Wat is Akismet in WordPress/?

Op WordPress zijn er een paar plugins die automatisch geïnstalleerd staan als je WordPress net hebt geïnstalleerd. Akismet is een van die plugins. De gratis plugin, gemaakt door Automattic, moet ervoor zorgen dat SPAM-reacties op jouw website worden geweerd.

Wat doet Akismet?

Als je op jouw WordPress-website reacties toelaat, doe je er goed aan om een plugin als Akismet te gebruiken. Akismet is een WordPress anti-spam plugin die ervoor zorgt dat reacties op jouw website eerst gescand worden om te kijken of het spam is. De service van Akismet loopt honderden tests langs alvorens bepaald kan worden of een reactie al dan niet spam is.

Een van de testen die daarbij komt kijken, is het doorzoeken van de database met IP-adressen om te zien of de reactie geplaatst is vanaf een IP-adres dat bekendstaat om spamberichten. De plugin zorgt er dan ook voor dat jouw website beter gewapend is tegen SPAM-reacties en deze niet op jouw website verschijnen.

Akismet Plugin

Kosten Akismet

Akismet wordt gratis op jouw website geïnstalleerd, maar je hebt wel een API-key nodig om het te activeren op je website. Zonder API-key kun je de plugin wel aan hebben staan, maar zullen er geen SPAM-reacties tegengehouden worden.

Om een API-key aan te maken zal je naar de website van Akismet moeten gaan. Wanneer je een persoonlijke website of blog hebt, dan kun je gratis gebruik maken van deze server door voor de optie name your price te kiezen en deze op 0 te houden.

in sommige gevallen kost het wel geld als je de service ook daadwerkelijk wilt gebruiken. Commerciële sites betalen vijf euro per maand per website en krijgen daarnaast ook geavanceerde statistieken en eventueel support.

Wil je Akismet helemaal optimaal benutten, dan kun je ook voor de complete security oplossing gaan van 9 euro per maand. Je krijgt dan onder andere dagelijkse back-ups, malware scanning en natuurlijk de spam protection.

Om een API-Key aan te vragen moet je overigens wel eerst een WordPress.com account aanmaken. Dit is niet dat je direct een WordPress.com-website start, maar is puur een normale account die je in dit geval nodig hebt.