Hoe maak je een winactie in WordPress?

Winactie maken in WordPress

Wil je weten hoe je een winactie kunt maken op je WordPress-website en hoe je er een succes van kan maken?

Door een winactie te maken kun je op een eenvoudige manier veel bezoekers naar je website trekken, je volgers verhogen op verschillende platformen en meer leads en sales genereren voor jouw business.

Het lijkt misschien moeilijk om een winactie te maken, want je moet alle inschrijvingen bijhouden en wellicht wil je bepaalde handelingen met een extra winkans belonen.

Ik kan je vertellen dat het gelukkig helemaal niet zo moeilijk is met de juiste plugin. Zo heb ik zelf ook laatst voor het eerst een winactie gehouden en dat verliep probleemloos.

In dit artikel zal ik je daarom laten zien hoe je een winactie kunt maken in WordPress.

Video: Hoe je een winactie kunt maken in WordPress

In de video hieronder kun je over mijn schouder meekijken hoe je een winactie kunt maken op je WordPress-website.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugin die we gebruiken om een winactie te maken is RafflePress. Mocht je meer informatie willen of liever de uitleg in tekst willen lezen, dan kun je hieronder verder lezen.

Bepaal wat het doel is van je winactie

Voordat we een winactie gaan maken, is het misschien een goed idee om eerst te bepalen wat het doel van de winactie is. En met doel, bedoel ik het doel voor jou.

Het is leuk om mensen iets te laten winnen, maar het is verstandig om ook te profiteren van de aandacht van jouw winactie en hier iets mee te doen.

Bepaal dus wat het doel is, zodat je na de winactie kan bekijken of het ook voor jou de moeite waard was om de actie te houden.

Hieronder zal ik je een aantal voorbeelden geven van doelen die je zou kunnen hebben:

  • Meer verkopen genereren. Ja, dit kan met een winactie.
  • Meer bezoekers naar je website.
  • Meer volgers op sociale media.
  • Meer inschrijvingen op je mailinglijst.
  • Meer bekendheid / betere branding.

Dit waren slechts een aantal voorbeelden, het kan dus ook iets heel anders zijn. Het moet in ieder geval iets zijn wat te behalen is in combinatie met een winactie.

Wanneer je jouw doel weet is het maken van de winactie makkelijker, omdat je tijdens het maken van de winactie je hier op kunt richten.

Bepaal de prijzen die gewonnen kunnen worden

Iedereen wilt weleens een keer iets winnen. Het moet echter wel een goede prijs zijn om mee te doen. Wanneer je doel bijvoorbeeld is om veel aandacht te krijgen voor je winactie, zal de prijs heel goed moeten zijn, anders zal je dit niet bereiken.

Het is natuurlijk volledig van je business afhankelijk wat een goede prijs is om weg te geven. Bij mijn website was het bijvoorbeeld een handige zet om een licentie voor een betaalde plugin weg te geven. Dit is relevant voor veel van mijn volgers.

Wanneer je bijvoorbeeld een website hebt over honden, dan zou je een pakket kunnen weggeven met hondenspeeltjes.

Kun je via jouw website allerlei sportactiviteiten boeken, dan kun je ook gratis tickets om mee te doen weggeven.

Je snapt het wel, voor iedere type website en business is wel iets te bedenken. Geldprijzen, cadeaubonnen en gratis producten en diensten doen het in ieder geval altijd goed.

Het helpt in ieder geval enorm als je een prijs weggeeft waar veel mensen in geïnteresseerd zijn, want dan willen meer mensen die in je doelgroep passen mee willen doen.

Kort gezegd is het dus vrij simpel. Hoe beter de prijs, hoe succesvoller je winactie is.

Hoe je een winactie in WordPress kunt maken

RafflePress

Wanneer je op zoek bent naar een plugin om een winactie op je WordPress website te organiseren, dan kan ik je de plugin RafflePress aanbevelen. Dit is de plugin waar ik zelf ook gebruik van heb gemaakt voor mijn eigen winactie.

