WordPress 4.1.1 is afgelopen nacht uitgebracht

WordPress 4.1.1 mainenance release

Er waren weinig problemen met WordPress 4.1, maar er is afgelopen nacht toch een WordPress update uitgebracht. Je kunt vanaf nu je WordPress website updaten naar versie 4.1.1.

Het gaat om een “maintenance release” die ervoor zorgt dat 21 bugs verholpen worden die in WordPress versie 4.1 te vinden zijn.

Zo is er onder andere een probleem opgelost dat categorieën en tags met dezelfde naam geen conflict meer met elkaar hebben en de pagina’s weer gewoon normaal geüpdatet worden.

Tip: Wanneer je goed gebruik wilt maken van categorieën en tags voor de zoekmachine optimalisatie van je website hoor je geen categorie of tag met dezelfde naam te hebben. Beide pagina’s zullen namelijk (bijna) identiek zijn. Je kunt dus het best van te voren bepalen of een term een categorie of tag moet zijn.

Verder is het ook opvallend dat er een WordPress bug was die ervoor zorgde dat de updates van betaalde plugins, en andere plugins die niet op WordPress.org staan, niet altijd op de update lijst kwamen. Dit is nu gelukkig ook weer verholpen.

Wanneer je benieuwd bent naar alle bugs die zijn opgelost kun je changelog van deze WordPress versie bekijken.

Hoe kan ik mijn website updaten naar WordPress 4.1.1?

Indien je gebruikmaakt van WordPress 4.1 zal de update hoogstwaarschijnlijk automatisch voor je geïnstalleerd worden. Dit komt omdat het om een kleine update gaat, wat niet voor problemen zal zorgen. Wanneer je website automatisch is geüpdatet zal je hier een mail over ontvangen (als je de beheerder bent).

Indien je van een lagere WordPress versie gebruikmaakt of als de automatische update niet gelukt is, dan kun je inloggen op je WordPress website en naar “Dashboard -> Updates” gaan en op “Nu bijwerken” klikken.

Een andere mogelijkheid is om WordPress 4.1.1 te downloaden en via een programma als FileZilla te uploaden naar de server van je website.

Komt WordPress 4.2 al bijna?

Nu we het toch over updates hebben ben je wellicht benieuwd wanneer WordPress versie 4.2 uitkomt. De planning is dat versie 4.2 op 22 april van dit jaar wordt uitgebracht. Het blijft echter afwachten of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Wat er allemaal nieuw is in deze versie kun je uiteraard later lezen op Webtalis.

6 reacties

 1. Hey, sinds deze nieuwe update lukt het me niet meer om in te loggen op mijn wordpress site. Na het invoeren van het wachtwoord kom ik op een google url. Nu weet ik niet of dit met de nieuwe update te maken heeft of met het updaten van een plugin. Heb al een aantal plugins verwijderd maar het probleem blijft. Ben wel erg benieuwd of er meer mensen dit probleem na de update hebben. Maar natuurlijk nog meer benieuwd naar hoe ik dit weer kan oplossen.

  1. Denk niet dat het met de update te maken heeft aangezien er dan wel meer mensen last van zouden hebben en dit op het support forum van WordPress te vinden was.

   De oorzaak is echter verder niet van belang zolang het maar opgelost wordt natuurlijk. Je kunt de volgende dingen uitproberen om het op te lossen:

   1. Verwijder de cookies van je browser.
   2. Deactiveer alle plugins. Je kunt de pluginmap even tijdelijk hernoemen via FTP om te kijken of dit het probleem oplost.
   3. Verander naar het standaard thema.
   4. Update de site url via wp-config.php;.
   5. Verwijder het .htaccess bestand en maak het opnieuw aan.

   Succes

   1. Hey Maikel,

    Dank voor je reactie en het probleem is inmiddels opgelost. De oorzaak was de plugin Semalt Blocker. Dus mochten er meer mensen problemen hebben zou ik toch deze even uitschakelen om te kijken of het helpt.

    Het had dus inderdaad niet met de update te maken. Nu is het zo dat wordpress automatisch geupdate wordt, maar zou hier liever vooraf een melding van krijgen voor dit plaats vind zodat ik eerst altijd nog een backup kan maken. Enig idee hoe ik dat kan instellen?. Bedankt voor je hulp en waardevolle informatie op je site.

    1. Je kunt niet instellen dat je vooraf een melding krijgt. Wat je wel kunt doen is de automatische updates compleet uitschakelen, zodat je alle tijd hebt om eerst een back-up te maken.

     Overigens worden alleen de kleine updates automatisch geïnstalleerd omdat hier bijna nooit iets mis mee gaat. De grote updates moet je wel zelf updaten. Desalniettemin kan ik het me goed voorstellen dat je liever de volledige controle hebt.

     1. Goed om te weten dat het mogelijk is maar ga daar dan toch nog even over nadenken of het verstandig is om automatische updates uit te schakelen. Waarschijnlijk loopt je zonder dat je het in de gaten hebt hiermee belangrijke updates mis. Voortaan iedere dag maar even een backup maken is denk ik dan toch het beste.

      1. Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je inlogt op je WordPress website. Wanneer je regelmatig inlogt zal je de updates wel zien staan, doe je dit niet dan kun je inderdaad updates mislopen.

       Voldoende back-ups maken is altijd aan te bevelen ja 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *