WooCommerce koppelen aan Moneybird

WooCommerce Moneybird

Wil jij WooCommerce koppelen aan Moneybird, zodat je zelf niet meer handmatig facturen hoeft te maken? Dit is geen enkel probleem, want er is een handige WooCommerce Moneybird plugin beschikbaar die dit proces van je overneemt.

Met de plugin kun je instellen dat er facturen worden gemaakt nadat er een bestelling is geplaatst in jouw WooCommerce-webshop. Je kunt dit automatisch laten doen, maar je kunt ook instellen dat je het zelf moet doen met een druk op de knop.

In dit artikel zal ik je wat meer vertellen over Moneybird, welke plugin je kunt gebruiken in combinatie met WooCommerce en hoe je het kunt instellen.

Wat is Moneybird?

Moneybird is een boekhoudprogramma dat ik regelmatig tegenkom bij mijn klanten met een WooCommerce-webshop. Elk bedrijf is natuurlijk verplicht om de administratie bij te houden. Zowel de inkomsten als uitgaven van het bedrijf moeten verwerkt worden in de boekhouding.

Met Moneybird kun je facturen en offertes maken en dit aanpassen in je eigen huisstijl. De facturen kunnen via de e-mail of post verzonden worden en daarnaast houdt het systeem ook nog bij wanneer er een herinnering verzonden moet worden.

Moneybird is voor veel bedrijven een goede uitkomst. Het is niet heel duur en je hoeft niet handmatig een excel-sheet bij te houden met alle orders. Moneybird gekoppeld aan WooCommerce is helemaal ideaal, dan kun je alles echt volledig automatiseren.

WooCommerce Moneybird plugin

Om WooCommerce met Moneybird te koppelen kun je gebruik maken van de plugin Moneybird API koppeling voor WooCommerce van Extension Tree. Het kost € 49,- per jaar voor een single site licentie, wat het geld zeker waard is omdat het je een hoop tijd kan schelen.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd zal je de plugin moeten configureren. Je hebt hiervoor een licentiecode nodig en een Moneybird account om de plugin aan te koppelen. De instellingen om een koppeling te maken kun je vinden als je naar “WooCommerce -> Instellingen -> Integratie” gaat. Je kunt de plugin koppelen met de nieuwe of oude Moneybird versie.

WordPress Moneybird API koppeling

Om de plugin te koppelen aan je Moneybird account kun je op “Stel moneybird account koppeling in” klikken. Je krijgt vervolgens onderstaande lightbox te zien waar je een aantal dingen in moet voeren.

WordPress Moneybird account koppeling instellen

Als eerste moet je een API token aanmaken in je moneybird account. Dit kun je eenvoudig doen door in te loggen op je Moneybird account en op “API token aanmaken” te klikken en de tekstuitleg die in de afbeelding staat te volgen. Vervolgens moet je de Client ID en Client Secret invullen van je API token.

Bij stap 2 moet je de licentiecode van de plugin invullen, zodat je updates van de plugin kunt ontvangen. Bij stap 3 hoef je alleen nog maar even op de blauwe knop te klikken, zodat je de plugin toegang geeft tot je Moneybird account. Je komt nu op een scherm uit waar je nog even moet bevestigen dat je toegang wilt.

Eenmaal bovenstaande stappen doorlopen kom je terug bij de instellingen van de plugin en kun je alles naar wens instellen. Het begint met de factuur instellingen.

Factuur instellingen voor Moneybird in WooCommerce

Al deze instellingen spreken eigenlijk wel voor zich en kun je instellen zoals je het zelf wilt hebben. Mocht er iets niet helemaal duidelijk zijn, dan kun je altijd nog over het vraagtekentje bewegen met je muis voor wat extra uitleg.

Onder de factuur instellingen volgen ook nog de instellingen voor het BTW-tarief.

Moneybird BTW tarief koppelingen in Moneybird

Hier kun je de WooCommerce BTW tarieven koppelen aan Moneybird BTW tarieven, zodat dit allemaal op een correcte manier werkt en er niks verkeerd gaat met betrekking tot het juiste BTW-tarief.

Je hebt hier zoals je ziet ook nog de Geavanceerde opties. De enige mogelijkheid die je hier hebt is om een Debug logboek in te schakelen, dit is handig wanneer je problemen hebt met de plugin. De ontwikkelaar kan dan eventueel aan de hand van het logboek bekijken wat er precies verkeerd gaat en het vervolgens oplossen.

Dit waren de mogelijkheden die je met deze plugin hebt. Indien je hebt ingesteld dat de facturen direct automatisch gemaakt moeten worden zal je verder niks hoeven te doen. Heb je ervoor gekozen dat een factuur niet automatisch gemaakt wordt, dan kun je bij de bestelling zelf op een knop “Genereer Moneybird factuur” klikken.  Dit ziet er als volgt uit:

Genereer moneybird factuur in WooCommerce

Om de WooCommerce Moneybird plugin werkend te krijgen heb je geen technische kennis nodig. Het is vrij eenvoudig te configureren omdat alles duidelijk staat omschreven. Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad als je van Moneybird gebruikmaakt of gebruik van wilt maken en dit wilt koppelen aan je WooCommerce-webshop.

12 reacties

 1. Hoi,
  Ik probeer de hele tijd de link te openen, maar hij verwijst nergens naar. Van de week deed hij het nog wel. Zou het een storing zijn of stoppen ze ermee?

  Groet, Angelique

 2. Wij hebben in onze webshop te maken met verschillende BTW tarieven: 6% en 21%. Kunnen er meerdere BTW tarieven ingesteld worden?
  Ook hebben we te maken met verzendkosten waar BTW over berekend moet worden. Kan dit ook met de plugin?

 3. wij maken met ons bedrijf ook nog vaak offertes voor klanten.
  Hier zitten bij voorkeur productfoto’s bij.
  kan ik, na koppeling met moneybird, ook offertes maken met de artikelen in mijn webshop?

 4. Werkt de WooCommerce “Moneybird” plugin ook goed in samenwerking met de WooCommerce “Subscriptions” plugin?

  1. Individueel ken ik de plugins wel, maar heb het nooit getest in combinatie met elkaar. Voor elke subscription wordt echter een nieuwe bestelling aangemaakt, waardoor het in principe zou moeten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *