Wat is een subdomein?

Wat zijn subdomeinen? Een subdomein is onderdeel van een domein dat voor het hoofddomein en domein extensie komt. Dit klinkt wellicht in eerste instantie ingewikkeld, maar laat ik academy.webtalis.nl als voorbeeld nemen. In deze URL is Academy het subdomein.

In dit artikel zal ik in iets meer detail uitleggen wat een subdomein is, waarom subdomeinen handig kunnen zijn.

Wat is een subdomein? De uitgebreide uitleg

Om het antwoord op de vraag wat is een subdomein uitgebreid aan je uit te kunnen leggen, zal je eerst moeten weten hoe een URL wordt opgebouwd. Laten we de URL van Webtalis volledig ontleden. De URL van de homepage ziet er als volgt uit:

https://webtalisvip.nl

Deze URL bestaat uit een aantal delen.

  • Het “https:” gedeelte staat voor het protocol die een browser als richtlijn gebruikt om een verzoek naar de server te versturen. HTTPS gaat over een veilige verbinding, terwijl HTTP (zonder s) dit niet doet.
  • Vervolgens hebben we het domein, in dit geval webtalis.nl. Webtalis is de naam van het hoofddomein en .nl is de domein extensie van het domein.

Een subdomein bevat een extra naam tussen het protocol en het hoofddomein en extensie. Zo draait de Webtalis Academy op https://academy.webtalis.nl, waar academy het subdomein is.

Waarom zou je een subdomein gebruiken?

Een subdomein gebruik je met name om je website te scheiden in verschillende onderdelen. Zo kun je jouw online leeromgeving op een subdomein plaatsen, een forum, de klantenservice en nog allerlei andere dingen.

Op een subdomein kun je net zoveel als op het hoofddomein van je website. Je kunt dus probleemloos een WordPress website maken op een subdomein, maar ook iets heel anders.

Persoonlijk gebruik ik het dus voor mijn eigen online leeromgeving. De reden hiervan is dat ik mijn website los wil houden van de online leeromgeving en betalingen. Zo kan ik beide websites optimaliseren op de juiste manier en loopt er niets door elkaar.

Een aantal andere manieren om een subdomein te maken:

  • Een test website kun je uitstekend op een subdomein plaatsen.
  • Wil je een website in meerdere talen maken? Wellicht is het een idee om voor iedere taal een subdomein te maken.
  • Je kunt een netwerk aan websites maken met bijvoorbeeld WordPress multisite. WordPress.com is het grootste voorbeeld. Hier kun je een eigen blog starten op een subdomein (websitenaam.wordpress.com)
  • Vroeger voordat websites responsive waren zag je heel vaak m.websitenaam.nl. M stond in dit geval voor de mobiele versie.

Je kunt zoals je merkt heel erg creatief zijn met wat je op een subdomein kunt plaatsen. Je kunt het voor een apart onderdeel gebruiken dat bestaat uit een enkele pagina, maar je kunt ook een complete website bouwen.

Wat is een wildcard domein?

Nu je weet wat een subdomein is, kan ik hier ook wat dieper op ingaan en de vraag “Wat is een wildcard domein” voor je beantwoorden. Een wildcard domein is een “catch-all” subdomein. Je kunt hiermee zoveel subdomeinen aanmaken als je zou willen zonder dat je dit handmatig hoeft te doen.

Een wildcard domein is handig wanneer je een netwerk aan websites wilt maken, zodat alle subdomeinen die je hieraan zou willen koppelen automatisch gemaakt kunnen worden. WordPress.com maakt dus bijvoorbeeld ook gebruik van een wildcard subdomein.

Wanneer we het over een wildcard subdomein hebben, alleen dan zonder woorden, dan zal je *.webtalis.nl zien staan. Het * symbool staat dan voor een wildcard subdomein.

Wanneer kan je een subdomein aanmaken?

Je kunt alleen een subdomein aanmaken wanneer je over het hoofddomein beschikt. Het is dus niet zo dat je een domeinnaam met iemand anders kan delen en hier een subdomein voor kunt aanvragen. Je hebt altijd het hoofddomein nodig.

Wanneer je het hoofddomein in bezit hebt, dan hangt het van je domeinnaam provider af hoe eenvoudig je een subdomein aan kunt maken en hoe je het kunt koppelen aan je hosting provider. Ben je nog op zoek naar een goede WordPress hosting provider, bekijk dan het artikel “Hoe je de beste WordPress Hosting kunt uitkiezen“.

Conclusie: Wat is een subdomein?

Om het nogmaals kort samen te vatten. Een subdomein is een onderdeel van een URL dat altijd voor het hoofddomein en extensie komt te staan.

Op een subdomein kun je net zoveel als op het hoofddomein. Zo kun je een compleet nieuwe website bouwen, je kunt het gebruiken als testomgeving en nog heel veel meer.