Krijg je op jouw WordPress-website een wit scherm te zien bij een bezoek aan een pagina of na het inloggen?
Helaas komt een wit scherm in WordPress, ook wel the white screen of death genoemd, vroeg of laat op heel veel websites wel een keertje voor.
Super vervelend natuurlijk. Je website is door dit witte scherm niet bereikbaar voor klanten en dit kan je opdrachten of verkopen kosten.
Het is dus zaak om dit zo snel mogelijk op te lossen, maar je hebt waarschijnlijk helemaal geen idee hoe je dit moet doen. In dit artikel leg ik het je uit.
Waarom zie ik een wit scherm in WordPress?

Een wit scherm in WordPress kan verschillende oorzaken hebben. De reden waarom je een wit scherm te zien krijgt is echter vrij simpel. Er gaat iets fout op de website.
Ik snap dat je niks aan deze informatie hebt en dat is nou ook net het ding. Het witte scherm geeft je 0,0 informatie. Aan de ene kant super vervelend, maar aan de andere kant is dit positief, want dan zijn PHP foutmeldingen niet zichtbaar op je website.
In de meeste gevallen krijg je het witte scherm te zien door een PHP foutmeldingen op je website. Er zijn ook nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een fout in de database of een gebrek aan beschikbare geheugen.
Doordat het verschillende oorzaken heeft is het zelfs zo dat je een wit scherm niet altijd op alle pagina’s van je website ziet staan. Het kan heel goed zijn dat je alleen een wit scherm krijgt na het inloggen en dat de rest van je website het wel doet.
Ontdek de oorzaak van een wit scherm
Om erachter te komen wat de oorzaak is van het witte scherm op jouw WordPress-website, zal je een aantal dingen moeten uitproberen om te achterhalen wat de oorzaak is.
Het is ontzettend vervelend om een wit scherm in beeld te krijgen, omdat het totaal geen informatie geeft wat er fout is. Daarnaast kan het ook zijn dat je door dit scherm ook niet meer kunt inloggen op je website. Je kunt het probleem dan alleen maar via technische manieren oplossen.
Ga na wat je gedaan hebt voor je een wit scherm zag
Wanneer je een plugin activeert en alles is opeens wit, dan weet je zo goed als zeker dat de oorzaak een plugin is. Update je de WordPress-versie en krijg je daarna een wit scherm te zien, dan zal het fout zijn gegaan bij de update van WordPress. Voor thema’s is het natuurlijk hetzelfde verhaal.
Logisch nadenken is dus belangrijk bij het achterhalen wat de oorzaak is. In de meeste gevallen zal het door een plugin komen. Door de debug functie aan te zetten kun je dit vrij snel verifiëren.
Hieronder vertel ik je hoe je de debug functionaliteit kunt inschakelen in WordPress. Wil je niks met techniek te maken hebben en kun je nog wel wp-admin in? Kijk dan naar de oplossingen die volgen waar “via wp-admin” bijstaat. Mocht dit de problemen nog steeds niet oplossen, kom je wel weer terug op het debug puntje.
Ontdek de oorzaak met behulp van de debug functie
Wanneer je niet direct weet wat de oorzaak is, dan zou de debug functie van WordPress je kunnen helpen om informatie op het witte scherm te krijgen. De informatie die je te zien krijgt na het activeren van de debug modus zal vermoedelijk een foutmelding over de boosdoener zijn.
Je kunt de debug functie aanzetten in het wp-config.php-bestand van je WordPress installatie (hier kun je bijkomen via FTP). Standaard staat er al een code van de debug functie in het wp-config.php-bestand. Je kunt deze vinden door te zoeken naar de volgende code:
define( 'WP_DEBUG', false );
Wanneer je de code gevonden hebt, kun je ‘false’ aanpassen in ‘true’, het bestand opslaan en vervolgens weer uploaden naar de server waar je website op staat. De code hoort er als volgt uit te zien als je de debug functie aan wilt zetten:
define( 'WP_DEBUG', true );
Wanneer je nu naar je website gaat zal je een foutmelding te zien krijgen die je kan helpen met het ontdekken van de oorzaak. Zo kun je vaak het bestand zien waardoor dit probleem veroorzaakt wordt. Gaat het om een bestand dat in een map van een plugin of thema staat, dan weet je direct welke plugin of thema je moet deactiveren.
Wanneer het om een andere foutmelding gaat, kun je de oorzaak vaak ook achterhalen door de foutmelding te bestuderen.
Tip: Vergeet niet om de debug functie weer uit te zetten als je klaar bent. Wanneer je de functie aan laat staan kunnen je bezoekers namelijk ook alle foutmeldingen zien en dit schrikt nogal af.
Deactiveer alle plugins via wp-admin
Aangezien plugins vaak de oorzaak zijn van het probleem, is het verstandig om naar het plugin overzicht te gaan en alle plugins te deactiveren. Controleer vervolgens of alles weer werkt en het witte scherm is verdwenen.
Geen wit scherm meer? Super, dan zal het probleem in een plugin zitten. Je kunt nu alle plugins stuk voor stuk weer aanzetten om de boosdoener te achterhalen. Elke keer als je een plugin activeert, moet je even controleren of alles nog blijft werken. Je weet dan precies door welke plugin je weer een wit scherm krijgt. Dit is de veroorzaker die je gedeactiveerd moet houden. Controleer of er updates zijn voor deze plugin, voer de updates uit en controleer het opnieuw. Is er geen update, dan kun je beter een alternatief zoeken.
Deactiveer alle plugins via FTP
Wanneer je niet kunt inloggen op je website, zal je plugins handmatig met behulp van een FTP-programma moeten uitschakelen. Je kunt plugins handmatig deactiveren door in te loggen op de server van je website en vervolgens naar de map wp-content te gaan. Hier kun je de naam van de map “plugins” wijzigen naar “plugins-old” of een andere naam.
