Wat is FTP?

Als je aan de slag gaat met een website, valt ook vaak het woord FTP. FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol en het zorgt ervoor dat bestanden van de ene computer naar de andere computer verstuurd kunnen worden.

Je kunt bij alle WordPress hosting providers ook wel via FTP bij de bestanden op de server komen.

Als je er bijvoorbeeld voor kiest om WordPress handmatig op jouw website te installeren, dan kan dat door gebruik te maken van FTP. Daarmee verstuur je de benodigde bestanden via jouw computer naar de server.

Om bestanden van jouw computer naar een server over te zetten, heb je vaak wel een FTP-programma nodig. Bij sommige hostingproviders kun je weliswaar ook al het één en ander overzetten en aanpassen door gebruik te maken van cPanel, DirectAdmin of Plesk, maar vaak zitten daar toch wat restricties aan.

Met een FTP-programma heb je deze restricties niet, alleen moet je wel altijd goed weten wat je doet als je hiermee aan de slag gaat. Een voorbeeld van een FTP-programma is bijvoorbeeld FileZilla, ik maak hier zelf ook gebruik van en het is beschikbaar voor Mac en Windows.

Filezilla

Wanneer heb je FTP nodig?

Bij sommige hostingproviders heb je niet de luxe dat je vanuit een controlepaneel een WordPress installatie kunt beginnen. In dat geval is de kans groot dat je terecht komt bij een FTP-programma.

Het gebeurt ook al gauw als je aan de slag wilt met het aanpassen van php-bestanden van je thema of als je bepaalde problemen moet oplossen. Wanneer je bijvoorbeeld een wit scherm krijgt na het installeren van een plugin, dan kun je dit alleen oplossen door via FTP de naam van de map van de plugin te hernoemen of te verwijderen.

Inloggen bij een FTP-programma kan trouwens door de FTP-gegevens in te vullen. Je krijgt deze gegevens vaak in het eerste mailtje dat je van je hostingprovider krijgt, na het afsluiten van een hostingpakket.

Veelgestelde FTP vragen

Waarom is FTP handig?

FTP is handig omdat je via FTP de bestanden van jouw website kunt beheren. Mocht je bijvoorbeeld een keer problemen hebben met een WordPress plugin die ervoor zorgt dat je website niet meer te bereiken is, dan kun je dit via FTP herstellen. Super handig als je het mij vraagt. Verder kun je ook maprechten beheren en bestanden uploaden, downloaden of verwijderen.

Waar vind ik mijn FTP-gegevens?

Je FTP-gegevens zal je altijd moeten kunnen achterhalen bij je hostingprovider. Over het algemeen krijg je jouw FTP-gegevens in één van de eerste mails van je hostingprovider naar je toegestuurd. Mocht je deze e-mail niet meer kunnen vinden, dan zou je kunnen kijken in je hostingomgeving of je het hier kunt vinden.

Hoe log je in op een FTP server?

Je kunt inloggen op een FTP server met behulp van verschillende programma’s. Ik raad je aan om het gratis programma Filezilla te gebruiken. Vervolgens heb je onderstaande gegevens nodig om in te loggen op de server:
1. Hostnaam: Dit is vaak ftp.jedomeinnaam.nl of het ip-adres van je server.
2. Gebruikersnaam: Jouw FTP-gebruikersnaam
3. Wachtwoord: Jouw FTP-wachtwoord.