WordPress datum aanpassen van een artikel

WordPress datum aanpassen van een artikel

Heb je ooit weleens gedacht “Hoe kan ik de datum van dit artikel aanpassen?”.

Dan heb je geluk, want in WordPress zit een standaard functie waarmee je de datum van berichten en pagina’s kunt aanpassen.

Je hebt hierdoor de mogelijkheid om de datum van bestaande artikelen aan te passen naar het verleden, maar ook de mogelijkheid om artikelen in te plannen.

In dit artikel zal ik je laten zien hoe je datum van een artikel kunt aanpassen in WordPress.

Video: Datum aanpassen van een artikel

Kijk in onderstaande video over mijn schouder mee hoe je een datum kunt aanpassen van een artikel in WordPress.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de uitleg in tekst lezen of meer informatie, dan kun je hieronder verder lezen.

Waarom zou je een oude datum kiezen voor een artikel?

Dit kan diverse redenen hebben, maar ik zal even twee voorbeelden noemen. Zo kan het zijn dat je je website nog aan het opbouwen bent en de artikelen in een bepaalde volgorde wilt hebben staan voor als de website live gaat.

Een andere reden kan zijn dat het artikel een oud onderwerp is die je toch nog wel even wilt behandelen omdat er veel vraag naar is, maar die je eigenlijk niet bovenaan je website wilt hebben staan omdat het verouderd is.

Waarom zou je een datum in de toekomst kiezen?

Daar is simpelweg maar één antwoord op te geven. Je kiest een datum in de toekomst uit om een bericht in te plannen. Het is een handige manier om vooruit te kunnen werken in WordPress.

Hoe kun je de datum aanpassen in WordPress?

Om de datum van een artikel aan te passen zal je naar de editor moeten gaan door het desbetreffende artikel te bewerken.

Vervolgens zie je in de WordPress editor aan de rechterkant de box “Publiceren” staan, met daarin het kopje “onmiddellijk publiceren” en de mogelijkheid om dit te bewerken.

WordPress datum onmiddelijk publiceren aanpassen

Indien het om een bestaand artikel gaat zal je de publicatiedatum zien staan en de mogelijkheid om het te bewerken.

WordPress datum aanpassen geplaatst bericht

Wanneer je op de knop bewerken klikt krijg je de tijd en datum te zien. Je kunt deze datum aanpassen naar een datum in het verleden of naar een datum in de toekomst.

WordPress datum aanpassen

Wanneer je een datum kiest die al voorbij is zal het artikel direct gepubliceerd en gearchiveerd worden naar de plek waar het hoort te staan gebaseerd op de datum. Een datum in de toekomst zorgt ervoor dat het bericht pas op deze datum gepubliceerd zal worden.

26 reacties

 1. Hoi. Ik heb een ander probleem: ik kondig activiteiten aan voor een bepaalde datum. Maar dan komt er onder de titel ook de datum van plaatsing van het bericht te staan. Dat kan verwarrend werken: “Wanneer is die activiteit nu?” . Hoe kan ik de plaatsingsdatum verwijderen (is namelijk ook irrelevante informatie).

 2. Dag Maikel, hier nog een vraag over aanpassen van datum en tijd in reacties (comments). De datum wil ik laten staan. De tijd kan ik makkelijk verwijderen via Dashboard van de website: instellingen > algemeen > dan bij tijdnotatie AANGEPAST en dan het vakje daar gewoon LEEG maken. Dat werkt simpel en prima. Maar nu blijft bij de reacties, na de datum nog het woordje “om” staan. Dat was dus bedoel voor b.v. OM 13.30 uur. De vraag is nu: hoe kan ik dat tussenwoordje OM verwijderen? Ik krijg het wel te zien via INSPECETEREN, maar wat dan? Ik heb diverse opties geprobeerd via style.css maar ook daar geen succes. Weet jij misschien hoe je dat standaard tussenwoordje kan verbergen? Alvast hartelijk dank voor je reactie!

 3. Hoi Maikel, ik wil mijn oude site opnieuw opbouwen (met Divi). Daarin wil ik alle oude blogpostst overnemen met de oorspronkelijke publicatiedata. Ik heb in een andere site getest (in Divi) getest of dat kan. Ik kan wel data uit het verleden gebruiken, maar als ik met een datum kom van vóór de eerste post dan is het niet zichtbaar. Weet jij hoe ik dit oplos? Ik ben bang dat als ik een nieuwe website maak ik geen enkele post terug in de tijd kan dateren.

 4. Hoi Maikel,
  Ik heb standaard een aantal berichten/blogs op de site staan en ik wil er liever geen datum bij.
  Is het ook mogelijk om de datum bij die berichten uit te zetten?
  Groeten,
  Marjelle

 5. hoi, ben een website aan het bouwen met nieuwsfeitjes over ons dorp. daarvoor gebruik ik een tijdlijn. op volgorde van publicatie datum. maar ik kan geen publicaties maken van voor 1905 ongeveer. Is dat aan te passen ?

  1. Ik heb het even getest, maar ik kan gewoon probleemloos de publicatiedatum aanpassen naar 1804 (verder terug ben ik niet gegaan). Dit zou dan bij jou ook standaard moeten kunnen. Ik weet niet of je wellicht een aparte tijdlijn plugin gebruikt waarmee dit niet kan.

 6. Ik heb een vraag mbt de manier dat mijn blog berichten op mijn homepage worden vertoond. Ik heb gekozen om mijn laatste berichten te instellen als homepage. Ik vind het niet mooi dat kleur van de kalender icon naast mijn berichten (rood) in combinatie met het kleur van mijn logo. Het liefste zou ik dezelfde kleur magenta gebruiken. Hoe kan ik dat doen? in de code zie ik class=”month” staan maar ik kan hem niet terug vinden in de Editor.

  1. Zo te zien heb je er ondertussen een display:none opgezet, maar ik kan nog wel zien welke class je zou moeten gebruiken voor de kleur.

   Je moet de class .type-post .meta .month hebben en dan kun je de background veranderen voor de kleur.

 7. Wanneer ik van een artikel de datum aanpas, verdwijnt het artikel uit Google en verschijnt deze op termijn niet meer terug in Google. Heeft iemand hier ervaring mee?

 8. Hi WebTalis,

  Is het mogelijk om binnen WordPress in te stellen dat al je toekomstige berichten naar ‘Berichtnaam’ gaan als permalink? Ik kan dit niet zomaar instellen aangezien ik alle links deel via social media, stel ik verander het, dan werken die links niet meer (denk ik).

    1. Net even getest op een testwebsite en daar worden de oude links ook doorgestuurd naar de nieuwe bij het aanpassen van de permalinks jaar, maand, naam naar berichtnaam.

     Je zou het dus om kunnen zetten vervolgens direct testen door een oude url te kopieren en vervolgens in te voeren na het wijzigen. Indien je op de juiste pagina uitkomt werkt het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *