziet.

        Je kunt de url tijdelijk weer terug aanpassen totdat www. ook naar je website gaat. Ik weet niet hoe technisch je bent, maar het is op meerdere manieren te doen die hier omschreven staan: http://codex.wordpress.org/Changing_The_Site_URL

        Indien er iets niet lukt hoor ik het wel.

        Succes!

        1. Bedankt voor je reactie! Het duurde inderdaad een dag, maar daarna lukte het. Fijn dat je het zo uitgebreid wilde uitleggen, bedankt!

  8. Je zegt dus dat wordpress er al automatisch voor zorgt dat wanneer je ”domein.nl” intypt wordt doorverwezen naar ”www.domein.nl” of werkt het niet zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *