Welke afbeeldingen mag je zonder problemen gebruiken

Afbeeldingen voor website gebruiken

Bij elk artikel op je website wil je natuurlijk een mooie afbeelding plaatsen die opvalt, de nieuwsgierigheid prikkelt of meteen duidelijk maakt waar het artikel over gaat.

Je mag echter niet alle afbeeldingen die je kunt vinden op internet zonder toestemming van de eigenaar gebruiken, elke foto heeft te maken met het auteursrecht.

Niet alle afbeeldingen zijn rechtenvrij

Niet iedereen is zich ervan bewust dat niet alle afbeeldingen op internet rechtenvrij zijn. Een afbeelding via Google images opzoeken en gebruiken op je website is daarom af te raden. Je zult dan net zien dat het jou overkomt dat je afbeelding opgespoord wordt en er een boete op de deurmat valt.

Ik raad je aan om de aflevering van TROS Radar van 3 oktober 2011 te bekijken (vanaf 12:36 min) om te zien wat er zou kunnen gebeuren. In dit geval gaat het over de werkwijze van Getty Images (waar je afbeeldingen kunt kopen) die op zoek gaan naar websites die een niet gekochte afbeelding gebruiken.

Hoe kom je aan afbeeldingen voor je website

Het is mogelijk om gratis stock foto’s te gebruiken, zoek eens op “free stock photos” in Google en je komt een aantal websites tegen die gratis foto’s aanbieden. Het is belangrijk om ook op deze websites goed de regels te lezen zodat je weet welke rechten je hebt.

Een andere mogelijkheid is om foto’s van Flickr te gebruiken. Bij elke foto op Flickr zie je aan de rechterkant een kolom waar je kunt zien of de foto rechtenvrij te gebruiken is en waarvoor je de afbeelding mag gebruiken. Een bronvermelding is bijna altijd vereist.

2 reacties

 1. Goedemorgen.
  Ik heb een vraag over flickr.com. Ooit ben ik inderdaad eens beboet door Getty images, 1200 euro….
  Zomaar even een afbeelding genomen van een site om te kijken hoe het zou staan. Wist ik veel.
  Nu wil ik graag afbeeldingen gebruiken van flickr. Maar ik zie idd dat er een naamsvermelding wordt gevraagd. Op andere sites zie ik die naamsvermelding nergens.
  Ik weet niet goed hoe ik dat moet doen. Al helemaal de header niet. Kunt U mij dat misschien uitleggen?

  De site die ik hier noem is overigens niet de site die het betreft. ( wel van mij). Maar waar ik mee bezig ben staat nog onder de coming soon modus.

  met vriendelijke groet,
  Ella

  1. Je kunt ergens op de pagina noemen dat de headerafbeelding foto gemaakt is door… en dan de naamsvermelding. Locatie maakt volgens mij niet zozeer uit. Ik ben verder geen jurist, die kunnen het je ongetwijfeld beter vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *