Wat is lazy loading?

Lazy loading is iets wat je ongetwijfeld al eens voorbij hebt zien komen op webpagina’s. Zodra je merkt dat een website zijn afbeeldingen, reacties, video’s of nieuwsberichten pas inlaadt op het moment dat jij er als bezoeker (bijna) bent, dan ben je al eens tegen lazy loading aangelopen.

Lazy loading zorgt ervoor dat een website niet in één keer in zijn geheel geladen hoeft te worden. Ideaal voor websites die over bijvoorbeeld best veel afbeeldingen of reacties beschikken. Zo voorkom je dat een bezoeker aardig wat tijd kwijt is voordat de gehele website geladen is, terwijl de gehele website wellicht niet eens nodig is.

Lazy loading is dus ideaal om ervoor te zorgen dat jouw bezoeker niet lang kwijt is om een website te laden, alhoewel het in bepaalde situaties ook weer onhandig is. Zo kan het op een fotografie-website irritant zijn. Vaak gaat het dan om de foto’s en willen je bezoekers deze direct in beeld zien.

Lazy Loading in WordPress

Zoals ik hierboven al heb gezegd kunnen verschillende onderdelen van je website ingeladen worden met behulp van lazy loading.

Standaard zit er in WordPress geen enkele vorm van lazy loading. Het WordPress thema waar je gebruik van maakt kan hier wel over beschikken. Je ziet dit eigenlijk al vrij snel wanneer je ziet dat een afbeelding pas wordt geladen op het moment dat je ernaar toe scrolt. Mocht jouw thema hier niet over beschikken en wil je dit wel graag hebben, dan kun je kijken naar een plugin als Lazy Load by WP Rocket.

Een andere vorm van lazy loading is bij artikelen. Wellicht zegt de naam infinite scroll je iets. Dit houdt in dat er steeds nieuwe berichten worden ingeladen op een overzichtspagina op het moment dat je onderaan de pagina bent. Op deze manier kun je dus oneindig door scrollen en snel alles bekijken. Een plugin die je hierbij zou kunnen helpen is Jetpack.