Wat zijn gebruikersrollen in WordPress?

In WordPress kun je gebruikers aanmaken die vervolgens een gebruikersrol krijgen toegewezen. Maar wat houden die gebruikersrollen nou eigenlijk in en welke verschillende gebruikersrollen heb je eigenlijk automatisch in WordPress?

Normaal gesproken zijn er vijf verschillende gebruikersrollen in WordPress. Bij een webshop is de kans aanwezig dat je zeven verschillende gebruikersrollen hebt. De normale vijf zijn Abonnee, Schrijver, Auteur, Redacteur en Beheerder. Als extra’s zou je daar nog Klant en Winkelmanager bij kunnen hebben. Met sommige plugins is het mogelijk om ook eigen gebruikersrollen te creëren. Op deze pagina vind je echter alleen de standaard gebruikersrollen.

Wat kunnen de verschillende gebruikersrollen?

WordPress legt bij het maken of bewerken van een gebruiker niet uit wat gebruikers allemaal kunnen doen met een bepaalde rol. Hieronder vind je in een eenvoudig overzicht het verschil tussen de vijf verschillende gebruikersrollen die je hoe dan ook tegenkomt in WordPress.

  • Abonnee: Een abonnee heeft de minste mogelijkheden op een WordPress-website. Ze kunnen de website zien, reacties lezen en reacties geven. Het is voor hen echter niet mogelijk om bijvoorbeeld berichten te typen op de website.
  • Schrijver: De tweede gebruikersrol die je tegenkomt, is schrijver. Een schrijver kan aan de slag met zijn eigen berichten. Het is voor een schrijver mogelijk de site te bekijken, zijn eigen berichten te bewerken en zijn eigen berichten te verwijderen. Een schrijver kan zijn eigen berichten echter niet publiceren, er geen bestanden bij uploaden en ook niet aan de slag met berichten van anderen.
  • Auteur: Een auteur heeft weer net wat meer mogelijkheden dan een schrijver. Een auteur kan naast de mogelijkheden van een schrijver ook zijn eigen berichten publiceren en gepubliceerde berichten verwijderen of bewerken. Ook kan een auteur bestanden uploaden.
  • Redacteur: Een redacteur kan daarbij ook nog eens pagina’s publiceren en verwijderen, pagina’s en berichten van andere bewerken en verwijderen, pagina’s lezen, bewerken en verwijderen die privé zijn, categorieën beheren en reacties beheren.
  • Beheerder: Van de vijf standaard gebruikersrollen is de beheerder degene die het meeste kan doen. Een beheerder kan binnen de admin van WordPress eigenlijk alles uitvoeren. Van het installeren en wijzigen van thema’s tot het installeren en wijzigen van plugins. Ook kan een beheerder nieuwe gebruikers aanmaken en ze een nieuwe gebruikersrol geven.