Woord in een keer vervangen op heel je WordPress website

Soms is het nodig om een woord of URL op heel je WordPress website aan te passen. Nu zou je alle pagina’s en berichten kunnen controleren, maar in WordPress kan het ook een stuk eenvoudiger.

WordPress maakt gebruik van een database waar alle content van je website wordt opgeslagen en hierdoor zijn er snellere manieren om dingen op je gehele website in één keer aan te passen.

Ik zal een voorbeeld noemen. Wanneer je jouw website verhuisd naar een nieuw domeinnaam, dan is het noodzakelijk om alle interne links op je website ook aan te passen om te zorgen dat alles blijft werken. Een heel ander voorbeeld is dat je een telefoonnummer moet aanpassen op je website die op veel pagina’s staat.

Wat is nou de snelste methode om een woord of URL aan te passen op je WordPress website? Hier is een plugin genaamd “Search & Replace” voor.

Voordat je de plugin gebruikt

Voordat je gebruikmaakt van de plugin “Search & Replace” wil ik een kleine waarschuwing geven. Je moet erg voorzichtig zijn met wat je invult om te zoeken en te vervangen. Controleer dus goed of je het juiste woord hebt ingevuld, want anders verander je de verkeerde dingen.

Bovendien kan een plugin als deze een hoop verpesten wanneer je het fout gebruikt. De plugin past alles direct in de databasevelden van je website aan. Je hoeft je er in principe geen zorgen over te maken, maar wees wel voorzichtig.

Om bovenstaande redenen is het zeer aan te raden om altijd een back-up van je website te maken voordat je met deze plugin aan de slag gaat. Op deze manier kun je altijd alles weer herstellen indien het per ongeluk misgaat.

Hoe werkt de plugin Search & Replace?

Zoals je ondertussen wel weet kun je met Search & Replace onder andere een woord of URL op heel je website laten veranderen. In de video hieronder kun je over mijn schouder meekijken hoe je dit kunt doen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je meer informatie of liever de tekstuitleg, lees dan hieronder verder.

Wanneer je de plugin geïnstalleerd hebt kun je via “Extra -> Search & Replace” op de pagina van de plugin komen. Je ziet dan direct de volgende velden om in te vullen:

Search and Replace invulvelden

Het ziet er niet moeilijk uit en dat is het ook niet. Je kunt een woord zoeken die vervangen moet worden en het vervangende woord invullen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een URL, die kun je hier ook prima invullen.

Het enige wat je verder hoeft te doen is “All – search and replace!” selecteren en op “Go” aanklikken. De plugin doet vervolgens zijn werk en alles wordt aangepast.

Het is zoals je ziet ook mogelijk om alleen te zoeken. Wanneer je alleen zoekt kun je achterhalen in welke gedeeltes van je websites het woord te vinden is die je wilt vervangen.

Woord in bepaalde gedeeltes van je website vervangen

Als je iets verder naar beneden gaat op de pagina van Search & Replace zie je dat het ook mogelijk is om een woord te vervangen in bepaalde delen van je website. Dit ziet er iets technischer uit dan de vorige methode, maar het werkt prima als je weet wat je doet.

Je kunt boxen aanvinken, bijvoorbeeld alleen “content”, waar veranderingen moeten plaatsvinden en andere boxen leeg laten waar niets moet gebeuren. Daaronder kun je wederom een woord of URL zoeken en een vervangend woord of URL invullen. Klik op “Go” en het werk wordt wederom voor je gedaan.

Ik denk dat je het idee van deze plugin nu wel snapt. Het is gewoon erg handig wanneer er een aantal grote veranderingen op je website moeten worden doorgevoerd.

Heb je nog vragen over deze plugin, dan kun je deze hieronder in de reacties stellen.

6 reacties

 1. Hallo Maikel

  Ik kopieer mijn site teksten uit de brownser, en plak deze in wordpress, met gummetje.

  In deze zitten links van de oude site die op htm eindigen. Deze wil ik dus zoeken en vervangen door de nieuwe url, die niet meer op htm eindigt.
  In mijn oude dreamweaver gebruik ik zoeken en vervangen, en als ik dus ingeef dat een link die ik heb staan van b.v test.htm vervangen moet worden door test. Dan verandert hij dit op mijn hele site.. Woorden vindt better search and replace wel, maar hij vindt geen links. Ik dacht dus dat dat wel kon, omdat je schrijft je kunt tekst en url vervangen. Of is er een andere plugin die dat wel kan?

  1. Ik snap je niet helemaal in combinatie met dit artikel denk ik. Door .htm klinkt het alsof je van een oude statische website overschakelt naar WordPress?
   Zolang de URL in de database staat van WordPress, dan is het te wijzigen. Staat het in losse bestanden op de server, dan kun je dit niet op deze manier aanpassen en is het vermoedelijk handmatig werk.

 2. Hallo Maikel

  Ik heb dit gedownload, maar de video klopt niet met het programma. Denk dat dit programma een update heeft gekregen, dus durg het nu niet zo goed te gebruiken, staan van allerlei dingen in over sqol.

  Hartelijke groeten Margaret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *