Wat is de visuele editor in WordPress?

Let op: De visuele is de oude klassieke editor van WordPress. Deze is niet standaard meer in WordPress te vinden. We maken nu gebruik van de Gutenberg blok editor. Mocht je alsnog de klassieke editor willen gebruiken, dan kun je de klassieke editor plugin installeren op je website.

De visuele editor is een standaard tekstverwerker in WordPress waarbij je allerlei mogelijkheden krijgt om de teksten op te maken. De visuele editor krijg je te zien wanneer je een bericht of pagina bewerkt en is waar je de tekst in typt. Je hebt hier altijd de keuze tussen “Visueel” en “tekst”.

Editor in WordPress

De visuele editor is een WYSIWYG editor, net als Microsoft Word. WYSIWYG staat voor “what you see is what you get”, wat dus eigenlijk zegt dat alles op je website er zo uit zal komen te zien als je in de editor ziet.

WordPress komt met een aangepaste versie van TinyMCE, dit is een open source WYSIWYG HTML editor. Het heeft ongeveer de zelfde functies als Microsoft Word en de icoontjes zien er ook hetzelfde uit.

Je hoeft in WordPress dus geen HTML te gebruiken om artikelen op te maken. Je kunt gewoon vanuit de visuele editor aan de slag en gebruikmaken van de knoppen in de toolbar bovenaan om de tekst op te maken. Vanuit de tekst editor kun je wel HTML gebruiken.

Wanneer je een afbeelding toevoegt zal je dit ook direct zien in de visuele editor en het is ook geen enkel probleem om te bepalen of de afbeelding links, in het midden of rechts moet staan.

Welke mogelijkheden heb je in de visuele editor?

Je kunt in de visuele editor letters vet en schuingedrukt maken, onderstrepen, doorstrepen, genummerde lijstjes maken, uitlijnen, quotes toevoegen, en nog een aantal dingen meer.

Wanneer je een YouTube link plaatst en op enter drukt kun je zelfs een video insluiten in het artikel.

Links bovenaan heb je tevens de knop “Media toevoegen”, waar je afbeeldingen en andere media bestanden kunt uploaden en invoegen.

In het artikel “Visuele editor in WordPress verkennen” kun je precies lezen wat alle knoppen in de toolbar voor je kunnen doen.

Kan ik meer mogelijkheden krijgen?

Ja, de visuele editor maakt gebruik van TinyMCE en het is mogelijk om dit verder uit te breiden voor extra mogelijkheden om dingen op te maken.

Er zijn dan ook diverse plugins beschikbaar die voor extra knoppen zorgen in de toolbar. Het kan ook zijn dat het thema waar je gebruik van maakt extra knoppen toevoegt.