Wat is een XML Sitemap?

Als je wilt dat Google en andere zoekmachines jouw website goed kunnen lezen, dan doe je er goed aan om een XML Sitemap te hebben. Zoekmachines kunnen natuurlijk al een hoop regelen zonder over jouw XML Sitemap te beschikken, maar je maakt het ze net allemaal wat makkelijker door een XML Sitemap in te dienen via bijvoorbeeld de Google Search Console.

Zo’n XML Sitemap zorgt ervoor dat zoekmachines eenvoudig weet welke pagina’s er allemaal op jouw website te vinden zijn. Het is een XML-bestand met een lijst van alle pagina’s op je website. Als je ervoor kiest om deze Sitemap in te dienen bij de Google Search Console, kan Google aan de slag met het indexeren van de pagina’s op jouw website.

XML Sitemap goed voor SEO

Als je met jouw website druk bezig bent met SEO, dan kan ook een XML Sitemap je een handje helpen. In de sitemap staan tenslotte alle pagina’s netjes op een rijtje en zoekmachines als Google weten dan ook welke (nieuwe) pagina’s er nog geïndexeerd moeten worden. Dat zorgt dan gelijk weer voor een betere vindbaarheid.

Ook kun je met een XML Sitemap de frequentie en prioriteit van bepaalde pagina’s instellen. Zo geef je zoekmachines dus ook een steuntje in de rug bij de belangrijkheid van bepaalde pagina’s.

Plugin XML Sitemap voor SEO

Het is dus duidelijk dat je er ook bij jouw WordPress-website goed aan doet om aan de slag te gaan met een XML Sitemap. Daarvoor zijn meerdere plugins beschikbaar, maar mijn favorieten zijn toch wel Yoast SEO en Google XML Sitemaps. In mijn artikel XML Sitemap plugins voor WordPress lees je alles over beide plugins en de onderlinge verschillen.