Met Zapier kun je diverse webapplicaties met elkaar koppelen om taken volledig te automatiseren.
Ideaal natuurlijk, want zo kun je met jouw WooCommerce webshop veel bereiken door combinaties te maken met externe webapplicaties.
In dit artikel kun je lezen wat Zapier is, wat de mogelijkheden ermee zijn en hoe het werkt in combinatie met je WooCommerce webshop.
Wat is Zapier?
Zapier is een krachtige connector tussen verschillende webapplicaties om je te helpen bepaalde routine taken te automatiseren. Zapier kan je dus een hoop werk en tijd besparen.
Ik zal even een voorbeeld geven. Wanneer je alle bestellingen in een excelsheet wilt hebben staan in Google drive, dan zal je dit waarschijnlijk handmatig doen.
Met Zapier kun je een koppeling maken tussen WooCommerce en Google sheet, waardoor je dit volledig kunt automatiseren en in kunt stellen dat een nieuwe bestelling op een nieuwe rij moet komen te staan in je Google Spreadsheet bestand.
Dit en nog allerlei andere dingen zijn mogelijk met Zapier. Zapier is naast WooCommerce te koppelen met meer dan 500+ andere webapplicaties, waaronder Dropbox, Gmail, Activecampaign, Google Drive, Evernote, Slack, Twitter, Trustpilot, en nog veel meer.
WooCommerce Zapier Integratie
Voordat je van start kunt gaan met Zapier moet je jouw WooCommerce webshop met Zapier koppelen. De plugin die Zapier hiervoor aanbeveelt is de WooCommerce Zapier plugin, wat ook de beste optie is om te gebruiken.
Nadat je de plugin hebt aangeschaft en geconfigureerd kun je aan de slag om je WooCommerce webshop te koppelen aan allerlei verschillende webapplicaties.
Wat handig is om te weten is dat de kans best aanwezig is dat je ook een Zapier abonnement nodig hebt om te bereiken wat je wilt bereiken, alhoewel het in sommige gevallen ook met het gratis plan kan.
Hoe werkt Zapier met WooCommerce?
Om Zapier werkend te krijgen met WooCommerce zullen we als eerste een Zapier account moeten aanmaken. Je kunt dit eenvoudig doen op de homepage van Zapier.
Wanneer je een Zapier account hebt kunnen we een zap aanmaken om aan te geven wat we willen bereiken. In dit voorbeeld wil ik met behulp van Zapier alle nieuwe bestellingen in Google Sheets op een aparte rij krijgen. We zoeken daarom eerst de volgende koppeling op:
Klik hier op “Make this zap” en de zap wordt aangemaakt, waarna je de zap kunt koppelen met WooCommerce.
Zoals je hieronder kunt zien geeft Zapier ook meteen aan dat je wel de WooCommerce Zapier plugin moet hebben. Daaronder zie je een link staan die je zal moeten gebruiken om de zap met je WooCommerce webshop te koppelen.
Kopieer de link en login op je WooCommerce webshop. Wanneer je de WooCommerce Zapier plugin hebt geïnstalleerd kun je naar “WooCommerce -> Zapier feeds” gaan en daar op “Nieuw bericht” klikken om een nieuwe Zapier feed aan te maken.
Je kunt hier de trigger aangeven, wat in dit geval een nieuwe bestelling (new order) is, en de webhook URL (heb je net gekopieerd) en titel invullen.
Wanneer je alles hebt ingevuld en op publiceren hebt geklikt kun je verder met Zapier en op “Ok, Continue” klikken. De vervolgstappen die je nu moet nemen zijn afhankelijk van de zap die je wilt maken. Je zal Zapier namelijk ook nog moeten verbinden met de webapplicatie waarvoor je de zap aanmaakt. Zo moet ik in dit voorbeeld het volgende doen:
Niet heel moeilijk natuurlijk, maar dit soort dingen kun je dus wel verwachten als je een koppeling met een webapplicatie wilt maken via Zapier. Wanneer je dit gedaan hebt komt de volgende stap en dat is natuurlijk de webapplicatie koppelen met Zapier.
In dit geval een eenvoudige connect knop waarmee de koppeling zo gemaakt is en je daarna alleen nog maar een spreadsheet hoeft te selecteren om het proces af te ronden.
Nadat je alles hebt afgerond is het natuurlijk verstandig om wel even alles te testen.
Maak jij al gebruik van een WooCommerce Zapier intergratie?
Misschien heb je nog nooit van Zapier gehoord en is dit artikel de eerste kennismaking. Het kan ook zijn dat je er al een tijd lang gebruik van maakt.
Naast dat er allerlei WooCommerce koppelingen zijn, zijn er nog veel meer koppelingen die niks te maken hebben met WooCommerce.
Het is eigenlijk vrij bizar als je erover nadenkt hoeveel er wel niet mogelijk is met Zapier en dat je er niet eens een ontwikkelaar voor hoeft in te schakelen. Wanneer je iets wilt automatiseren waarvoor een Zapier koppeling beschikbaar is, dan zou ik dit zeker op deze manier doen.
Heb jij Zapier al gebruikt? Waarvoor?