Het is naar mijn mening de beste winactie plugin die er te vinden is. Bij aanmelding krijgt iedereen één lot/ticket om te winnen. Vervolgens zou je kunnen instellen dat iedereen met bepaalde handelingen meer loten kan ontvangen, waardoor de kans om te winnen hoger wordt.

Zo heb je de mogelijk om aan te geven dat mensen je facebook pagina moeten bezoeken, zich moeten inschrijven voor je mailinglijst, een video moeten bekijken op YouTube en dat soort dingen om een extra lot te krijgen.

Winactie maken met Rafflepress

Om een winactie te maken met RafflePress, zal je natuurlijk als eerst de plugin moeten installeren en activeren op je website.

RafflePress winactie starten

Zodra je dit hebt gedaan krijg je aan de linkerkant in het menu het menu-item “RafflePress”. Ga naar “RafflePress -> Add New” om een nieuwe winactie aan te maken.

Template uitkiezen

Je kunt vervolgens een template uitkiezen die je wilt gebruiken als winactie. Bovenaan bij Giveaway name vul je de naam in van je winactie. Daaronder kun je een template kiezen.

Je kunt bij Select template simpel gezegd aangeven wat het doel is van jouw winactie, zodat de desbetreffende acties hiervoor ingesteld kunnen worden. Wanneer je voor Classic Giveaway gaat kun je zelf vanaf het nulpunt kiezen voor welke acties deelnemers meer loten kunnen ontvangen. Voor alle templates zijn demo’s te bekijken.

Prijzen beschrijven en datum aangeven

Nadat je een template hebt gekozen kom je in de RafflePress Giveaway builder. Hier kun je bij “Details” meteen informatie over de prijzen toevoegen en aangeven vanaf wanneer tot wanneer de winactie loopt.

RafflePress prijzen toevoegen en datum aangeven

Wanneer je op het potloodje drukt naast “My Awesome Prize” krijg je de mogelijkheid om een titel, beschrijving en afbeelding toe te voegen. Zodra je op het potloodje klikt krijg je het volgende te zien:

RafflePress prijzen toevoegen

Zodra je alle informatie hebt toegevoegd kun je op Done Editing klikken. Je hebt dan nog de mogelijkheid om extra prijzen toe te voegen door op Add Another Prize te klikken.

Bij Start and End Time zie je een mogelijkheid om een begindatum en tijd in te stellen en natuurlijk ook een einddatum en tijd. Let er bij de timezone op dat je Amsterdam (+01:00 GMT) instelt.

Druk tot slot even rechtsboven op Save om in ieder geval alvast op te slaan wat je tot nu toe hebt toegevoegd.

Acties voor meer loten/tickets

Bij RafflePress heb je de mogelijkheid om deelnemers meer loten te laten verdienen, zodat de kans om te winnen hoger wordt.

Zo krijgt iedereen bij inschrijving 1 lot. Zodra iemand zich vervolgens inschrijft voor je mailinglijst komt er nog een lot bij, bezoekt iemand je facebook-pagina komt er weer een lot bij. Je snapt het idee.

Het voordeel hiervan is dat zodra iemand eenmaal meedoet aan de actie, dat de deelnemers dan ook echt willen winnen en iedere kans aangrijpen om meer kans te maken.

Wanneer je klaar bent met alle details en aan de linkerzijde op Actions klikt, krijg je de mogelijkheid om aan te geven hoe deelnemers meer loten kunnen verdienen.

Acties om meer loten te verdienen

Zoals je ziet is het een behoorlijke lijst en dit is nog niet eens alles. In totaal zijn er 19 acties hoe deelnemers tickets kunnen verdienen en één daarvan is dat je zelf een actie kunt verzinnen.

Je kunt een actie toevoegen door hier simpelweg op te klikken. Je komt dan bij de instellingen van de desbetreffende actie uit.

Tweet een bericht actie in RafflePress

Zo kun je onder andere een titel voor de actie invullen en aangeven of het een verplichte actie is voordat deelnemers meer acties kunnen doen.

De Value optie is het belangrijkst. Hier kun je aangeven hoeveel loten deelnemers krijgen wanneer deze actie uitgevoerd wordt. Zorg dat bij je belangrijkste acties het aantal loten hoger is dan bij de rest.

Verder kun je bij Allow Daily Entries ook nog aangeven of deelnemers dagelijks opnieuw een lot kunnen verdienen met een handeling. Klik tot slot weer op Save om de wijzigingen die je hebt gedaan op te slaan.

Design opties voor je winactie

Na de actions kun je verder met de Design opties. Je hebt hier twee verschillende layouts. Je kunt ervoor kiezen om de afbeelding boven de titel en beschrijving te hebben of juist eronder.

Design opties in RafflePress

Verder heb je de keuze tussen verschillende lettertypes en je kunt een button- en achtergrondkleur aangeven. Mocht je iets volledig naar je eigen wens willen opmaken, dan kun je ook nog custom CSS toevoegen.

Eenmaal je design opties naar wens ingesteld, kun je weer op Save klikken om je instellingen op te slaan.

Winactie instellingen

Tot slot heb je aan de linkerkant ook nog de Settings knop waarmee je bij de instellingen van je winactie komt. We kunnen hier nog het een en ander instellen. Zo hebben we de General (algemene) instellingen.

RafflePress instellingen

Hier kun je een slug invullen, wat eigenlijk alleen van belang is als je de winactie niet wilt embedden op een pagina. Je kunt aangeven of je het totaal aantal loten wilt verbergen, de winnaars wilt tonen en of je een limiet wilt instellen op het aantal keer dat er deelgenomen mag worden vanaf een bepaald IP-adres.

Bij Giveaway Rules kun je de regels opstellen van de winactie mocht je hier regels voor willen maken.

Winactie regels

Helaas kunnen er alleen regels gegenereerd worden in het Engels, maar bij Rules kun je zelf de regels schrijven die je wilt maken voor je winactie.

Bij Email Verification kun je aangeven dat deelnemers het ingevulde e-mailadres moeten verifiëren.

E-mail verificatie om deel te mogen nemen aan de winactie

Door dit in te stellen voorkom je dat mensen een foutief e-mailadres invullen en alsnog meedoen. Het is irritant als je uiteindelijk de winnaars bekend maakt en hier geen contact mee kunt opnemen.

Wanneer je fan bent van statistieken en hier helemaal in wilt opgaan, dan kun je bij het Succes tracking tabblad jouw tracking codes toevoegen.

Succes tracking codes invullen voor RafflePress

Je hebt de mogelijkheid om een tracking code toe te voegen wanneer de winactie geladen wordt en wanneer iemand deelneemt aan de actie.

Bij Succes redirect kun je deelnemers doorsturen naar een bedankpagina zodra alle acties uitgevoerd zijn.

Maak je gebruik van de “Refer-a-Friend” actie in je winactie, dan zal er nooit iemand doorgestuurd kunnen worden naar de bedankpagina, zodat je op een later moment altijd nog vrienden op de hoogte kunt brengen van deze actie.

Bij Social logins kun je ervoor zorgen dat je ook kunt deelnemen met je winactie door in te loggen met een Facebook-account.

Social logins voor RafflePress

Je moet zoals je hierboven kunt zien nog wel een eigen app op Facebook aanmaken om dit goed werkend te krijgen.

Bij het tabblad GDPR (AVG) kun je een extra checkbox toevoegen aan de winactie waar iedereen akkoord mee moet gaan om daadwerkelijk deel te nemen aan de actie.

GDPR (AVG) instellingen in RafflePress

Je kunt zelf de tekst toevoegen die je bij de checkbox wilt hebben staan. Je mag HTML gebruiken om bijvoorbeeld een link aan te maken.

Als laatste optie bij de instellingen hebben we Recaptcha. Hiermee kun je spam en fake inschrijvingen voor de winactie voorkomen.

Je zal wel een site en secret key moeten toevoegen om dit goed werkend te krijgen. Klik op de Learn How link om erachter te komen hoe je deze kunt aanmaken.

Vergeet tot slot niet om op Save te klikken. Je hebt nu alle instellingen gehad die er zijn.

Winactie publiceren op je website

Nu je alles volledig hebt ingesteld, is het zaak om je winactie kenbaar te maken op je website. Klik bovenaan op Publish.

Zoals je ziet krijg je nu drie verschillende opties. Je kunt de winactie toevoegen via de WordPress blok editor Gutenberg, je kunt een shortcode gebruiken of een eigen landingspagina.

Het blok wat je kunt gebruiken kun je in de editor zelf vinden op de pagina waar je winactie aan wilt toevoegen. Wil je de shortcode gebruiken? deze kun je zien door op WordPress shortcode te klikken.

De winactie landingspagina is alleen beschikbaar wanneer je bij de instellingen een permalink hebt ingesteld bij de General (algemene) instellingen.

Aan jou de keuze wat je prettig vindt om te gebruiken om je winactie op jouw website te publiceren.

Het enige wat je na het publiceren nog hoeft te doen is je winactie promoten via alle kanalen die je hiervoor wilt gebruiken.

Winnaar(s) van je winactie bekendmaken

Wanneer je winactie is geëindigd is het natuurlijk zaak om de winnaars te selecteren en bekend te maken.

Om de winnaar(s) te selecteren kun je naar RafflePress -> Giveaways gaan.

Winnaars nodig voor de winactie

Wanneer een winactie geëindigd is zal je aan de rechterzijde “Needs Winners” zien staan. Klik hierop om op de pagina uit te komen om winnaars willekeurig te selecteren. Klik nu op Pick winners.

Zodra je op Pick winners hebt geklikt krijg je de opties die je hierboven ziet staan. Je kunt aangeven hoeveel winnaars je wilt laten uitkiezen en of e-mailadressen geverifieerd moeten zijn of niet.

Wanneer je dit hebt ingevuld kun je op Choose Winners Now klikken. RafflePress zal nu willekeurig de winnaars van je winactie tonen, zodat alles eerlijk verloopt. De winnaars worden uitgelicht bovenaan de lijst met gebruikers weergegeven.

Het is nu aan jou de taak om het goede nieuws over te brengen. Dit is zeker geen erge taak om uit te voeren, want je maakt een aantal van de deelnemers er super blij mee!

Hoe maak ik teksten in het Nederlands?

Het is je wellicht opgevallen dat in mijn screenshots van de winactie regelmatig dingen in het Nederlands staan. Standaard is dit helaas (nog) niet het geval bij RafflePress, maar het is vrij eenvoudig door te voeren.

Met behulp van de plugin Loco Translate kun je de RafflePress vertalen naar het Nederlands. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de Engelse woorden die je wilt vertalen opzoeken in het vertaalbestand dat Loco Translate aanmaakt en de Nederlandse vertaling die jij wilt gebruiken invullen.

Heb je nog nooit met Loco Translate gewerkt? Bekijk dan het artikel Hoe je een WordPress plugin of thema kunt vertalen.

Een winactie maken in WordPress kan iedereen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen ontdekken is het voor iedereen mogelijk om een winactie te maken. Met RafflePress heb je een goede plugin te pakken met super handige opties om te gebruiken tijdens een winactie.

2 reacties

  1. Wat een leuke maar vooral interessante post! Is het ook mogelijk om tickets/loten te koppelen aan een verkoop van een specifiek product? Dus iemand krijgt een lot van verkoop van een product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *