Hoe je de WordPress cache kunt legen

WordPress cache legen

Heb je ooit wijzigingen aan je website aangebracht, bijvoorbeeld een CSS wijziging, en dat je dit niet direct op de website zag veranderen?

Of wat dacht je van een nieuw artikel dat je publiceert en dat gek genoeg niet direct op de homepage verschijnt.

De kans is groot dat de cache hiermee te maken heeft. In dit artikel vertel ik je wat cache is en hoe je deze kunt legen, zodat je alle wijzigingen op je WordPress-website weer netjes ziet.

Wat is cache?

Met cache wordt een statische versie van je website opgeslagen. Het zorgt ervoor dat je website sneller geladen kan worden en zware php scripts niet elke paginaweergave gedraaid hoeven te worden.

Er kan caching op verschillende niveaus plaatsvinden. Voor een WordPress-website zijn er drie verschillende cache types. Zo heb je de browser cache, cache plugins en server cache.

De browser cached diverse bestanden van websites die niet vaak veranderen. Wanneer een pagina opnieuw bezocht wordt hoeft dus niet altijd alles via de server geladen te worden, omdat de browser deze informatie uit zijn eigen geheugen pakt.

Cache plugins zorgen er met name voor dat er statische HTML-pagina’s van je webpagina’s gemaakt worden. Deze HTML-pagina’s kunnen razendsnel aan je bezoekers worden voorgeschoteld, doordat alles al netjes klaarstaat en niet opgehaald hoeft te worden uit de database.

Tot slot kan het ook zijn dat er op serverniveau een cache plugin of script gedraaid wordt. In dit geval worden webpagina’s vaak ook als HTML-pagina’s opgeslagen en kunnen andere bestanden gecached worden om alles zo snel mogelijk te maken.

Het doel van caching is dus simpelweg gezegd het optimaliseren van de snelheid van je website en het verbeteren van de gebruikerservaring. Het kan alleen soms gebeuren dat je door de cache bepaalde veranderingen niet direct ziet. Dit kan frustrerend zijn als je aan het sleutelen bent aan je website. In dit geval is het handig om de cache te legen, zodat je de veranderingen wel weer ziet.

Browser cache legen

Wanneer je zelf de enige bent die geen verandering ziet, zal het aan je browser cache liggen. Browsers slaan namelijk regelmatig afbeelding, CSS en JavaScript-bestanden op en zien niet altijd dat er veranderingen in zijn aangebracht.

Om te zorgen dat alles weer opnieuw opgepikt wordt vanaf de website en niet vanaf de browser cache, zal je de cache van je browser moeten legen. Je kunt dit op de volgende manier doen:

  • Chrome – Instellingen (drie punten), Meer hulpprogramma’s, Browsegegevens wissen
  • Firefox – Menu (hamburger), Voorkeuren, Geavanceerd, Netwerk, Gebufferde webinhoud, Nu wissen
  • Safari – Ontwikkel, Leeg caches
  • Edge – Opties (drie punten), Instellingen, Browsegegevens wissen

Wanneer je dit gedaan hebt, heb je succesvol je browser cache geleegd. Vernieuw de pagina en bekijk of je de veranderingen nu wel ziet. Zie je nog steeds de wijzigingen niet die je hebt uitgevoerd? Dan is het handig om de cache van je website te legen.

Cache legen van een WordPress cache plugin

Maak je gebruik van een plugin als WP Super Cache, W3 Total Cache of een andere cache plugin? Het kan dan heel goed zijn dat je de cache van deze plugin moet legen voordat je de wijziging kunt zien.

Bij de meeste plugins is er een knop te vinden waarmee je de cache van je website kunt legen. Hieronder zal ik even beschrijven waar je het kunt vinden bij twee populaire cache plugins.

Cache legen in WP Super Cache

Wanneer je WP Super cache op je website hebt geïnstalleerd en de cache wilt legen, kun je dit doen met een druk op een knop. De delete cache knop kun je vinden door naar Instellingen -> WP Super Cache te gaan en vervolgens het tabblad “Easy”.

WP Super Cache, delete cache knop

Eenmaal op deze pagina kun je op de knop “Delete cache” klikken en alle cache bestanden van je website worden voor je weggegooid.

Cache legen in W3 Total Cache

Heb je W3 Total Cache geïnstalleerd op je website, dan kun je de cache ook legen met een druk op de knop. Bij W3 Total Cache kun je naar Performance -> Dashboard gaan en dan zal je direct een knop “Empty all caches” zien staan.

W3 Total Cache, empty caches knop

Zodra je op de knop klikt worden alle bestanden in de cache weggegooid.

Server cache legen

Mochten bovenstaande opties niet werken, dan bestaat de kans dat er op serverniveau een cache script draait. Dit doen hostingproviders om de server zo min mogelijk te belasten. Het wordt alleen niet altijd kenbaar gemaakt, waardoor je misschien niet weet dat er op serverniveau ook caching aanstaat.

Hoe je de server cache kunt legen en hoeveel invloed je erop hebt hangt van je hostingprovider af. Je zou kunnen kijken in cPanel, DirectAdmin, Plesk of een ander controlepaneel of er een optie is om de cache te legen.

Een andere optie is om aan je hostingprovider te vragen wat de mogelijkheden zijn, omdat je de wijzigingen niet direct ziet op je website. Wel moet je dan natuurlijk eerst weten of er caching op serverniveau aanstaat, dit kun je dan ook beter eerst vragen.

Tegenwoordig wordt er door steeds meer hostingproviders gebruik gemaakt van Varnish caching. Een plugin als Varnish HTTP Purge kan je dan helpen om de cache te legen.

Tot zover de verschillende manieren om de cache te legen en hopelijk je probleem op te lossen. Het is niet heel moeilijk om de cache te legen, maar je moet net weten hoe en waar je dit kunt doen.

21 reacties

  1. Hoi Maikel, bedankt voor de heldere uitleg. Ik heb al een tijdje het probleem als ik de homepage wil aanpassen, dat de bovenste helft van de afbeeldingen zichtbaar zijn, en ongeveer de helft naar beneden niet. Live is hetnwel zichtbaar gelukkig, maar dit is heel lastig dingen aanpassen. Is dit ook een cache probleem?

  2. Ik heb een aantal producten die ik wil verwijderen. Maar ik krijg steeds de melding
    ‘Fout bij het verplaatsen van het item naar de prullenbak’
    Ik heb al andere browsers geprobeerd. CCleaner geprobeerd. Cache legen op alle browsers geprobeerd.
    browsegeschiedenis wissen geprobeerd. Andere PC geprobeerd. Ook op Mac en Chromebook pogingen gedaan. Updates uitgevoerd. Kortom de hele truckendoos opengetrokken en inmiddels twee weken verder noch zonder resultaat. Wie weet er raad?

  3. Dag Maikel,

    Zelf ben ik sinds een jaartje bezig met WordPress. Daarvoor altijd gewoon onder html gewerkt. Dus ben niet echt een ‘ervaren gebruiker’, vandaar onderstaande vraag.

    Ik heb meerdere cache plugins geprobeerd maar omdat er na 24:00 uur een agenda aangepast wordt naar de volgende dag gaat dit meestal niet goed en blijft de agenda van de vorige dag zichtbaar. Om nu zelf elke nacht na twaalven het cache te legen is ook zo wat….
    Is daar een oplossing voor?

    Met vriendelijke groet en bedankt voor je tijd! 🙂

    Herrie

    1. Ligt er vermoedelijk aan welke plugin je gebruikt. Meestal kun je pagina’s uitsluiten van de cache, dat is misschien voor deze pagina handiger. Ook kun je regelmatig instellen dat de cache eens in de zoveel uur gerefreshed moet worden.

  4. Ik gebruik een deployscript om mijn plugins uit te rollen. Om de nieuw uitgerolde plugin door de wordpress site te laten gebruiken moet ik op dit moment apache herstarten. (als ik hetzelfde naspeel, zonder wordpress hoef ik apache niet te herstarten, het probleem lijkt me dus echt in wordpress te zitten). Ik werk via een symlink naar de nieuwste release. De symlink wordt netjes bijgewerkt bij deployment, maar WordPress lijkt de oude plugin ‘vast te houden’, te cachen totdat ik apache reload. Worden plugins op een of andere manier door wordpress zelf gecached?

  5. Alleen nu de uitdaging dat ik wil dat klanten die al eerder op de site zijn geweest de wijzigingen ook zien. Ik kan moeilijk hun cache legen. 🙁

    Weet jij hier een oplossing voor?

  6. Hoi, heb een vraagje heb voor mijn website plugin wp fastest cash gebruikt en deze vewijderd wp super cash geinstaleerd.

    Alleen nu blijft waarschijnlijk oude cash hangen ondaks ik leeg heb gemaakt.

    Heb je enig idee wat ik kan doen ?

    Bedankt

  7. Hoi Maikel, Ik doe precies wat je zegt om een lees verder stukje te maken met de knop. ik zie wel dat het ingevoegd is maar als ik naar mijn pagina kijk op de site is er niets gebeurd behalve een witregel ertussen. Kan je deze functie alleen in blogs gebruiken? Heb jij nog een andere optie wat ik zou kunnen doen. Het mooiste is een knop die je in kan drukken om de rest van de tekst (opsomming) te zien.

    1. Wanneer je de pagina zelf bezoekt zal je nooit een lees verder knop zien staan. Voor pagina’s geldt het eigenlijk alleen als je op de website zoekt. Je krijgt dan in de zoekresultaten de lees verder knop te zien. Voor blogs werkt het ook op de homepage en categoriepagina’s.

      Je zou echter eens kunnen kijken naar de plugin Read More, deze plugin doet volgens mij wat je wilt bereiken.

  8. Wanneer ik wijzigingen aan de website heb aangebracht en ik zie ze niet dan druk ik op het toetsenbord altijd op F5.
    Dan zijn alle wijzigingen wel doorgevoerd.
    groetjes: Joop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *