Functions.php is een bestand welke je in alle WordPress thema’s tegen zal komen. Het wordt ook wel het thema functions bestand genoemd.
Het functions.php-bestand wordt gebruikt om functies toe te voegen aan de website. Je kunt het dus eigenlijk zien als een soort plugin, aangezien dit bestand zich ook zo gedraagt. De functies in het functions.php-bestand worden actief bij je geactiveerde thema.
Het bestand kun je bewerken met PHP code. Je kunt extra functionaliteiten toevoegen aan je website. Bijvoorbeeld om extra widgets, post types, menu’s of shortcodes toe te voegen of bepaalde functionaliteiten uit te schakelen of te verbergen.
Dit waren slechts een aantal voorbeelden. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.
Hoe weet ik of mijn functions.php-bestand actief is?
Dit is vrij eenvoudig. Het functions.php-bestand wordt automatisch geladen zodra jouw thema geactiveerd is op je website. Je kunt het dus niet uitschakelen of iets dergelijks als het thema actief is.
Je kunt het bestand wel deactiveren door te wisselen van thema, maar dat zal niet de bedoeling zijn, aangezien heel je design dan anders is.
Het bestand staat echt in alle WordPress thema’s. Er bestaat geen thema zonder, anders zal het niet werken.
Waar kan ik het functions.php-bestand vinden?
Het functions.php-bestand kun je in de map van jouw WordPress thema vinden. Wanneer je een mappenlijst bekijkt zal het in /wp-content/themes/jouwthema/ te vinden zijn.
Via WordPress zelf zou je erbij kunnen komen door naar Weergave -> Thema editor te gaan.

Aan de rechterkant kun je het functions.php-bestand selecteren.
Wanneer je een code snippet wilt toevoegen aan je WordPress website om een functionaliteit toe te voegen, dan is dit toevoegen aan het functions.php-bestand één van je opties.
Hoewel dit voorheen heel vaak gedaan werd, is dit meestal niet de beste methode om dit te doen.
Wel of geen code toevoegen aan functions.php?
WordPress houdt design en functionaliteit over het algemeen gescheiden waar dit mogelijk is. Daarom bestaan WordPress thema’s voor het design en WordPress plugins voor functionaliteit.
Wanneer je code in het functions.php-bestand van je thema plaatst, dan raak je deze code kwijt zodra je wisselt van thema. Dit is natuurlijk niet praktisch.
Ik heb daarom een gouden regel. Wanneer een stukje code betrekking heeft tot het thema, dan kun je het in het functions.php-bestand plaatsen. Je hebt het dan bij een thema wissel toch niet meer nodig.
Gaat het om een stukje code die een nieuwe functionaliteit met zich meebrengt of voor een aanpassing zorgt die je blijvend wilt behouden op je website, dan kun je beter de plugin Code Snippets gebruiken of een eigen plugin maken.
Wat je moet weten als je code toevoegt
Er zijn veel WordPress tutorials die je vertellen dat je een stukje code kunt toevoegen aan het functions.php-bestand van je thema. We weten ondertussen dat dit niet altijd verstandig is.
Mocht je toch in de situatie komen dat je code in dit bestand wilt plaatsen, let dan wel goed op. Het zit namelijk zo:
- Aanpassingen aan het functions.php-bestand gaan verloren bij een thema update, tenzij je een child theme hebt en het bestand hierin aanpast.
- Code die je toevoegt raak je kwijt bij een thema wissel. Je moet de code dan opnieuw toevoegen indien je van de functionaliteiten gebruik wilt blijven maken.
- Wanneer er fout in de code staat en je plaatst dit in het functions.php-bestand, dan kan je website foutmeldingen weergeven en niet meer te bereiken zijn.
Het klinkt waarschijnlijk niet heel aantrekkelijk om hier iets mee te doen. Je kunt dan ook beter alleen code toevoegen wanneer je er verstand van hebt en ook weet hoe je de eventuele foutmeldingen kunt oplossen.
Als je dan ook code toevoegt aan het functions.php-bestand, zorg dan dat je een child theme hebt en deze ook actief staat op je website. Voeg vervolgens alleen code toe die te maken hebben met het thema zoals extra widget-gebieden, een extra menu, lettertypes, stylesheets en dat soort dingen.
Waarom kan ik de code beter anders toevoegen?
In veel gevallen kun je de code dus beter op een andere manier toevoegen. Het beste zou zijn om een aparte plugin te maken, maar ik kan mij voorstellen dat je niet direct zal weten hoe je dit kunt doen.
Ik kan je daarom aanraden om gebruik te maken van de Code Snippets plugin, zodat je code snippets op de juiste plek kunt plaatsen.
Met deze plugin kun je in WordPress zelf een stukje code toevoegen en aangeven wanneer het uitgevoerd wordt. Je kunt zelfs je snippets exporteren, zodat je het op andere websites ook kunt gebruiken.
Hopelijk is duidelijk geworden wat het functions.php-bestand is en of het een goed idee is om iets in dit bestand te plaatsen van je WordPress website