Wanneer het probleem bij de plugins ligt, zal je nu zien dat je weer kunt inloggen op je WordPress-website. De volgende stap is dan om de mapnaam weer terug te veranderen en alle plugins stuk voor stuk in te schakelen om te kijken welke plugin het probleem veroorzaakt. Je zou deze plugin vervolgens kunnen verwijderen en op zoek kunnen gaan naar een alternatief.
Wissel van thema via wp-admin
Indien plugins niet de oorzaak zijn, kan het zomaar zijn dat het thema problemen geeft. Ga naar het thema overzicht en schakel tijdelijk een ander thema in. Het beste kun je kiezen voor een standaard WordPress thema, zoals bijvoorbeeld Twenty Seventeen.
Wanneer je een ander thema actief hebt gezet, kun je controleren of het probleem is opgelost. Is dit het geval? Dan zal je een oplossing moeten zoeken voor het thema. Indien het mogelijk is, kun je contact opnemen met de maker van het thema.
Lost dit nog steeds je probleem niet op? We moeten dan toch de technische kant op. Tijd om de debug functionaliteit van WordPress in te schakelen.
Deactiveer het thema via FTP
Kun je niet inloggen in wp-admin? Je kunt de naam van de map van het thema via FTP wijzigen, zodat WordPress daarna automatisch het standaard thema gebruikt. Indien alles het weer doet als het standaard thema geactiveerd is, dan kun je ervan uitgaan dat het door het thema komt.
Je kunt je vervolgens afvragen hoe dit komt als dit thema voorheen nooit problemen heeft veroorzaakt. Heb je iets aangepast in de bestanden van het thema? Zo kan het bijvoorbeeld komen omdat je een stukje code in het functions.php-bestand van het thema hebt geplaatst. Je kunt deze code dan weer verwijderen uit het functions.php-bestand, de naam van de map van het thema terug veranderen en het thema opnieuw activeren.
Heb je een update uitgevoerd? Kijk dan of je nog een oudere versie hebt die je kunt uploaden en meld de maker van het thema dat je problemen hebt met de nieuwe versie.
Zijn er nog andere oplossingen?
In de meeste gevallen zullen de stappen hierboven ervoor zorgen dat het probleem is opgelost. Het kan echter helaas altijd wel een keer voorkomen dat de oorzaak heel iets anders is.
De debug functie hoort je in dit geval een stuk verder te kunnen helpen om te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is, waardoor je het daarna alsnog kunt oplossen.
10 reacties
Hallo, ik heb update gedaan en nu heb ik een fout melding witscherm ,ook als mensen op mijn website kijken. Ik heb er door de studenten naar laten kijken konden het niet vinden en zeggen, dat ik er een nieuwe overheen moet zetten en alles kwijt ben. ik heb hier wel stress van nu geef het lezen van u site mij hoop. kunt u mij helpen. ik heb deze website laten bouwen maar het bedrijf bestaat niet meer. En dit kan ik niet zelf oplossen, kunt u mij helpen?
Je hoeft zeker niet je website te vernieuwen. Meestal is het een conflict met een plugin. De plugin uitschakelen die het conflict veroorzaakt zal het probleem verhelpen. Wanneer je niet meer in het beheerdersgedeelte kan, dan zal je dat via FTP of bestandsbeheer van je hostingprovider moeten doen.
Als ik een pagina wil bewerken krijg ik een wit scherm. Ik kan hierdoor mijn pagina’s niet meer bewerken.
Wat kan ik hieraan doen?
Je kunt de stappen doorlopen die in dit artikel beschreven staan. Vermoedelijk zal er een conflict zijn met een plugin.
Hoi Maikel,
Heel erg bedankt voor deze oplossing. Ik kreeg de ‘white screen of death’ na het uitzetten van een plugin. Via FTP werkte perfect! Stress weg want de site doet het weer!
Groeten.
Fijn dat het je gelukt is om het op te lossen. 🙂
Hallo Maikel, ik heb een website ontworpen die al weer een tijd druk in gebruik is. Het gaat om een online magazine en wordt dus door best veel mensen gelezen en ook dagelijks bijgewerkt. Nadat ik pas geleden een aantal plugins heb geüpdatet, heb ik nu een blanco pagina in beeld. Ik heb al van ‘the white page of death’ gelezen en al jouw suggesties hierboven geprobeerd. Het uit- en inschakelen van plugins en thema’s heeft geen enkele invloed. De site lijkt op alle niveaus onbereikbaar geworden te zijn.
Wanneer ik in de browser om extra webinfo vraag, krijg ik alleen maar een korte htm-code te zien:
Meer info is er niet. Geen foutmeldingen, niets.
Ik heb het vermoeden dat de browser niet eens bij de php-info terecht komt. Het lijkt wel of ie een lege html-pagina. Kortom… HELP!?
Dan zal je de debug functie in WordPress aan moeten zetten zoals in het artikel hierboven. Er zal dan altijd een melding tevoorschijn komen, zodat je de oorzaak kunt achterhalen.
Ik krijg deze melding als ik de SEO Press theme installeer en update.
Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 58240 bytes) in /domains/web/b/o/n/bonteavondclub.nl/www/wp-content/themes/seopress/inc/kirki/kirki/modules/webfonts/webfonts.php on line 3.
Site is dan niet meer bereikbaar en ik kan niet meer inloggen.
Wat kan ik hier aan doen om weer te kunnen inloggen.
De map van het thema hernoemen via FTP. Het verhogen van het geheugenlimiet kan het probleem ook oplossen.