Wat is het Dashboard in WordPress?

WordPress kenners spreken vaak over het dashboard, alleen weet niet iedereen wat daar nou precies mee bedoeld wordt. Het is een misvatting dat de gehele admin het dashboard is. Slechts de beginpagina van de WordPress-admin wordt gezien als het dashboard en eigenlijk is dat vrij logisch. Dat is tenslotte de plek waar je echt het overzicht krijgt over het één en ander. En dat is ook precies wat WordPress wilde bereiken met zijn dashboard.

WordPress Dashboard

Wanneer je echter iemand over het dashboard hoort praten, dan heeft deze persoon het vaak over het beheerdersgedeelte van WordPress. Wanneer je dus een zin hoort als “je kunt dit in het dashboard van WordPress vinden onder Weergave -> Widgets”, dan weet je dat je in het beheerdersgedeelte moet zijn en niet zozeer de dashboard-pagina’s van WordPress.

Wat kun je doen op het dashboard?

Het dashboard is echt dé plek waar je het één en ander over jouw website te weten komt. Zo kun je in één oogopslag zien hoeveel berichten je al hebt geplaatst, uit hoeveel pagina’s jouw website bestaat, hoeveel reacties er al zijn achtergelaten, welke berichten het meest recent zijn gepubliceerd en nog veel meer. Ook is dit de plek voor mededelingen over bijvoorbeeld updates of wat updates gedaan hebben. Daarnaast kun je het dashboard zelf een ideale indeling meegeven. Hieronder behandel ik over welke functies het dashboard automatisch beschikt.

Op dit moment

Mocht je het standaard dashboard van WordPress niet hebben aangepast, dan is het eerste blokje dat je treft ‘Op dit moment’. Dat blokje laat zien hoeveel berichten jouw website heeft, hoeveel pagina’s er zijn, hoeveel reacties er tot op heden zijn geplaatst en hoeveel reacties wachten op moderatie. Ook tref je hier welk thema je momenteel gebruikt. Mocht je gebruikmaken van de plugin Akismet, zie je onder dit blokje ook hoe het ervoor staat met de spam.

WordPress Dashboard Op Dit Moment

Eenvoudig een concept maken

Het blokje aan de rechterkant van Op dit moment, is “Eenvoudig een concept maken”. Die optie zorgt ervoor dat je een ingeving snel even om kunt zetten in een korte notitie.

Zo kun je alvast een titel meegeven en een kort tekstje met waar het over gaat. Zodra je op ‘Concept opslaan’ drukt, wordt er direct een concept bericht van gemaakt. Je kunt er dan direct voor kiezen om er mee verder te gaan, of om er later weer naar te kijken. Maar zo kun je dus altijd snel even een korte notitie maken over een idee dat je te binnen schiet.

WordPress Dashboard Eenvoudig Concept Maken

Activiteiten

In het blokje activiteiten zie je precies waar je de afgelopen tijd mee bezig bent geweest. Het geeft een overzicht van wat het meest recent is gepubliceerd en geeft ook direct een overzicht van wat er de komende dagen gepubliceerd gaat worden.

Onder dat blokje tref je direct eraan vast ‘Recente reacties’. Niet alleen kun je daar in één oogopslag zien wat er gereageerd is, maar je kunt er ook direct mee aan de slag. Zo verschijnt Toelaten, Beantwoorden, Bewerken, Spam en Prullenbak als je op de reactie gaat staan met je muisaanwijzer.

WordPress Dashboard Activiteiten

WordPress nieuws

Het laatste blokje waar iedere WordPress website sowieso over beschikt, is het blokje met WordPress nieuws. Het geeft een kort overzicht van het meest recente nieuws over WordPress. Het blokje bestaat uit pakweg vier nieuwsberichten.

WordPress Dashboard WordPress Nieuws

Updates

Onder het kopje dashboard vind je aan de linkerkant in het beheerdersgedeelte ook het kopje Updates. Daar zie je altijd hoeveel updates er zijn. Zodra je op Updates klikt, kun je direct overgaan tot actie. Aan de rechterkant verschijnen namelijk alle updates die er zijn en je kunt deze meteen bijwerken. In dit scherm kun je ook altijd bekijken welke WordPress-versie geïnstalleerd staat.

WordPress Dashboard Updates