Wat is RSS in WordPress?

RSS is de afkorting voor Really Simple Syndication en wordt soms ook als de afkorting van Rich Site Summary gezien en is een webstandaard. RSS zorgt ervoor dat alle items die jij gepubliceerd hebt, in een gestructureerde lijst komen en dat levert een XML-bestand op. Zo’n XML-bestand is zo opgemaakt dat RSS-readers de juiste informatie door kunnen geven.

In het geval van WordPress zorgt RSS voor een overzicht van jouw berichten. Een compleet overzicht van die berichten, noemen we een RSS Feed. Zo’n RSS Feed kan de nodige voordelen opleveren. Lezers kunnen zich daarop abonneren en zij krijgen dan automatisch een melding als er een nieuw bericht is toegevoegd. Ook kan een Feed gebruikt worden door andere websites om eenvoudig jouw nieuws te tonen.

RSS in WordPress

Mocht je het niet uitgezet hebben, dan beschikt iedere WordPress-website al over twee belangrijke ingebouwde RSS Feeds. De eerste is een RSS Feed waarin jouw berichten staan. Die benader je door achter jouw domeinnaam /feed te typen.

In mijn geval benader je de RSS feed van mijn berichten dan ook via https://webtalisvip.nl/feed/. Daarnaast is er ook een feed voor de reacties op een WordPress-website. Die benader je door /comments/feed achter een domeinnaam te typen. Dus: https://webtalisvip.nl/comments/feed/.

Heb je geen permalinks aanstaan op jouw WordPress website, dan type je /wp-rss2.php achter de domeinnaam. Zolang je niets aan de RSS-functies van WordPress hebt aangepast, tref je tien berichten in de feed. Wil je dat wijzigen, dan kan dat via Instellingen -> Lezen. Je kunt daar tevens aangeven of het volledige bericht getoond moet worden, of slechts een samenvatting.