WordPress bericht sticky maken

WordPress bericht sticky maken

Een WordPress bericht sticky maken is een handige optie in WordPress waar nog lang niet iedereen bekend mee is.

Normaliter laat de blogpagina altijd een overzicht van berichten zien op datum en staat het nieuwste artikel bovenaan.

Wanneer je een WordPress bericht sticky maakt kun je dit beïnvloeden.

Wanneer je deze functie gebruikt bij een artikel zorg je er namelijk voor dat dit artikel altijd als eerste wordt weergegeven op je blogpagina. Het maakt dus niet uit of je daarna een nieuw artikel plaatst, je gekozen artikel blijft bovenaan staan.

Sticky staat simpel gezegd voor plakken. Je bericht wordt bovenaan je website geplakt en geen enkel bericht kan hier iets aan doen.

Waarom zou je een bericht sticky maken?

Door een bericht sticky te maken ziet de bezoeker dit bericht als eerste en daardoor blijft het bericht goed onder de aandacht.

De reden om een bericht sticky te maken is dan ook omdat het om een belangrijk of speciaal bericht gaat die onder de aandacht moet blijven.

Dit kan een belangrijke mededeling zijn die iedereen moet lezen, maar het kan natuurlijk ook een winactie, tijdelijke aanbieding of iets anders zijn.

Hoe je een bericht sticky kunt maken in WordPress

Het is ontzettend makkelijk om een bericht sticky te maken. in WordPress Het enige wat je hoeft te doen is een vinkje te zetten op de juiste plek.

Waar dit precies is zal ik je in deze video laten zien. (onder de video volgt de tekstuitleg)

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Methode 1: Op de bewerkpagina van je bericht

Wanneer je een nieuw bericht aanmaakt of een bericht bewerkt ben je op een mooie bewerkpagina van WordPress. Aan de rechterkant zie je altijd een box met de knop om een bericht te publiceren of bij te werken.

In deze box staan ook nog een aantal andere mogelijkheden. Zo kun je de status wijzigen, door de revisies bladeren, WordPress berichten inplannen en de zichtbaarheid bepalen.

Je moet in deze box naast “Zichtbaarheid: Publiek” op bewerken klikken om wat extra opties te krijgen. Bij de nieuwe opties die je krijgt staat “Op de voorpagina plakken (sticky)”.

Op de voorpagina plakken

Om je bericht sticky te maken moet je hier een vinkje zetten en natuurlijk niet vergeten om op bijwerken klikken. Je hebt het bericht nu sticky gemaakt.

Methode 2: Bij het berichten overzicht met snel bewerken

Wanneer je in het WordPress dashboard naar het berichten overzicht gaat door op “Alle berichten” te klikken, heb je ook de mogelijkheid om een concept, ingepland of gepubliceerd bericht sticky te maken.

Je doet dit door naar je bericht te gaan die je sticky wilt maken en er dan overheen te gaan met je muis. Je ziet nu als het goed is de optie “Snel bewerken” verschijnen, net als op de afbeelding hieronder.

Bericht snel bewerken

Wanneer je op “Snel Bewerken” klikt krijg je meerdere opties te zien. Je hoeft op deze manier niet helemaal het bericht te openen om het te bewerken.

Dit bericht sticky maken

Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien is een van de opties “Dit bericht sticky maken”. Zet hier een vinkje en klik vervolgens helemaal rechts op bijwerken. Je hebt het bericht nu sticky gemaakt.

Hoelang blijft een WordPress bericht sticky?

Dit hangt helemaal van jezelf af. Berichten in WordPress blijven net zolang sticky als dat jij hier niets aan doet.

Je kunt hier geen datum voor instellen, dus je moet niet vergeten het vinkje weer weg te halen indien het niet meer nodig is dat het bericht bovenaan staat.

Om een bericht weer unsticky te maken kun je dezelfde methodes gebruiken om het wel sticky te maken. Het enige verschil is dat je nu het vinkje weer weg moet halen.

Maak jij weleens berichten sticky?

Zoals je hebt kunnen zien is het helemaal niet zo moeilijk om berichten sticky te maken en heb je ook geen enkele plugin nodig.

Maak jij weleens gebruik van sticky berichten, wist je van deze optie af of heb je een bepaalde reden om het niet te gebruiken? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.

15 reacties

 1. Hallo, eerste keer op jouw site/blog en gelijk enthousiast. Leuk om te lezen, dacht dat dit alleen bij bepaalde thema’s kon. Moet het wel een echt bericht zijn of kan de boodschap ook in een andere vorm vastgezet worden ?

 2. Hi Maikel,

  Ik heb op de homepage een ‘Post Masonry Grid’ gezet. Nu worden de berichten met ‘sticky’ mooi bovenaan geplaatst. Ik heb op een andere pagina ook een ‘Post Masonry Grid’ gezet maar daar worden deze niet sticky getoond.
  Weet je wellicht of die mogelijkheid er wel is?

  Alvast bedankt!

 3. ik heb een sticky post gemaakt met een uitgelichte afbeelding. Deze uitgelichte afbeelding beslaat de linkerhelft van mijn pagina, de rechterhelft wordt gevuld met tekst. Eigenlijk wil ik hier de verhouding 1/3 (foto) 2/3 (tekst) van maken. Hoe doe ik dat?

  1. Hangt er een beetje vanaf. Indien er wel een grotere foto voor de afbeelding wordt genomen, zal je het via CSS kunnen wijzigen. Pakt het thema een te kleine foto, dan zal je moeten zorgen dat het grotere formaat wordt gepakt.

 4. 27-07-2018
  Dag Maikel,
  Dien ik ook nog iets ergens anders iets in te stellen? Ik heb een bericht Sticky gemaakt maar zie hem niet op mijn Home Page van Seniorenwebsite.nl.

 5. Hoi Maikel,

  Mijn complimenten voor je mooie, vernieuwde site.

  Ik had een vraagje over dat sticky maken van een bericht. Ik wil graag boven mijn blogpagina een vaste titel hebben (anders dan de website naam), maar als ik dit sticky maak, dan staat er een datum bij en een tekstje: geen reacties. Dit wil ik niet, ik wil alleen de tekst. Kan ik de datum en ‘geen reacties’ verwijderen in dat bericht? Zo ja, hoe?
  Als dit niet kan, is er dan een andere manier om een vaste titel bovenaan je blog te krijgen?
  Ik hoor het graag van je en alvast bedankt!

 6. hallo,
  is het ook mogelijk om een bericht een andere vaste plaats te geven in de feed in plaats van bovenaan?
  zo zou ik graag een bepaald artikel onderaan de feed op de homepagina houden, zelfs als er nieuwe toegevoegd worden (in mijn geval is dat op plaats 5)
  op die manier blijft het steeds onder de aandacht maar ziet men ook de nieuwe posts bovenaan verschijnen
  telkens de publicatiedatum veranderen is een optie, maar dit is natuurlijk ietwat omslachtig…

  1. Het werkt alleen op de blogpagina, dit is vaak de homepage of de ingestelde berichtpagina bij “Instellingen -> Lezen”.

   Ik weet niet op welke pagina je een bericht sticky wilt hebben, maar als ik op je website kijk kan ik niet de blogpagina vinden. Ondanks dat de homepage wel berichten laat zien (en de categoriepagina’s ook) zal WordPress dit waarschijnlijk niet als blogpagina zien.

   Het is overigens ook mogelijk om sticky post uit te sluiten.

 7. Hoi Maikel,

  Handig! Ik dacht altijd dat het sticky maken onderdeel was van mijn (vorige) thema. Sinds ik een nieuw thema heb, heb ik het niet meer gebruikt. Goed om te weten dat het wel kan, als het nodig is. Ik maak graag een blogbericht ‘sticky’ waar ik veel moeite voor heb gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *