Blog maken met WordPress

Blog maken met WordPress

Leuk, je wilt beginnen met bloggen of bent het aan het overwegen. Om te beginnen met bloggen moet je een blog maken en met WordPress is dit niet zo moeilijk als veel mensen denken.

Met de juiste begeleiding kun je al binnen een dag je eigen blog maken en je eerste blogbericht publiceren.

Het is tegenwoordig ook helemaal niet nodig om technisch te zijn en talen als HTML, PHP en CSS te begrijpen om met een blog te beginnen.

Wanneer je de stappen in dit artikel volgt ben je in staat om je eigen blog te starten, hier ben ik van overtuigd. Ik zal je tijdens alle stappen die je moet nemen begeleiden om dit voor elkaar te krijgen.

Om een blog te maken met WordPress heb je wel enkele dingen nodig, namelijk:

  • Een goed idee en de juiste motivatie
  • Hosting
  • Domeinnaam
  • Design (WordPress Theme)

Waarom ik hierbij wil helpen? Ik maak nu al een aardige tijd websites en ik ben van mening dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een blog te maken en zo te kunnen starten met een blog carrière.

Het maken van een blog kan een beetje eng zijn en zelfs voor de nodige stress zorgen omdat je niet weet hoe alles precies moet. Alle adviezen die je krijgt zijn ook erg verschillend, waardoor je in de war kunt raken van wat je nu moet doen.

Met deze handleiding hoop ik het je een stuk makkelijker te maken. Deze “Blog maken met WordPress” handleiding is gemaakt op basis van mijn eigen ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat als je alle stappen volgt je vandaag nog kunt starten met bloggen. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Een goed idee en de juiste motivatie

Voordat je een blog start heb je natuurlijk een idee nodig waar je over wilt gaan bloggen. Je zou bijvoorbeeld een persoonlijke blog kunnen maken, maar je kunt ook bloggen over de nieuwste gadgets of misschien ben je wel helemaal gek op beauty en fashion en wil je een blog maken over beauty.

Waar je ook over wilt bloggen, het is allemaal mogelijk. Wat ik zelf belangrijk vind is dat je weet dat het onderwerp goed bij je past en dat je erover kunt blijven schrijven. Het zou zonde zijn als je na 2 maanden alweer stopt met bloggen omdat het onderwerp niet leuk is of dat je niet meer weet waar je over moet schrijven.

De juiste motivatie is daarom bij bloggen heel belangrijk. Indien je niet gemotiveerd genoeg bent om voldoende tijd te steken in je blog om regelmatig nieuwe blogberichten te plaatsen, dan is de kans op een succesvolle blog niet heel groot.

Alle populaire blogs plaatsen regelmatig nieuwe blogberichten. Het maakt hierbij helemaal niet uit of je een beautyblogger bent, een blogger over gadgets of een blogger over een ander onderwerp. De basis van een goede blog is dat er regelmatig nieuwe blogberichten verschijnen voor je lezers.

Wat zijn de kosten van een blog?

Je hoort weleens hele hoge bedragen als het om websites gaat, maar zelf een blog maken hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Voor een bedrag van 50-100 euro kun je al klaar zijn voor het eerste jaar en dan heb je een domeinnaam, hosting en een WordPress theme. WordPress zelf is volledig gratis downloaden en te installeren.

De kosten van hosting en domeinnaam zijn kosten die jaarlijks terugkeren. De kosten van een WordPress theme zijn eenmalig en het is tevens mogelijk om hier niets aan uit te geven door een gratis WordPress theme te gebruiken.

Voor een volledig overzicht wat alles precies kost wanneer je een blog wilt beginnen kun je het best het artikel  “Kosten WordPress Website” lezen.

Het mooie van bloggen is dat je de jaarlijkse kosten die een blog met zich meebrengt ook weer terug kunt verdienen door advertenties te plaatsen. In het begin zal je hier niet veel mee verdienen, maar als je blog beter begint te draaien kun je de kosten in een jaar terug verdienen.

Indien je een goed idee hebt en de bezoekers blijven (terug)komen, dan kun je zelfs een leuk extra zakcentje verdienen met je blog. Sommige bloggers kunnen zelfs leven van hun blog, maar dit is helaas niet voor veel bloggers weggelegd.

Domeinnaam bedenken

Een domeinnaam is het webadres waarmee mensen je blog kunnen bezoeken. De domeinnaam van deze website is “webtalis.nl”. Het is niet mogelijk om een blog te maken zonder domeinnaam omdat je dan niet te bereiken bent.

Voor sommige mensen is een domeinnaam verzinnen een obsessie. Dit is nergens voor nodig, de perfecte domeinnaam bestaat namelijk niet.

Het succes van je blog zal komen op basis van wat je doet nadat je een domeinnaam hebt verzonnen en je blog online hebt staan. Verzin dus gewoon een naam die leuk klinkt en die wellicht iets met het onderwerp te maken heeft.

De kosten van een domeinnaam zijn ongeveer 9 euro per jaar en meestal is er wel een actie waardoor je een domeinnaam het eerste jaar een stukje goedkoper kunt krijgen.

Ik raad je aan om hosting en een domeinnaam bij dezelfde hostingprovider te nemen omdat dit het eenvoudigst is en je hier geen technische handelingen voor hoeft te verrichten.

Een hostingprovider selecteren

Hosting is noodzakelijk als je een blog wilt beginnen op je eigen domeinnaam. Met hosting krijg je opslagruimte om je website op te plaatsen. Met een domeinnaam alleen is het dus niet mogelijk om je website weer te geven.

Bij hosting vind ik het erg belangrijk dat het hostingbedrijf een hoge uptime heeft en dat de website snel laad. Niets is vervelender dan dat je website offline is en het onmogelijk is voor je lezers om je blog te bezoeken. De snelheid vind ik belangrijk omdat een trage website bezoekers wegjaagt en het ook een rankingsfactor voor Google is.

Er zijn ontzettend veel verschillende hostingproviders die WordPress hosting aanbieden. Ik zal hieronder vertellen voor welke hostingprovider ik heb gekozen voor Webtalis, waarom je geen gratis hosting moet nemen en welk hostingpakket je het best kunt nemen.

De hostingprovider waar ik bij zit en die ik vertrouw

NeostradaEr zit erg veel verschil tussen hostingbedrijven en het is een opgave om kwaliteit voor een goede prijs te krijgen.

De hostingprovider waar ik met deze website (en nog een aantal andere) bij zit is Neostrada en ik ben hier erg tevreden over. Ik heb met Neostrada nog nooit problemen gehad en de support geeft binnen 15 minuten antwoord op je vragen via de mail.

De prijskwaliteit verhouding is ook uitstekend. Ik kan je Neostrada dus alleen maar aanbevelen als hostingprovider als je een blog wilt maken.

In de video die je verderop in dit artikel tegenkomt kun je over mijn schouder meekijken hoe ik een blog maak via Neostrada en hoe jij dit dus ook kunt doen.

Waarom je geen gratis hosting moet nemen

Wanneer je een blog start wil je de zekerheid hebben dat alles altijd online staat en dat je niets kwijtraakt wat met je blog te maken heeft.

Er zijn gratis opties als Blogger, Tumblr en WordPress.com (andere WordPress versie). Dit zijn voor sommige mensen goede opties om op te bloggen, maar persoonlijk zal ik het niet aanbevelen om de volgende redenen.

Reden 1: Je bent afhankelijk van een ander. Wellicht heb je er destijds wel over gehoord dat een groot deel van de blogs van web-log.nl wekenlang offline waren en dat een deel van de inhoud op deze blogs niet meer teruggehaald kon worden en verloren is gegaan.

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik zou dit niet mee willen maken. Een blog maken met een eigen domeinnaam en hosting is veel veiliger omdat je alles in eigen hand hebt en ook zelf back-ups kunt maken.

Sinds 1 maart 2013 is Web-log.nl er ook mee gestopt en moest je zelf alles maar over zien te zetten naar een andere blogdienst (bron: Wikipedia).

Reden 2: Wanneer je gebruik maakt van een gratis dienst zal je domeinnaam altijd een extra extensie hebben van de blogdienst waar je bij zit. Als ik voor Webtalis een blog zou starten op Blogspot, dan zal mijn URL http://webtalis.blogspot.nl zijn in plaats van https://webtalisvip.nl.

Reden 3: Je hebt geen mogelijkheden om het design naar wens aan te passen en kunt vaak alleen kiezen uit standaard designs. Je kunt vaak ook geen extra functionaliteiten toevoegen en de mogelijkheden om geld te verdienen zijn beperkt.

Neem als voorbeeld de .com variant van WordPress. Op WordPress.com kun je geen externe plugins installeren en het is niet toegestaan om geld te verdienen met bijvoorbeeld Google Adsense.

Reden 4: Je mogelijkheden om geld te verdienen zijn dan wel beperkt, maar het is wel mogelijk dat er reclame op je website komt te staan terwijl je hier zelf geen geld voor krijgt. Het hangt een beetje af van de blogdienst waar je bij zit, maar het komt helaas met enige regelmaat voor.

Welk hostingpakket moet ik nemen?

Er zijn naast hostingproviders ook ontzettend veel verschillende hostingpakketten beschikbaar. Wanneer je een blog wilt maken met WordPress kun je uitstekend starten met SSD hosting of shared hosting.

Shared hosting is bij alle hostingproviders wel beschikbaar, maar met SSD hosting is dit momenteel nog niet het geval omdat dit een stuk nieuwer is. Het kan overigens ook dat een standaard shared hostingpakket gebruikmaakt van SSD’s.

Er zijn verder nog veel meer verschillende hostingpakketten, maar in principe hoef je hier in het begin niet naar om te kijken omdat je deze nog niet nodig hebt als je net een blog begint.

Mijn advies als het om kiezen van een hostingpakket gaat

Je mag natuurlijk helemaal zelf weten bij welke hostingprovider je een hostingpakket neemt. Zelf heb ik dus echter al jarenlang hosting bij Neostrada en ben ik hier erg tevreden over.

Het voordeel bij Neostrada is dat er sinds 2016 bij alle pakketten gebruik wordt gemaakt van SSD’s en dit is uniek. Je kunt dus prima starten met een normale webhosting pakket en hebt dan toch de extra snelheid die een SSD harde schijf met zich meebrengt.

Het Premium Webhosting pakket bij Neostrada is daarnaast extra geoptimaliseerd voor WordPress & Joomla websites. Je beschikt bij deze pakketten over meer CPU, RAM, entry processen en er worden diverse caching technieken gebruikt. Dit is dus ook zeker het overwegen waard als je iets meer budget hebt.

Ik ben van mening dat beide keuzes aan de eisen van veel beginnende bloggers voldoet. Daarnaast is het mooie aan hosting dat je na verloop van tijd altijd een upgrade kunt uitvoeren naar een hostingpakket dat beter is.

Wanneer je budget het toelaat beveel ik “Premium webhosting” aan en anders zou ik beginnen met “Webhosting“. Bij beide varianten zijn ook nog verschillende pakketten beschikbaar.

Bij Premium webhosting zou ik kiezen voor budget of business, afhankelijk van hoeveel webruimte je denkt nodig te hebben en of je meer dan 1 website op een pakket wilt hebben staan.

Bij Webhosting voldoet vaak het Starter pakket al, maar je kunt ook overwegen om het Extra pakket te nemen indien je erg veel webruimte nodig denkt te hebben.

Klik hier en bestel direct je hostingpakket bij Neostrada.

Blog maken met WordPress (Video)

Een blog maken met WordPress is eigenlijk precies hetzelfde als een WordPress website maken. Het gaat puur om het installeren van WordPress op een domeinnaam en hostingpakket.

WordPress installeren is tegenwoordig allang niet meer zo complex als vroeger toen je alles handmatig moest doen. In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken en zien dat een blog maken met WordPress bij Neostrada heel eenvoudig gaat met het 1-klik installatiesysteem.

Ik laat alle stappen vanaf het nulpunt zien. Je kunt in deze video dus bekijken hoe je een domeinnaam en hostingpakket kunt aanschaffen en hoe je vervolgens jouw eigen WordPress website kunt maken.

Verder zal ik ook nog in het kort laten zien hoe je een thema kunt veranderen en wijs ik je de weg waar het eerste bericht op de homepage te vinden is in het beheerdersgedeelte van WordPress.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Nu heb je het met je eigen ogen kunnen zien. Een WordPress blog maken is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt precies dezelfde stappen volgen als ik in de video heb gedaan met hetzelfde resultaat. Kijk gerust de video opnieuw en doe de stappen die ik heb genomen na.

Klik hier en start direct je eigen blog via Neostrada

Stappenplan: WordPress blog maken (tekstuitleg)

Het ging in de video allemaal vrij snel. Voor het gemak heb ik daarom ook nog tekstuitleg gemaakt met alle stappen die ik heb genomen met wat extra uitleg.

Wanneer je deze stappen volgt kun je net zoals je in de video hebt kunnen zien zelf een blog maken met WordPress. Later in dit artikel laat ik je ook zien welke basisinstellingen ik altijd instel op een WordPress website, waardoor jij je website ook meteen goed kunt instellen.

Stap 1: Hostingpakket en domeinnaam registreren bij Neostrada

Neostrada

Als eerste kun je naar de website van Neostrada om een hostingpakket aan te vragen en een domeinnaam te registreren.

Afhankelijk van je eigen eisen (snelheid, webruimte en aantal domeinen op een pakket) kun je een keuze maken voor een hostingpakket die het beste bij je past.

Voor de beste snelheid kun je een Premium webhosting pakket nemen, maar Webhosting starter voldoet voor de meeste mensen ook al. Beide maken in elk geval gebruik van SSD’s, wat tot 10x zo snel kan zijn als een normale harde schijf.

De vervolgstappen zijn overigens voor beide hostingpakketten hetzelfde, dus wat dat betreft maakt de keuze niet uit.

Domeinnaam registreren

Nadat je een hostingpakket hebt uitgekozen kun je een domeinnaam registreren. Het enige wat je hoeft te doen is de domeinnaam die je wilt hebben invoeren en op check klikken. Je krijgt vervolgens te zien of de domeinnaam beschikbaar is.

Domeinnaam kiezen en registreren bij Neostrada

Wanneer je domeinnaam vrij is kun je deze in het winkelmandje stoppen en verder gaan naar stap 2.

Stap 2: Overzicht van wat je zojuist hebt uitgekozen

Bij stap 2 hoef je eigenlijk niet echt wat aan te passen. Je hebt wel de mogelijkheid om eventueel het aantal jaar dat je een hostingpakket afneemt te verhogen, zodat je meer korting krijgt.

Neostrada overzicht

Tevens heb je ook nog de mogelijkheid om van hostingpakket te wisselen als je op het laatste moment beslist om voor een ander hostingpakket te gaan.

Bij “geavanceerde instellingen” kun je ervoor kiezen om je domeinnaam anoniem te registreren en je hebt de mogelijkheid om anonieme nameservers te gebruiken.

Wanneer je je domeinnaam anoniem wilt registreren wordt de houder van de domeinnaam Neostrada in plaats van je eigen naam en gegevens.

Stap 3: Bestelling voltooien

Bij stap 3 kun je de bestelling voltooien. Je moet hier nog wel eerst je gegevens voor invoeren. Wanneer je op “Ik ben nog geen klant” klikt krijg je de mogelijkheid om al je gegevens in te voeren en een betaalmethode te kiezen. Indien je al wel een klant bent kun je direct een betaalmethode selecteren.

Neostrada bestelling afronden

Afhankelijk van de betaalmethode die je uitkiest kun je direct aan de slag. De betaalmethodes waarmee je direct aan de slag kunt zijn iDEAL™, PayPal, MisterCash / Bancontact, Giropay, Maestro, Visa en Mastercard.

Nadat je de bestelling en betaling hebt afgerond ontvang je binnen enkele minuten een mail, waarna je kunt beginnen met een WordPress blog maken.

Stap 4: Van e-mail naar cPanel

In de e-mail van Neostrada staan de gegevens waarmee je kunt inloggen op het cPanel en een URL om bij het cPanel van je website te komen.

cPanel

Het kan voorkomen dat je domeinnaam niet direct werkt omdat alles nog niet volledig afgerond is.

Dit kan een paar minuten duren, maar ook een aantal uur (max. 24 uur). Gelukkig werkt de domeinnaam vrij vaak al heel snel nadat je de bestelling hebt afgerond.

Indien de domeinnaam het niet doet heb je alsnog de mogelijkheid om direct te beginnen, er staat namelijk in de mail ook een alternatieve link waarmee je het cPanel kunt bereiken.

Ga naar het cPanel via de normale link of via de alternatieve link en vul je inloggegevens in om verder te gaan naar de volgende stap.

Stap 5: WordPress installeren met Softaculous in cPanel

We zijn nu bij het laatste punt voordat je blog online staat. Het enige wat je nog hoeft te doen is WordPress installeren en je blog is gemaakt.

Zodra je bent ingelogd in het cPanel kun je direct helemaal naar beneden scrollen naar het onderdeel “Softaculous Apps Installer” en op WordPress klikken.

Softaculous Apps Installer

Je komt nu op een pagina terecht met wat informatie over WordPress.

WordPress installeren via Softaculous

Je kunt hier direct op “install now” klikken om door te gaan naar de installatiepagina van WordPress.

Software Setup

WordPress installeren software setup

Bij “Software Setup” heb je een aantal kleine beslissingen die je kunt nemen. Zo kun je bepalen of je wel of geen www voor je domeinnaam wilt hebben staan.

Wanneer je een SSL certificaat hebt kun je ook kiezen voor https:// of https://www. Wil je meer informatie over SSL en HTTPS, bekijk dan het artikel WordPress website migreren naar HTTPs / SSL.

Bij “Choose Domain” zal je domeinnaam al staan en hoef je verder niets te doen. Het veld “In Directory” kun je leeg laten, want dan is je website te bereiken via jedomeinnaam.nl.

Wanneer je hier toch iets invult, bijvoorbeeld wp, dan is de website te bereiken via jedomeinnaam.nl/wp/. Dit is dus eigenlijk bijna nooit nodig tenzij je er een bepaalde reden voor hebt.

Site Settings

Site settings, een plek om de websitenaam en beschrijving in te vullen

Dit spreekt in principe allemaal voor zich. Je kunt de websitenaam invullen en een korte beschrijving van je website. Beide zijn overigens verplicht om in te vullen tijdens de installatie. Achteraf kun je het echter altijd nog wijzigen of verwijderen in WordPress zelf.

Verder heb je ook de mogelijkheid om multisite in te schakelen, maar dit is niet nodig tenzij je weet wat het precies is en hier gebruik van wilt maken.

Admin Account

Admin account aanmaken voor je WordPress website

Dit onderdeel spreekt ook voor zich. Vul een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres in.

Je kunt eventueel op het sleuteltje klikken om automatisch een sterk wachtwoord te genereren die je kunt gebruiken.

Choose Language

Taal selecteren voor je WordPress website

Indien je het beheerdersgedeelte van WordPress in het Nederlands wilt hebben kun je in deze sectie “Dutch” selecteren.

Select Plugins

Mogelijkheid om loginizer te installeren op je WordPress blog

Je kunt hier aanvinken of je de plugin “Loginizer” wilt installeren of niet. Met deze plugin kun je het aantal inlogpogingen die gedaan mogen worden limiteren.

Indien iemand teveel inlogpogingen gedaan heeft wordt het desbetreffende IP-adres voor een bepaald aantal minuten uitgesloten. Je kunt zelf het aantal minuten instellen in het beheerdersgedeelte wanneer je blog eenmaal gemaakt is.

Deze plugin is dus erg handig om brute force attacks tegen te gaan, maar je kunt het ook achteraf installeren als je dit niet meteen wilt doen.

Advanced Options

Geavanceerde instellingen die je voor de installatie kunt instellen

Wanneer je links naast Advanced Options op het plusje klikt krijg je nog een aantal extra mogelijkheden te zien die je kunt instellen. De mogelijkheden die je hier nog kunt instellen zijn:

  • Databasenaam en prefix wijzigen
  • Update notificaties per e-mail uitschakelen;
  • Automatische updates inschakelen;
  • Automatische back-ups inschakelen;
  • Instellen hoeveel back-ups er bewaard moeten blijven.

Het is aan jou om te bepalen welke opties je handig lijken en wilt inschakelen. Persoonlijk zou ik hier niet veel aan doen. Je kunt eventueel de databasenaam en prefix wijzigen, maar van de automatische updates zou ik afblijven.

De automatische updates klinken natuurlijk aantrekkelijk, maar wat als er iets verkeer gaat tijdens een automatische update? Je bent er dan zelf niet bij en als er dan een keer iets fout gaat kom je daar misschien pas veel later achter en heb je geen idee hoe dit komt.

Back-ups maken van je website moet je natuurlijk altijd doen. Het kan via deze methode, maar je zou het ook kunnen doen met behulp van een plugin of iets dergelijks.

Install

Indien je alles hebt ingesteld kun je op “install” klikken. Nadat je dit gedaan hebt zal WordPress voor je geïnstalleerd worden aan de hand van je instellingen.

WordPress installatieknop

Gefeliciteerd, een blog maken is voor jou geen obstakel meer. Het volgende wat je kunt doen is voor de eerste keer inloggen op je WordPress blog, een theme uitkiezen, de basisinstellingen instellen, theme en plugins installeren en natuurlijk beginnen met bloggen.

Stap 6: Inloggen op WordPress

WordPress installatie afgerond

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd krijg je direct 2 links te zien. Klik op de link waar wp-admin op het eind staat. Je wordt direct ingelogd en komt op het WordPress dashboard uit.

Om te onthouden voor de volgende keer. Wanneer je wilt inloggen op je WordPress website, dan moet je /wp-admin/ achter je domeinnaam zetten. Je komt dan op de inlogpagina uit.

reCAPTCHA voordat je op de WordPress inlogpagina komt

Voordat je bij het inlogscherm van WordPress komt kan het weleens voorkomen dat je eerst moet aangeven dat je geen robot bent.

ReCAPTCHA voor de WordPress loginpagina

Dit is een extra bescherming die Neostrada heeft ingesteld tegen de vele brute force attacks die uitgevoerd worden op WordPress websites. Het enige wat je hoeft te doen is een vinkje zetten en dan moet je een aantal afbeeldingen selecteren die bij de vraag horen die je krijgt.

Wanneer je dit gedaan hebt kom je gewoon op de normale inlogpagina van je WordPress website terecht.

Een mooi design (WordPress theme) uitkiezen

Responsive DesignNadat je WordPress hebt geïnstalleerd wil je natuurlijk een mooi design voor je blog om de boel wat op te fleuren en er beter uit te laten zien.

Je hebt bij WordPress altijd een standaard design waarmee je kunt starten, maar er zijn nog zoveel andere mooie themes te vinden.

Waarschijnlijk wil je dat jouw blog opvalt tussen alle andere blogs die er bestaan en dit zijn er heel wat. Je wilt een mooi design die extra waarde aan je blog geeft.

Gelukkig voor jou heb je met WordPress ontzettend veel keus waar voor iedereen wel iets prachtigs tussen zit.

Je hebt de volgende opties als het om het design van je WordPress blog gaat:

  1. Je kunt op zoek gaan naar een gratis WordPress theme in het WordPress theme directory;
  2. Je kunt een premium WordPress theme kopen van een online theme verkoper met daarbij support;
  3. Je kunt iemand inhuren om een unieke WordPress theme voor je blog te laten maken. Indien je zelf kennis hebt van HTML, CSS en PHP kun je het natuurlijk ook zelf doen.

De tweede optie, een premium WordPress theme, is naar mijn mening de beste optie die je kunt kiezen.

Met gratis themes uit het WordPress theme directory krijg je namelijk niet altijd de support die je zou willen en het is ook maar de vraag of er updates komen voor je theme.

Ik koop mijn themes altijd op ThemeForest omdat je hier uit ontzettend veel verschillende themes kunt kiezen tegen een goede prijs (30-65 dollar). Je krijgt naast een WordPress theme ook gratis updates en support van de maker van het desbetreffende theme.

Iemand inhuren is daarentegen weer erg prijzig en vele malen duurder dan de andere opties. Dit zou ik persoonlijk alleen doen wanneer je blog erg gegroeid is en je er voldoende inkomsten uit haalt.

Ik zal hieronder nog even wat dieper ingaan op premium en gratis WordPress themes en ik zal je laten zien waar je op moet letten bij het zoeken van een geschikt theme voor je blog.

Premium WordPress Themes

De eenvoudigste omschrijving van een premium theme is dat het een theme is waarvoor je moet betalen.

Er zijn geen speciale standaarden of certificaten waardoor je kunt herkennen dat het om een premium WordPress theme gaat. In principe zou dus iedereen een theme kunnen maken en verkopen.

De definitie van een premium theme is naar mijn mening een theme dat gemaakt is door een professionele webdesigner/webdeveloper die zich richt op de markt van mensen die bereid zijn te betalen voor een goed design.

Als je voor een premium theme gaat kun je dit het best doen bij een themeshop met een goede reputatie zodat je zeker weet dat je een WordPress theme van goede kwaliteit krijgt.

De themeshop waar ik altijd mijn premium themes koop is ThemeForest. ThemeForest is erg bekend onder WordPress gebruikers en beschikt over een enorm aantal professionele themes.

Voordat een theme op ThemeForest verschijnt moet het eerst aan allerlei eisen voldoen die ThemeForest stelt. Je weet dus zeker dat het om een theme gaat van goede kwaliteit.

In de video hieronder laat ik zien waar ik altijd naar kijk als ik een WordPress theme koop bij ThemeForest.

Klik hier om een theme uit te zoeken op ThemeForest

Gratis WordPress Themes

Gratis WordPress themes zijn er in overvloed. Je hoeft maar een zoekopdracht in Google uit te voeren en je krijgt een lijst met superveel websites die allemaal gratis WordPress themes aanbieden.

Een gratis theme downloaden lijkt hierdoor een gemakkelijke keuze. Waarom zou je tenslotte voor een WordPress theme betalen als je ook gratis een gratis theme kunt gebruiken?

Helaas is het soms net zoals bij de meeste dingen “te mooi om waar te zijn” en dit is bij gratis WordPress themes ook weleens het geval (niet bij alle). Wanneer je via Google op zoek gaat naar gratis WordPress themes loop je het risico om themes te downloaden met:

  • Kwaadaardige codes en encryptie links in de footer;
  • Slecht gecodeerde theme bestanden;
  • Weinig opties om dingen aan te passen;
  • Weinig tot geen ondersteuning en updates.

Een gratis WordPress theme kan dus verkeerd uitpakken en je later alsnog veel frustratie, tijd en geld kosten.

Bovenstaande punten gelden gelukkig niet voor alle gratis WordPress themes. Zolang je weet waar je naar gratis themes kunt zoeken is er niets aan de hand.

Wanneer je een gratis theme wilt gebruiken is de beste optie om een een theme te zoeken via de Free WordPress Themes Directory. Alle themes die hier te vinden zijn hebben voldaan aan de eisen die WordPress stelt. Je kunt er dus vanuit gaan dat de code goed is en geen kwaadaardige codes bevat. Het blijft alleen wel de vraag of je ondersteuning krijgt van de thememaker en of er in de toekomst updates komen.

Je kunt de themes die in het themes directory van WordPress staan niet alleen via de website zoeken, maar ook vanaf het beheerdersgedeelte van je WordPress website. Wanneer je bent ingelogd kun je bij “Weergave -> Thema’s” op “Nieuwe toevoegen” klikken om een theme te zoeken. In een video verderop in dit artikel laat ik precies zien hoe je een theme kunt zoeken en installeren.

Een andere optie is om een gratis WordPress theme te zoeken op de website van populaire themeshops. Hoewel deze shops voornamelijk premium themes verkopen, zijn er vaak ook wel een paar gratis themes te vinden.

WordPress Basisinstellingen

Voordat je het eerste blogbericht op je blog publiceert is het verstandig om even een aantal basisinstellingen in WordPress in te stellen. Een blog maken en beginnen is leuk, maar als alles nog verkeerd ingesteld staat kan het nog genoeg frustratie opleveren.

In de video hieronder laat ik je zien welke instellingen ik altijd in het begin aanpas wanneer ik WordPress net heb geïnstalleerd en geef ik nog wat extra informatie over bepaalde instellingen.

Naast de video kun je hieronder ook nog op je gemak de tekstuitleg lezen.

Instellingen -> Permalinks

Het eerste wat je altijd moet doen wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd is de permalinks zoekmachine vriendelijk maken bij “Instellingen -> Permalinks”.

In plaats van de standaard ?p=123 achter een domeinnaam kun je beter kiezen voor “Berichtnaam”.

Berichtnaam permalinks

Daarnaast heb je verder op de pagina ook de mogelijkheid om het structuur van de categorie- en tag-URL’s aan te passen.

Normaliter komt in de URL van een categorie /category/ en bij een tag /tag/ te staan. Wanneer je dit wilt aanpassen kun je dit bij de permalink instellingen aanpassen.

Instellingen -> Algemeen

Nu je zeker weet dat je permalinks goed staan kunnen we rustig doorgaan naar de andere instellingen.

Wanneer je bij “Instellingen -> Algemeen” bent kun je de titel en de beschrijving van je website invullen of wijzigen. Dit heb je meestal al tijdens de installatie ingevuld, maar het is handig om te weten dat je het hier kunt wijzigen.

Het is tevens mogelijk om aan te vinken dat het voor mensen mogelijk is om zich te registreren op je website en welke standaardrol voor nieuwe gebruikers geldt.

Je kunt in deze sectie ook selecteren welke tijdzone je wilt aanhouden. Amsterdam is hiervoor de beste optie, je hoeft dan niet telkens met zomertijd en wintertijd iets aan te passen.

Sinds WordPress 4.1 kun je op deze pagina ook de websitetaal aanpassen van het beheerdersgedeelte. Heb je bij de installatie voor een verkeerde taal gekozen, dan kun je dit op deze pagina eenvoudig aanpassen.

Instellingen -> Schrijven

In de sectie “Instellingen -> Schrijven” kun je een standaard categorie instellen. Deze categorie wordt gebruikt indien je vergeet in te vullen in welke categorie een blogbericht moet staan.

De standaard categorie is in het begin altijd “uncategorized”, maar dit is eenvoudig aan te passen. Je moet hiervoor wel eerst een nieuwe categorie maken voordat je de standaard categorie kunt wijzigen.

Een andere optie is om de standaard categorie te hernoemen. Je kunt dit allemaal doen bij “Berichten -> Categorieën”.

Je kunt op deze pagina ook nog websites toevoegen aan de update services. Als je een nieuw blogbericht publiceert zal WordPress automatisch de sites die je bij “updates services” hebt staan inlichten. Bezoek Update Services op de Codex van WordPress voor meer informatie hierover.

Instellingen -> Lezen

In de sectie “Instellingen -> Lezen” kun je de voorpagina (homepage) van je website kiezen. Wil je de standaard blogpagina als voorpagina aanhouden, dan hoef je hier niets te doen. Wil je een statische pagina als voorpagina, dan kun je dit hier instellen.

Je kunt ook instellen hoeveel blogberichten er getoond mogen worden op de voorpagina. Dit zijn standaard 10 berichten, maar wanneer je dit teveel of te weinig vindt kun je dit eenvoudig aanpassen.

Wanneer je nog niet wilt dat de zoekmachines je website indexeren omdat je nog bezig bent met het een en ander voordat je online gaat, dan kun je “Blokkeer zoekmachines deze site te indexeren” tijdelijk aanvinken. Vergeet niet om dit vinkje weg te halen wanneer alles af is en je in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines wilt komen.

Instellingen -> Reacties

In de sectie “Instellingen -> Reacties” heb je de volledige controle over de reacties die op je website komen.

Wanneer je geen reacties wilt hebben op je blog kun je dit het best direct instellen. Indien je dit niet doet moet je achteraf de WordPress reacties uitschakelen per bericht en pagina.

Het is ook mogelijk om in te stellen dat je eerst een reactie moet goedkeuren voordat deze op de website verschijnt. Verder kun je ook hele andere dingen instellen, namelijk:

  • Hoeveel reacties per pagina worden getoond;
  • Of de oudste of nieuwste reactie bovenaan moet staan;
  • Of gebruikers ingelogd moeten zijn;
  • Instellen dat de reactiemogelijkheid na een x aantal dagen wordt uitgeschakeld;
  • Of linknotificaties van andere blogs in de reacties mogen komen;
  • Welke woorden als spam moeten worden aangezien.

Je ontvangt standaard ook e-mails wanneer er een nieuwe reactie op je blog verschijnt. Je kunt dit uitzetten door het vinkje weg te halen.

Instellingen -> Media

Naar deze sectie kijk ik eigenlijk nooit om, maar het is misschien voor jou wel handig.

Wanneer je een grote afbeelding upload van bijvoorbeeld 3000 pixels breed, dan maakt WordPress er standaard 3 kleinere versies van.

Je kunt in de sectie “Instellingen -> Media” zelf de formaten in pixels instellen die worden gebruikt bij het maken van de kleinere versies.

Verder kun je nog aangeven of uploads bewaard moeten worden in mappen op basis van maand en jaar.

WordPress theme en plugins installeren en activeren

Nu we een WordPress theme hebben uitgekozen en de basisinstellingen goed hebben staan, kunnen we verder om de uitgekozen WordPress theme en wat handige plugins te installeren en te activeren.

In de video hieronder kun je zien hoe je dit kunt doen:

WordPress plugins die ik iedereen kan aanraden

Er zijn op moment van schrijven maar liefst 34,945 WordPress plugins beschikbaar in de officiële WordPress Plugin Directory en deze zijn meer dan 801 miljoen keer gedownload. Deze plugins zorgen ervoor dat je jouw blog kunt omtoveren naar alles wat je maar wilt.

WordPress zegt zelf het volgende over plugins.

“Plugins can extend WordPress to do almost anything you can imagine.”

Hier is niets aan gelogen.

Hieronder volgt een overzicht met WordPress plugins die ik aanbeveel voor iedereen die een blog begint en die bijna elke WordPress website wel goed kan gebruiken.

WordPress SEO by Yoast

WordPress SEO by Yoast

WordPress SEO by Yoast is de absolute nummer 1 plugin die elke WordPress gebruiker eigenlijk gewoon moet hebben. De WordPress SEO plugin, gemaakt door de Nederlander Joost de Valk, zorgt ervoor dat je eenvoudig titel en omschrijving metadata kunt maken voor alle pagina’s. Deze titels en omschrijvingen worden overgenomen in de zoekresultaten van Google.

Verder bevat de plugin ook mogelijkheden voor social media, breadcrumbs, xml sitemaps, webmastertools, en nog veel meer. Informatie over hoe je de plugin kunt instellen kun je lezen in het artikel “ Plugin WordPress SEO by Yoast instellen”.

Akismet

Akismet

Met Akismet kun je spam tegengaan op je website. Akismet is standaard geïnstalleerd bij elke WordPress installatie en is gemaakt door Automaticc, het bedrijf achter WordPress.

Om de plugin te activeren moet je nog wel even een account aanmaken op de website van Akismet om vervolgens een gratis API key aan te vragen. In eerste instantie lijkt het alsof je moet betalen, maar je kunt zelf de prijs naar gratis zetten.

Google Analytics for WordPress

Google Analytics for WordPress

Een blog maken is mogelijk zonder vreemde codes in te voeren, maar om de statistieken van je blog bij te houden met Google Analytics moet je wel een stukje code plaatsen.

Indien je geen idee hebt hoe je dit moet doen kun je beter de plugin Google Analytics for WordPress installeren. Met een paar klikken heb je Google Analytics werkend op je blog en kun je precies zien hoeveel bezoekers je website trekt en waar deze bezoekers vandaan komen.

Let op, je moet wel eerst bij Google Analytics een account aanmaken en je website instellen.

Jetpack by WordPress.com

Jetpack by WordPress

Jetpack is een WordPress plugin dat gebruik maakt van de kracht van de Cloud van WordPress.com. Deze plugin is net als Akismet gemaakt door Automaticc.

In de plugin zitten ontzettend veel functies. Een aantal van de functies in deze plugin zijn social media knoppen, jetpack reactieformulier, abonneermogelijkheid bij het achterlaten van een reactie, spellingscontrole, en nog veel meer.

Bekijk op de website Jetpack.me alle functies van deze plugin.

Om alle beschikbare functies in Jetpack te laten werken moet je je blog koppelen aan WordPress.com. Het gaat hier slechts om een koppeling, je hoeft geen WordPress.com blog te maken.

Een nadeel van Jetpack is dat het wel een vrij zware plugin is die de laadtijd van je website kan vertragen. Gebruik de plugin dus alleen op je blog als je de functies van deze plugin echt nodig hebt.

Contact form 7

Contact Form 7

Contact Form 7 is een plugin om eenvoudig een contactformulier aan te maken op je blog. Met behulp van een shortcode kun je een contactformulier op een pagina naar keuze plaatsen. Verder valt er weinig te zeggen over deze plugin, het werkt gewoon heel eenvoudig.

Limit Login Attempts

Met Limit Login Attempts kun je precies instellen hoeveel inlogpogingen iemand mag doen voordat hij een ban krijgt vanwege het overschrijden van de limiet. Je kunt zelf ook het aantal minuten aangeven dat de ban geldig is.

Dit is een nuttige plugin om Brute Force Attacks tegen te gaan. Lees voor meer informatie het artikel “WordPress inlogpogingen limiteren”.

WP Smush.it

WP Smush.it

De laadsnelheid van een website is erg belangrijk. Hoe sneller je blog geladen is, hoe blijer je bezoeker zal zijn. WP Smush.it maakt je afbeeldingen automatisch kleiner (in kb’s) om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen sneller geladen worden op je website.

Het uploaden van een afbeelding zal wel iets langer duren omdat WP Smush.it het proces zal doorlopen om je afbeelding kleiner te maken.

Vergeet niet dat je zelf ook invloed hebt over de grootte van je afbeeldingen en dus ook de laadsnelheid van je website. Lees het artikel “Versnel je website door afbeeldingen te optimaliseren” voor meer informatie.

WP Super Cache

Met WP Super Cache kun je de snelheid van je blog verbeteren. Zoals ik net al zei is de laadsnelheid van een website erg belangrijk. Het is zelfs zo belangrijk dat dit een van de vele factoren is die Google meerekent in het berekenen van de zoekresultaten.

WP Super Cache genereert statische HTML-bestanden van je dynamische WordPress blog. Nadat een HTML-bestand is gegenereerd voor een pagina zal de server dit bestand laden voor je lezers in plaats van iedere keer een aantal zwaardere taken uit te voeren om een pagina te genereren.

Wanneer je op zoek bent naar een cache plugin met meer instelmogelijkheden kun je het beste W3 Total Cache eens uitproberen.

Broken Link Checker

Er is niets vervelender voor een bezoeker dan op een link te klikken die niet meer werkt. De plugin Broken Link Checker controleert met enige regelmaat of alle links op je blog nog werken.

Deze plugin is een mooie toevoeging dat automatisch linkproblemen zoekt en je helpt bij het onderhouden van je blog.

Wel moet ik erbij zeggen dat deze plugin veel van je server kan vragen, dus wanneer je merkt dat je website trager wordt kun je deze plugin het best weer uitzetten.

BackWPup

BackWPup

Ondanks dat hostingbedrijven vaak dagelijks een back-up van je blog maakt, kan het altijd een keertje fout gaan. Je zult net zien dat het een keer fout gaat als jij een back-up nodig hebt.

Om deze reden is het verstandig om alles in eigen hand te houden en zelf met enige regelmaat back-ups te maken. Met de plugin BackWPup kun je dit doen.

Mashshare

Mashshare

Wil je social media knoppen op je website? Je kunt dan gebruik maken van een plugin als Mashshare. Het is een plugin die geïnspireerd is op de deelknoppen die op Mashable gebruikt worden. De deelknoppen zijn lekker groot en vallen goed op.

Verder kan de plugin ook het totaal aantal shares van Facebook en Twitter naast de buttons laten zien en heb je de mogelijkheid om een abonneer button te gebruiken om meer aanmeldingen voor je nieuwsbrief te krijgen.

De deelknoppen van Mashshare kun je zowel onder- als bovenaan een artikel laten weergeven.

Natuurlijk zijn er nog veel meer plugins voor social media knoppen op je website. Zelf maak ik gebruik van de betaalde plugin Easy Social Share Buttons for WordPress.

Zijn er nog meer plugins?

Uiteraard zijn er nog meer plugins die je kunt installeren nadat je je blog hebt gemaakt. Bovenstaande plugins waren echter de belangrijkere plugins waar de meeste blogs wat aan hebben.

Het hangt er vanaf wat je wilt bereiken met je blog welke andere plugins voor je blog waardevol kunnen zijn. In de WordPress plugin directory kun je altijd zoeken naar meer plugins om de functionaliteiten van je blog uit te breiden.

WordPress blog onderhouden

WordPress Site Onderhoudspakket

Nu je een website hebt gemaakt wil je natuurlijk direct starten met bloggen. Wat je echter niet moet vergeten is dat het onderhouden van je WordPress blog ook een taak is die je gewoon niet kunt overslaan.

Zo komen er regelmatig updates voor WordPress, de plugins waar je gebruik van maakt en ook voor het thema kunnen updates komen. Voer je deze updates niet uit, dan loopt je blog op termijn gevaar omdat beveiligingslekken niet gedicht worden als je niets aan updates doet.

Daarnaast is het ook verstandig om back-ups te maken voor als er een keer iets fout gaat met je blog. Je kunt dan altijd terug naar een goed werkende versie van je blog en raakt niet onnodig gegevens kwijt. Verder zijn er nog allerlei andere taken waar je op kunt letten die betrekking hebben tot het onderhouden van je website.

Aangezien het onderhouden van je blog een apart onderdeel is dat ontzettend belangrijk is heb ik er een speciaal e-book over gemaakt, zodat je direct kunt beginnen met het goed onderhouden van je WordPress site.

Begin nu met WordPress Site Onderhoud

Starten met bloggen

Blog makenTop, een blog maken en alles wat erbij komt kijken heeft je niet afgeschrikt en je hebt alles van begin tot eind ingesteld.

Het is nu tijd om te beginnen met het schrijven van waardevolle en leuke blogberichten. Om je nog wat verder op weg te helpen heb ik hieronder nog een aantal tips voor je.

Bepaal een publicatieschema

Bepaal van te voren hoe vaak je nieuwe blogberichten wilt plaatsen en probeer je eraan te houden. Wanneer je besluit om dagelijks of 3 keer per week een bericht te plaatsen, doe het dan ook.

Lezers houden ervan om te weten wanneer er ongeveer weer een nieuw bericht verschijnt. Indien je lezers weten op welke dagen je een nieuw blogbericht plaatst, is de kans groter dat ze regelmatig terugkeren op je blog.

Maak het persoonlijk

Er zijn ontzettend veel mensen die een blog maken en vervolgens gaan bloggen. Waarom zou iemand jouw blog moeten volgen?

Door je persoonlijkheid in de strijd te gooien maak je jouw blog uniek. Er is niemand zoals jij en dit kun je mooi gebruiken in je blog.

Neem bloggen serieus en experimenteer

Neem bloggen serieus als je je doel wilt bereiken. Ik zeg niet dat je op een serieuze toon moet schrijven, maar je moet voldoende aandacht geven aan je blogberichten en het niet zomaar afraffelen omdat je iets wilt publiceren. Neem voldoende tijd om op regelmatige basis nieuwe blogberichten te schrijven.

Naast het schrijven kun je ook experimenteren met andere media. Geschreven blogberichten kunnen erg goed zijn, maar misschien vinden je (toekomstige) lezers het wel helemaal geweldig als je een video of een podcast (audio) maakt.

Bekijk hoe je lezers reageren als je een keer iets anders doet dan normaal en maak gebruik van je bevindingen.

Maak gebruik van een call to action

Wanneer je wilt dat de lezers van je blog een bepaalde actie uitvoeren, dan kun je dit het best vertellen. Je lezers zijn namelijk sneller bereid iets te doen wanneer je hier om vraagt en het is daarom belangrijk om onderaan je blogberichten een call to action te plaatsen met wat de lezer voor je kan doen.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je graag meer reacties op je artikelen wilt hebben, meer likes of tweets of dat je wilt dat je lezers zich inschrijvingen op je nieuwsbrief.

Een voorbeeld van wat je kunt neerzetten onderaan je artikel is: “Wanneer je dit artikel leuk vond zou ik het ontzettend waarderen als je het wilt delen met je volgers op social media”.

Probeer het maar eens op je blog, je zal zien dat het meer resultaten oplevert dan wanneer je dit niet doet.

Wat je kunt doen om je blog te laten groeien

Een blog maken is natuurlijk slechts het begin van je blog carrière. Je hebt nu een mooie basis neergezet en het is tijd om blogs te schrijven, een band op te bouwen met je lezers en snel door te groeien.

Om je blog te laten groeien kun je nog een aantal extra stappen ondernemen zoals je WordPress blog optimaliseren voor zoekmachines.

Naast Google komen de meeste bezoekers vaak via social media op je website terecht en in sommige gevallen brengt social media zelfs meer bezoekers naar je website dan Google. Het is dus verstandig om hier actief aan deel te nemen en accounts aan te maken voor websites als Twitter, Facebook, Google+, Instagram en Pinterest.

Op Twitter vind ik het altijd het eenvoudigst om nieuwe volgers te krijgen. Een handige tool die ik altijd gebruik voor mijn websites om mijn Twitter volgers te laten groeien is Tweet Adder.

Tot slot is een nieuwsbrief starten ook een hele goede optie. Op social media mis je weleens updates van websites omdat je wat anders aan het doen bent, maar mails verdwijnen niet tenzij de mail gelezen is en in de prullenbak is gegooid. Je trouwe volgers zullen dankzij je nieuwsbrief niet snel iets missen.

Vergeet vooral niet het belangrijkste aan bloggen

Een blog beginnen doe je waarschijnlijk omdat het je leuk lijkt om te bloggen. Het maakt niet uit of dit je eerste of twintigste blog is, je moet niet vergeten om het leuk te blijven vinden.

Neem dus niet alles te serieus, minder leuke dingen zoals haatreacties kunnen tenslotte ook voorkomen, en blijf ontzettend veel plezier hebben in het bloggen.

Plezier is het enige wat telt en met plezier kun je het bloggen makkelijker volhouden om te blijven bloggen en een succes van je blog te maken.

Je hebt alle stappen doorlopen

Super dat je het tot het eind van het artikel hebt geschopt. Ik hoop dat het je gelukt is om een blog te maken en dat je er veel succes mee zal hebben.

Wanneer je vragen hebt over deze handleiding kun je deze onderaan dit artikel stellen. Laat ook gerust een link achter van je blog zodat we het kunnen bewonderen.

Veel blogs stoppen binnen een jaar. Het zou zonde zijn als jij ook binnen een jaar stopt. Blijf gemotiveerd en blijf doorgaan.

Ik wens je heel veel succes met je blog carrière.

P.S. Ik heb erg veel tijd gestoken om dit artikel te maken zodat een blog maken ook voor jou mogelijk is zonder iemand in te huren. Indien dit artikel je geholpen heeft zou je me een groot plezier doen als je dit wilt delen via Twitter, Facebook of Google+. Alvast bedankt.