Wat is een redirect?

Wanneer we redirect letterlijk vertalen, dan is het een omleiding. Gaat het echter om url’s, dan spreken we eerder van een doorverwijzing.

Een redirect is een verwijzing van een bepaalde URL (oude pagina) naar een andere URL (nieuwe pagina).

Je gebruikt voor je website een redirect wanneer je een pagina wilt doorverwijzen naar een andere pagina. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je de pagina van je website hebt gehaald. Je wilt je bezoekers tenslotte niet teleurstellen en deze doorsturen naar een nieuwe pagina waar informatie gevonden kan worden.

Er zijn verschillende soorten redirects. Deze hebben allemaal een eigen statuscode (nummer). Het vaakst zal je van een 301 redirect horen.

In dit artikel zal ik je uitleggen wanneer je een redirect kunt gebruiken en welke redirects er allemaal zijn.

Wanneer kun je een redirect gebruiken?

Een website maken is slechts het begin. Daarna komen toch altijd weer andere dingen kijken, zoals het aanmaken van een redirect. Er zijn diverse redenen te verzinnen om een redirect aan te maken op je website, maar laten we eerst naar de basis gaan.

Iedere pagina op je website heeft een unieke URL. Deze URL is bekend bij Google en andere zoekmachines en misschien zijn er ook wel andere websites die naar deze pagina linken.

Binnen WordPress en andere beheerderssystemen voor websites is het eenvoudig om een pagina aan te passen en de URL te wijzigen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen omdat:

  • Je jouw complete website wilt verhuizen naar een andere domeinnaam.
  • Je een nieuwe pagina maakt over hetzelfde onderwerp.
  • De URL te lang is en je deze korter wilt maken.
  • Voor de zoekmachine optimalisatie van je website.
  • Je twee websites wilt samenvoegen naar één website.
  • Of je wilt de complete pagina gewoonweg verwijderen.

Wat de reden ook mag zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat je bezoeker en de zoekmachines de complete pagina kwijt zijn en op een foutpagina uitkomen.

In alle bovenstaande situaties zal je dus zeker gebruik moeten maken van een redirect, zodat de bezoeker altijd op een bestaande pagina van je website uitkomt en Google weet waar de pagina is gebleven.

Welke soorten redirects kan ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten redirects die je kunt gebruiken. Al deze redirect hebben een eigen statuscode (nummer). De twee meest gebruikte redirects zijn:

  • 301 redirect: Dit geeft aan dat een URL definitief is gewijzigd.
  • 302 redirect: Dit geeft aan dat een URL tijdelijk is gewijzigd.

301 redirect: definitieve wijziging

Met een 301 redirect wordt een bezoeker doorgestuurd naar de juiste nieuwe pagina (URL) en wordt aan Google en andere zoekmachine doorgegeven dat het om een definitieve wijziging gaat.

De oude URL zal blijvend doorverwezen moeten worden naar de nieuwe URL. Het voordeel van een 301 redirect is dat ook de SEO waarde van de oude pagina mee wordt genomen naar de nieuwe pagina.

De nieuwe pagina zal hierdoor de plek van je oude pagina overnemen in de zoekresultaten. De opgebouwde SEO waarde, door bijvoorbeeld links richting jouw website, zal ook grotendeels behouden blijven.

Gebruik de 301 redirect daarom zeker als je jouw oude URL naar een nieuwe pagina wilt doorsturen en dit een blijvende verandering is.

302 redirect: Tijdelijke wijziging

Je kunt ook een tijdelijke wijziging van een URL doorvoeren. Dit doe je met een 302 redirect. Waarschijnlijk vraag je je af in welke situaties dit handig is, want waarom zou je een URL tijdelijk wijzigen?

Een 302 redirect zie ik regelmatig gebruikt worden op webshops. Het is een eenvoudige manier om een pagina van een uitverkochte product volledig onbereikbaar te maken.

De SEO waarde geef je met een 302 redirect niet mee, aangezien het tijdelijk is. Zodra je de 302 redirect weghaalt zal de oude pagina gewoon weer zichtbaar zijn voor je bezoekers en de zoekmachines.

In de meeste situaties zal je voor een 301 redirect gaan, maar het is fijn om een 302 redirect optie te hebben.

Hoe kun je een redirect maken?

Wanneer je actief bezig bent met je website zal je zo nu en dan een redirect willen maken voor een pagina. Er zijn diverse manieren om een redirect te maken voor je website.

Redirect instellen in WordPress

In veel gevallen wil je het zo snel mogelijk maken met zo min mogelijk techniek. Wanneer je een WordPress website hebt, dan kun je dit doen met plugins als Redirection, Yoast SEO (premium) of de Quick Page/Post Redirect plugin. Ik heb hier uiteraard ook een artikel over geschreven. Bekijk hier hoe je een redirect kunt instellen in WordPress.

Redirect instellen via .htaccess

Wanneer je iets technischer bent en niet afhankelijk zou willen zijn van een stukje software, dan kun je beter het .htaccess-bestand gebruiken voor je redirect. Mocht je dit bestand nog niet hebben, dan kun je dit aanmaken met een tekst editor.

Het .htaccess-bestand is een configuratiebestand waar je server altijd naar kijkt en waar je ook redirects in kunt plaatsen. Je kunt uitgebreide formules maken om redirects te maken, maar in dit artikel zal ik het alleen over een eenvoudige redirect hebben van pagina A naar pagina B.

De code voor een 301 redirect die je in het .htaccess-bestand kunt plaatsen ziet er als volgt uit:

Redirect 301 /oude-pagina/ https://domein.nl/nieuwe-pagina/

De server snapt dan dat de oude pagina, die je zoals je hierboven ziet altijd zonder domeinnaam neerzet, naar de nieuwe URL doorgestuurd moet worden. De nieuwe URL moet je wel inclusief domeinnaam toevoegen, omdat dit ook naar een andere website zou kunnen zijn.

Om meer redirects te plaatsen is het goed om te weten dat je 1 redirect per regel kunt plaatsen. Plaats deze dus niet achter elkaar, anders zal het niet meer werken.

Wil je een redirect 302 toevoegen, dan is de code niet heel anders. Het enige wat je hoeft te doen is 301 wijzigen in 302.

Controleer of je redirect goed werkt

Wanneer je jouw redirects hebt doorgevoerd op je website, is het natuurlijk nog wel even belangrijk om te controleren of de redirect ook daadwerkelijk werkt.

Je doet dit eenvoudig door de oude URL in je browser in te voeren. Als het goed is kom je op de pagina uit die je hebt ingesteld als redirect. EEn alternatieve manier is om via Google de pagina op te zoeken en te controleren of je op de ingestelde pagina terechtkomt.

Ben je niet op de juiste pagina terechtgekomen? Controleer dan goed of de redirect goed is ingevuld. Vaak is er een klein foutje gemaakt waardoor het niet werkt. Een redirect is dan ook erg foutgevoelig en moet precies kloppen.

Help, ik kom nergens meer op uit!

Wanneer je meerdere redirects op je website hebt geïmplementeerd, kan het (op termijn) voorkomen dat je in een loop terechtkomt. Een loop houdt in dat er geen einde aan de redirect komt. Je bezoeker kan nergens op uit komen.

De oorzaak is dat er dubbele redirects instaan. Zo kan het zijn dat je pagina A naar pagina B doorstuurt en vervolgens pagina B weer naar pagina A.

De server weet daardoor niet meer welke pagina voorgeschoteld moet worden aan je bezoeker en de zoekmachines kunnen de pagina ook niet meer bereiken.

Conclusie: Wat is een redirect?

Een redirect is simpelweg een manier om oude pagina’s te vervangen voor nieuwe pagina’s door de URL door te sturen. Er zijn verschillende soorten redirects, maar het vaakst zal je de 301 redirect gebruiken.

Afhankelijk van je website software kun je redirects maken met behulp van een plugin of module. Wat sowieso op alle websites bij iedere hostingprovider altijd kan is redirects toevoegen via het htaccess-bestand.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om te begrijpen wat een redirect nou precies is, wanneer je het kunt gebruiken en hoe je redirects kunt toevoegen aan je website.