Hoe je berichten kunt inplannen in WordPress

WordPress bericht inplannen

Wist je dat je berichten kunt inplannen op je WordPress website?

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat een artikel op donderdag gepubliceerd moet worden terwijl je op maandag het artikel al hebt geschreven.

Dit is echt een super handige functie in WordPress waar ik ontzettend vaak gebruik van maak en ik weet zeker dat nog veel meer bloggers dit doen.

Wat ik echter ook weet is dat er genoeg bloggers nog niet van het bestaan van deze functie afweten omdat het eigenlijk een beetje verstopt zit. Met dit artikel probeer ik iedereen van deze functie op de hoogte te brengen, zodat iedereen ervan kan profiteren.

Waarom is het handig om berichten vooruit in te plannen?

Het inplannen van berichten kan in diverse situaties van pas komen. Zo kan het handig zijn wanneer je graag artikelen in de avond schrijft en in de ochtend wilt publiceren omdat je dan meer mensen kunt bereiken dan om 11 uur ‘s avonds.

Het is ook verstandig om met ritme en regelmaat nieuwe blogberichten te publiceren. Het is dan handig om artikelen vooruit te schrijven en alvast in te plannen. Je hoeft dan niet altijd zelf op deze dagen en tijdstippen thuis te zijn om op de publiceerknop te klikken.

Het inplannen van je berichten in WordPress is ook erg handig wanneer je op vakantie gaat en je gewoon door wilt blijven gaan met je blog. Je kunt dan voor je vakantie alles al regelen en met een gerust hart genieten van je heerlijke vakantie zonder dat je je trouwe lezers in de steek te laat.

Hoe je artikelen kunt inplannen in WordPress

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Je bent vast wel bekend met de box hieronder op de afbeelding uit de editor van je WordPress website.

WordPress publiceren box

Je kunt hier onder andere je bericht opslaan als concept, een voorbeeld laten weergeven, je bericht verwijderen en natuurlijk ook publiceren.

Om de datum en tijd aan te passen van wanneer je artikel gepubliceerd moet worden, kun je op het knopje “Bewerken” klikken bij “Onmiddellijk publiceren”.

WordPress datum inplannen

Als je op Bewerken hebt geklikt krijg je de mogelijkheid om een datum en tijd in te stellen waarop je bericht gepubliceerd moet worden. Klik vervolgens op “Ok”.

WordPress artikel inplannen

Je ziet nu dat de blauwe publiceerknop is aangepast naar een knop om je bericht in te plannen. Klik op “Inplannen” om ervoor te zorgen dat je bericht automatisch gepubliceerd zal worden op je gekozen datum en tijd.

Zoals je kunt zien is het gelukkig allemaal niet zo moeilijk om je bericht in te plannen in WordPress. Je moet alleen even weten waar je deze mogelijkheid hebt.

Help, mijn artikel is niet automatisch gepubliceerd

Het komt niet vaak voor, maar bij enkele websites werkt het soms niet helemaal goed en worden ingeplande berichten niet gepubliceerd.

Het probleem kan door meerdere redenen ontstaan. Het kan komen omdat de configuratie van de server waar je website opstaat niet goed “samenwerkt” met WP Cron, er kan een conflict zijn met een andere plugin, en nog een aantal andere zaken.

Je hebt natuurlijk niet veel aan dit technische gepraat, dus ik zal je maar meteen een tip geven om het probleem op te lossen.

Je kunt de plugin “WP Missed Schedule Fix Failed Future Posts” installeren en activeren. Je hoeft verder niets in te stellen, alles wordt voor je geregeld.

De plugin bekijkt elke 5 minuten of er een bericht is dat niet gepubliceerd is op de ingeplande dag en tijd. Wanneer WP Missed Schedule een artikel tegenkomt waarbij dit het geval is, zal de plugin dit artikel alsnog voor je publiceren.

Om niet teveel resources van de server te gebruiken controleert WP Missed Schedule elke 5 minuten of er problemen zijn en hersteld het maximaal 10 artikelen per keer.

Ingeplande berichten in een handig overzicht bekijken

Editorial Calendar

Wanneer je veel vooruit schrijft en gebruik maakt van de functie om je berichten in te plannen kan het zijn dat je op een gegeven moment het overzicht kwijtraakt wanneer nu precies welk artikel geplaatst wordt.

Om dit op te lossen en alles wat overzichtelijker te maken kun je gebruik maken van de WordPress plugin “Editorial Calendar”.

Wanneer je deze plugin installeert en activeert krijg je bij “Berichten -> Kalender” een handige kalender te zien waarop je kunt bekijken wanneer alle artikelen zijn ingepland.

Verder heb je met Editorial Calendar ook nog de volgende mogelijkheden:

 • “Drag and Drop” je berichten naar de juiste datums;
 • Je kunt snel de titels, content en tijd bewerken;
 • Je kunt concepten beheren en publiceren;
 • De status van je berichten bekijken;
 • Berichten beheren van verschillende auteurs.

Kortom deze plugin geeft je nog wat extra mogelijkheden als het gaat om het inplannen van je berichten in WordPress.

Plan jij je berichten al in op je blog?

Kende jij deze functie al voordat je dit artikel las en maak je er ook gebruik van om je berichten in te plannen in WordPress? Ga je na het lezen van dit artikel gebruik maken van deze functie?

Laat het weten in de reacties en vertel ook gerust waarom je er gebruik van maakt (of juist niet).

47 reacties

 1. Hallo,
  Ik wil bepaalde pagina’s VB. Winterlessen, lentelessen
  enkel van een bepaalde datum (dat kan ik) maar tot een bepaalde datum laten verschijnen op mijn site.
  de eerder genoemde plugin bestaat niet meer.
  Hoe doe ik dat, en zijn er eventuele alternatieven.

  Dank u
  Nick

 2. Hoi Maikel.
  Ik kende de optie al dat we berichten kunnen inplannen, maar opeens kan ik de datum niet meer aanpassen. Staan een aantal standaarddata in en daar kan ik niks aan bewerken. zou dat aan Bakery kunnen liggen?

 3. Het Inplannen bij berichten en pagina’s gaat goed. Maar ik werk veel met pagina’s en dan via weergave menu onder vlie gedichten categorie te plaatsen Dan naar berichten een korte tekst en link naar de pagina die ik wil laten zien. maar onder menu zie je pagina maar zonder inhoud en geeft aan
  Oeps! Deze pagina kon niet worden gevonden. Is er ergens een manier dit op te lossen

  1. Ik snap eerlijk gezegd niet precies waar je het over hebt. Ik kom er ook niet uit als ik je website bekijk, daar ik geen vlie gedichten of iets wat daarop lijkt zie staan.
   Ingeplande berichten zullen echter altijd een pagina niet gevonden melding geven, totdat deze daadwerkelijk gepubliceerd zijn.

 4. Het inplannen kende ik al. Een mooie optie.
  Het beëindigen van een bericht is iets waar ik nog naar op zoek ben. In een Joomla-omgeving was dat een standaard-optie. Oude berichten werden dan op een bepaalde datum gedepubliceerd. Met een filtertje kon je dan heel gemakkelijk oud spul verwijderen.

  Nu ik met WordPress werk, zoek ik die mogelijkheid. Bestaat er zoiets?

 5. Goedemiddag Maikel,

  Ik wilde je even bedanken voor je tip met betrekking tot het plaatsen van een afbeelding met een platte URL voor een gepland WordPress bericht. Bedankt!

 6. Vanochtend voor het eerst een bericht ingepland voor later op de dag. Deze werd niet geplaatst. Nu net “WP Missed Schedule Fix Failed Future Posts geinstalleerd. Hopeen dt het werkt. Over 5 minuten week ik meer

 7. Ik gebruik deze functie inderdaad en is superhandig. Wat ik me alleen afvraag is. Als ik een Facebook post wil plannen met daarin een link naar een nog te publiceren bericht. Werkt dat dan?

  1. De link zal zeker werken, maar de thumbnails en dergelijke worden volgens mij niet geladen. In dit geval kun je dus beter alvast een afbeelding bij je Facebookbericht plaatsen indien je hier behoefte aan hebt.

 8. Hallo, ik heb een probleem met mijn WordPress blog. Als ik iets inplan en publiceer dan gaat hij niet online. Er staat dan wel dat hij gepubliceerd is, bij mijn gepubliceerde berichten, maar op mijn blog zelf niet. Hoe kan ik dit probleem oplossen. want ik schrijf nu dingen voor niks. En vind het erg vervelend.

  Ik hoop dat u me kunt helpen.

  Alvast bedankt, Groetjes Tess.

  1. Worden berichten die je op de normale manier plaatst wel gepubliceerd?

   Meestal komt het in dit soort gevallen doordat een cache plugin verkeerd is ingesteld, maak je hier gebruik van?

   Wanneer dit niet het geval is zal je even moeten kijken of het probleem ook ontstaat met het standaard thema en zonder dat je plugins hebt ingesteld. Indien dit het geval is en berichten die je direct publiceert zijn wel zichtbaar, dan wordt de cron wellicht verkeerd uitgevoerd omdat de server hier niet goed mee overweg kan.

 9. Ik vind dit ook een erg handige functie alleen loop ik tegen een paar problemen aan. Ik deel mijn blogs altijd direct via de facebookpagina, maar als ik een artikel op wordpress inplannen en dit bericht ook tegelijkertijd op facebook wil inplannen herkent Facebook het artikel niet.

  Een ander probleem is dat wanneer ik een artikel vooruitplan en ik dit later op facebook wil delen er ‘page not found’ komt te staan, ik moet dan eerst de link van het artikel in wordpress aanpassen voordat het artikel op facebook herkent wordt.

  Ik ga binnenkort op vakantie, ik wil graag mijn website en facebookpagina actueel en levend houden door alles in te plannen maar ik weet dus niet hoe ik ervoor kan zorgen dat de artikelen zichtbaar zijn op facebook.

  Heb jij een idee?

  Alvast bedankt,
  Gretta

  1. Hele goede vraag over een probleem waar ik ook tegenaan gelopen ben. Helaas heb ik echter nog geen oplossing gevonden om ervoor te zorgen dat Facebook het artikel kan herkennen als het zowel in WordPress als Facebook ingepland staat.

   Het probleem is dat Facebook alle gegevens van het artikel al wilt genereren op het moment dat je het wilt inplannen op Facebook. Het zou beter zijn als Facebook de gegevens van het artikel pas genereert op het moment dat het Facebookbericht gepubliceerd zal worden. Helaas is dit dus niet het geval en daardoor zou ik dus ook geen oplossing weten.

   Wat het andere probleem betreft. Je zou de URL van het artikel door de Facebook Debugger kunnen halen. Facebook bekijkt de gegevens dan opnieuw, waardoor je niet meer de URL hoeft aan te passen om het goed op Facebook te krijgen.

  2. Ik bedenk me net dat je wel een andere methode zou kunnen gebruiken. Je zou bij alle berichten die je wilt inplannen op Facebook een foto kunnen plaatsen. De URL hoeft dan verder nog niet goed gevonden te worden en kun je gewoon als “platte” URL plaatsen in het bericht.

  1. Klopt, berichten komen niet automatisch in het menu te staan. Dit komt omdat meestal de berichten juist niet in het menu moeten komen te staan omdat dit de blogberichten/artikelen zijn.

   Er is voor top-level pagina’s wel een mogelijkheid om automatisch toegevoegd te worden. Je kunt dit doen door naar “Weergave -> Menu’s” te gaan en bij de menu instellingen een vinkje te zetten bij “Voeg automatisch nieuwe top-level pagina’s toe aan dit menu”.

   Voor zover ik weet is er ook geen plugin die ervoor zorgt dat berichten automatisch toegevoegd worden aan het menu.

   1. Sorry voor de laate reactie,

    dat is jammer want als ik een week weg ben komen de berichten niet zo maar in het menu.

    top level heb ik al aan staan.

    bedankt voor de reactie.

 10. Date Format: (donderdag januari 1st, 2015)
  Time Format: (9:1921)

  zo staat het bij de settings van Post Expirator. dat zijn andere instellingen dan waar mijn berichten op draaien zie ik. Daar staat gewoon 21:19 uur en bij datum 1 januari 2015.

  1. De date- en time format die je kunt instellen worden gebruikt bij het tonen van de vervaldatum bij een bericht (indien je dit wilt). Deze instelling staat verder los van dat het niet werkt.

   Wellicht dat een andere plugin, de serverinstellingen of iets anders voor een conflict zorgt waardoor het niet helemaal goed gaat. Ik lees bij de supportvragen van de plugin helaas meer problemen dat het niet meer bij iedereen werkt.

   Voor zover ik weet is er echter geen alternatief voor deze plugin, dus zou je het anders handmatig moeten doen.

   Wat je eventueel nog zou kunnen doen is alle andere plugins even uitschakelen om te kijken of het dan wel werkt. Indien het dan wel werkt zorgt een plugin voor een plugin en kun je deze plugin achterhalen door alles 1 voor 1 weer aan te zetten en het te blijven testen. Werkt het nog steeds niet, dan ben ik bang dat het aan een serverinstelling of iets anders ligt waardoor de wp cron niet goed uitgevoerd kan worden.

 11. Dankje, ik heb het geprobeerd maar wat moet ik instellen? Want hij werkte niet. Mijn tijdzone staat goed, maar ik zag dat je met tekens kunt werk in tijd en datumaanduiding. Met kleine h is 12 uurs aanduiding en zo, grote H is 24 uurs aanduiding….

  1. Wanneer je de plugin hebt geactiveerd krijg je bij het bewerken van je berichten een nieuwe box aan de rechterkant genaamd “Post Expirator”. Het enige wat je hoeft te doen is een vinkje te zetten bij “Enable Post Expiration” en dan de datum en tijd instellen. Verder kun je ook nog bij “How to Expire” bepalen of je het bericht helemaal wilt laten verwijderen of er bijvoorbeeld een concept van gemaakt moet worden.

   Klik tot slot nog even op bericht bijwerken en het zou moeten werken (heb het net lokaal getest en bij mij werkt het).

 12. Hallo Maikel,

  Erg handig dat inplannen. Maar is er ook een mogelijkheid om een bericht automatisch te laten verwijderen van de site ? Dat kan ik nergens vinden….

  Gr.
  Nick

 13. Hi, ik ben sinds vrijdag overgestapt van Blogger naar WordPress, ik heb al een hele rits artikelen ingepland staan maar vandaag ging het bij de eerste al mis. Ik keek online om half 10 en mijn artikel wat gepland stond om 8 uur stond niet online… Nu had ik mijn laptop voor handen waardoor ik het snel kon oplossen maar er zijn ook dagen dat ik dat niet heb. Er stond alleen bij: Plaatsen artikel mislukt.

  Nu probeer ik dat eerste ding van jou te downloaden, dat is gelukt maar als ik dan het “downloadmapje” open zie ik verder niets om te installeren? Hoe komt dat? Ik heb alle dingen in dat mapje aangeklikt maar niets valt te installeren? Hoeft dat niet?

  Groetjes, Inge

   1. Fijn om te horen dat het je toch al zelf gelukt is en laten we hopen dat het probleem dan ook echt opgelost is.

    Hierbij alsnog het antwoord op je vraag ter informatie:
    Wanneer je een plugin naar je computer download moet je de pluginmap uploaden via FTP naar de map wp-content/plugins. Je hoeft verder niets te installeren.

    Een andere manier is inderdaad via WordPress zelf de plugin installeren, dit is eenvoudiger en kost minder tijd.

 14. Heb een website gemaakt en ik kon hem na het publiceren ook aan de voorkant zien.
  Echter toen de website echt helemaal klaar was en had bijgewerkt krijg ik aan de voorkant het scherm “niets gevonden”.
  Tevens kreeg ik mijn site niet op de 1ste pagina geplaatst omdat ik niet kan vinden hoe dit moet.
  Wat doe ik verkeerd??

  1. Volgens mij heeft dit niets met deze functie te maken. Ik snap ook niet wat er precies aan de hand is, maar misschien heb je het al opgelost. Wanneer ik je website bekijk zie ik namelijk gewoon een bericht aan de voorkant, dit bestaat echter uit alleen maar een titel aangezien er geen tekst is. Wat bedoel je met je krijgt de website niet op de 1ste pagina geplaatst?

   1. Hoi Maikel,
    Ik heb het nog niet opgelost. Als je de website bekijkt zie je idd alleen een titel omdat ik op deze pagina de inhoud (tekst en foto’s van ons huis wat ikzelf wil verkopen) niet op de eerste pagina weet te krijgen. Eerst lukte het mij om op de 2de pagina te krijgen en had ik dit opgelost door aan te geven op de tekst “ruime vrijstaande woning te koop” te klikken. De site was toen zichtbaar tot op een bepaald moment niet meer (na vele korte correctie’s aan de achterkant) en nu in beeld komt “niets gevonden” . Weet niet hoe dit moet. Ik weet eigenlijk niet hoe ik dit beter kan uitleggen.

    1. Bij Instellingen -> Lezen heb je nu denk ik voor “Je laatste berichten” gekozen. Je kunt hier echter ook kiezen voor “Een statische pagina”. Je kunt dan zelf bepalen welke pagina (geen berichten) op de voorpagina komt te staan.

 15. Mooi dat deze feature bestaat, maak er dan ook geregeld gebruik van. Vooral met ‘persberichten’ onder embargo, als je een van de eersten wilt zijn met dit nieuws en toch de embargo-regels wilt naleven.

  Werkt tot nu toe perfect en altijd netjes op tijd online!

 16. Bedankt voor de tip van de Missed Schedule Fix Failed Future Posts.
  Mijn berichten die ik inplande werden telkens op een later tijdstip gepost dan dat ik ingesteld had…
  Hopelijk komt het nu in orde na het downloaden van de plugin 🙂

  1. De berichten werden verder wel automatisch geplaatst?

   Wanneer de berichten automatisch geplaatst worden kan het namelijk ook zijn dat de tijdzone verkeerd staat ingesteld. Je kunt dit aanpassen bij Instellingen -> Algemeen en dan bij tijdzone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *