WordPress 404 error (pagina niet gevonden) oplossen

WordPress 404 error oplossen

De 404 error is waarschijnlijk de meest bekende foutmelding. Zelfs voor de mensen die niet weten wat het is, want die kom je alsnog het vaakst tegen.

Het goede nieuws is dat een 404 error op je WordPress website geen zware foutmelding is. In simpele taal is de 404 error namelijk simpelweg “pagina niet gevonden”.

Hoewel het geen ernstige foutmelding is, is het wel bijzonder irritant voor je bezoekers om op een 404 pagina niet gevonden te komen. In dit artikel vertel ik je meer over deze error en hoe je dit op je website kunt oplossen.

Wat is een 404 pagina niet gevonden foutmelding?

Het maakt eigenlijk niet uit of je in WordPress een 404 error krijgt of op een website die werkt met een ander systeem. De foutmelding heeft dezelfde betekenis.

Het is de browser van de bezoeker gelukt om verbinding te maken met de website, dus er gaat gelukkig niks fout met de server, alleen de specifieke URL die benadert wordt kan niet gevonden worden op de website. Dit komt omdat het vermoedelijk gewoonweg niet (meer) bestaat.

De 404 foutmelding kan gelden voor alle type URL’s. Het kunnen artikelen zijn, afbeeldingen, CSS-bestanden en ga zo maar door.

Wat veroorzaakt een 404 foutmelding in WordPress?

Het antwoord op deze vraag is wisselend. Het is dan de vraag of alle URL’s een 404 geven, je op een pagina komt met een 404 error, de opmaak van een website niet getoond wordt of iets heel anders.

Wanneer alleen de homepage van je website het doet en je verder klikt en op een 404 pagina niet gevonden uitkomt, dan zullen de permalink-instellingen niet goed staan en is dat de veroorzaker.

Hebben we het over een link naar een ander artikel op je website die het niet doet, dan kan het op verschillende manieren fout gaan. Het kan zijn dat je het artikel hebt verwijdert van de website en het niet meer bestaat. Het kan echter ook zijn dat je een verkeerde URL hebt gebruikt.

Ziet je website er gek uit zonder opmaak en wordt het css-bestand niet gevonden, dan kan het zijn dat er iets fout is gegaan tijdens het updaten van je WordPress thema.

Het kan overigens ook nog totaal iets anders zijn. Zo kan het zijn dat iemand de verkeerde URL invoert in de browser. Jij als website-eigenaar kunt er dan niks aan doen.

Heeft een 404 error negatieve invloed op zoekmachine optimalisatie?

We weten dat een 404 error pagina super vervelend is voor de bezoeker. Het is daarom geen gekke gedachte om de vraag te stellen of een 404 error negatieve invloed heeft op de zoekmachine optimalisatie van je website.

Het zal niet direct veel invloed hebben op de zoekmachine optimalisatie van je website, dus van een negatieve invloed wil ik niet direct spreken. Het hangt echter wel van de reden af.

Een pagina die je al van de website hebt gehaald, maar waar je nog steeds naar linkt in artikelen, dat zorgt er wel voor dat de crawler van Google op een punt komt waar hij niet meer verder kan. Dit is negatief, maar kan gebeuren. Zolang de andere links het wel allemaal doen zal het allemaal wel meevallen.

Een verkeerd ingetikte URL zien zoekmachine daarentegen niet, dus dat zal geen negatieve invloed hebben.

Wanneer echter alleen je homepage bereikbaar is en alle andere pagina’s niet, dan heb je wel problemen. Alleen dan kan ik het niet zozeer zoekmachine optimalisatie problemen noemen, maar een website probleem.

Kortom, de negatieve impact van een 404 error valt mee, maar het is zeker niet de bedoeling dat je teveel 404 foutmeldingen hebt op je website. Het is dan ook zaak om te proberen alle meldingen op te lossen.

404 foutmeldingen oplossen in WordPress

Nu je weet wat een 404 foutmelding is, wil je het waarschijnlijk ook oplossen. Doordat het op verschillende manieren veroorzaakt wordt zullen de oplossingen ook verschillen. Scrol dus gerust door naar de reden waarom jij de 404 pagina niet gevonden krijgt en wat daar de oplossing voor is.

404 error door verwijderde artikelen of gewijzigde URL

Wanneer je een artikel van je website afhaalt, dan denk je vaak dat je klaar bent wanneer je op de knop ‘verwijderen’ klikt. Dit is echter niet het geval. Hetzelfde is ook als je een URL wijzigt van een artikel, dan ben je ook nog niet klaar.

Je zal dan moeten bepalen wat je met de ‘oude’ URL gaat doen. Zo kun je de pagina doorsturen naar een nieuwere versie of ander relevant artikel. Een andere optie is met een 410 header aangeven dat de permanent inhoud verwijderd is.

Het vaakst wordt voor het doorsturen van de URL naar een ander artikel gekozen. De makkelijkste methode hiervoor is met een plugin als Redirection. Meer hierover vertel ik je in het artikel 301 redirects maken in WordPress.

Homepage zichtbaar, de rest geeft een 404 error

Wanneer enkel je homepage zichtbaar is en de rest van je website een 404 error geeft, dan is het zaak om zo snel mogelijk je permalink-instellingen aan te passen.

Je kunt in WordPress naar Instellingen Permalinks gaan om hier wijzigingen in aan te brengen en eventueel ook de URL’s zoekmachine vriendelijk te maken mocht je dit nog niet hebben.

Permalinks aanpassen in WordPress

Ga voor de optie “Berichtnaam” en klik vervolgens onderaan op de pagina op de knop “Wijzigingen opslaan”. Zelfs wanneer je berichtnaam al hebt ingesteld en 404 errors krijgt kan het lonen om de permalink-instellingen opnieuw op te slaan. Vaak is dit namelijk alsnog de oplossing omdat dit niet goed was doorgekomen in het bestand (.htaccess) wat invloed heeft op de permalinks.

CSS / JavaScript of andere bestanden die een 404 error geven

Wanneer CSS en JavaScript bestanden een 404 teruggeven, dan kan het zijn dat een plugin of het thema waar je gebruikt van maakt iets mist. Dit kan wanneer bijvoorbeeld een update niet helemaal goed is gedownload.

De makkelijkste oplossing is dan ook simpelweg opnieuw de laatste versie installeren van de plugin of het thema waar je iets bij mist.

Hoe weet ik of ik 404 foutmeldingen heb?

Je kunt er op verschillende manieren achter komen dat je 404 pagina niet gevonden meldingen hebt op je website hebt. De minst leuke manier om erachter te komen is dat een bezoeker tegen je begint te klagen via de mail. Dat moeten we dus zien te voorkomen.

Een betere manier om te ontdekken of je 404 foutmeldingen op je website hebt staan is door de plugin Redirection te installeren op je website. Los van dat je hier 301 redirects mee kunt maken, kun je ook 404 foutmeldingen bijhouden.

404 error log in WordPress

Wel moet ik erbij zeggen dat hier hele gekke dingen voorbij kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er gezocht wordt nog een bestand dat te hacken is, maar gelukkig niet op je website staat. Met deze 404s hoef je uiteraard niets te doen. Wanneer je echter een normale URL er tussen ziet staan, dan kun je dit wel mooi direct oplossen met een 301 redirect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *