WordPress forum plugins en alternatieve opties

WordPress forum

We weten ondertussen allemaal dat je met WordPress meer kunt dan alleen bloggen. Je kunt er volwaardige websites mee maken.

Wist je echter ook dat je een forum kunt integreren op je WordPress website met behulp van een plugin?

Een forum starten is effectieve manier om een online community op te bouwen, het gesprek op gang te houden en bezoekers te laten terugkomen op je website.

Hieronder behandel ik twee populaire WordPress forum plugins en zal ik ook een aantal alternatieve mogelijkheden noemen als je een forum los van WordPress wilt hebben.

bbPress

bbPress

De populairste WordPress forum plugin van dit moment met meer dan 1 miljoen downloads is bbPress. De ontwikkelaars van bbPress zijn dezelfde als de makers van WordPress. Je hebt met bbPress dus altijd een plugin die up-to-date zal zijn.

De plugin is eenvoudig te integreren, makkelijk te gebruiken, goed gecodeerd en de makers zorgen ook dat het forum zo snel mogelijk werkt.Wanneer je de plugin activeert zie je direct dat de interface volledig geïntegreerd is in het beheerdersgedeelte van WordPress.

bbPress heeft verder veel nuttige functionaliteiten en het toevoegen van nieuwe forumgedeeltes en topics is erg eenvoudig. Het moet op een soortgelijke manier als dat je een bericht of pagina aanmaakt.

Bevalt het uiterlijk je niet of mis je een functionaliteit? Voor bbPress zijn diverse templates te vinden en plugins om de functionaliteiten nog verder uit te breiden.

Benieuwd naar hoe een bbPress forum eruit kan zien? Onder andere het support forum van WordPress en van bbPress zelf maken gebruik van deze plugin.

Simple:Press

Simple:Press

Simple:Press is niet via de WordPress Plugin Directory te downloaden, maar ook zeker de moeite waard als je een WordPress forum wilt starten.

Simple:Press is een plugin die alle functies heeft die je van een forum verwacht, geeft ondersteuning aan een WordPress multisite omgeving, en is zelfs uitgebreider dan bbPress. Er is tevens een Nederlandse vertaling beschikbaar.

Enkele functies die je in Simple:Press tegenkomt zijn een spamfilter, avatars en handtekeningen voor je gebruikers, forum statistieken, smileys, ranking voor gebruikers, en nog veel meer.

Verder zijn er ook SEO instellingen voor het forumgedeelte in te stellen en kun je precies bepalen welke gedeeltes van een forum toegankelijk zijn voor een bepaalde groep gebruikers. Het is dus heel goed mogelijk om een privé forum te maken.

Je kunt Simple:Press downloaden via de officiële website. Het is een plugin die je volledig gratis kunt gebruiken. Indien je echter support wilt hebben via het officiële forum of toegang tot extra plugins en themes, dan moet je betalen voor een lidmaatschap.

Alternatieve forum software

Er zijn naast WordPress forum plugins nog veel meer mogelijkheden om een forum te starten. Het hoeft dus niet altijd aan WordPress gekoppeld te zijn indien je dit niet wilt. Een aantal goede alternatieven zijn:

vBulletin (betaald)
vBulletinvBulletin is naar mijn mening het beste losse forum softwarepakket die je kunt vinden. De fora die ik bezoek maken over het algemeen altijd gebruik van vBulletin.

Er zijn ook een aantal WordPress plugins te vinden waardoor je het een en ander kunt bereiken. Zo kun je met de plugin vBulletin widget de laatste topics laten weergeven op je website.

phpBB (gratis)
phpBBphpBB is de populairste gratis forum softwarepakket die er te vinden is en bestaat al sinds het jaar 2000. phpBB is net als WordPress open-source en blijft zich verder ontwikkelen.

Tevens zijn er ook voor phpBB WordPress plugins te vinden. Met de plugin WP-United kun je phpBB aan WordPress koppelen.

Conclusie

Er bestaan niet tientallen WordPress forum plugins waar je uit kunt kiezen. Dit is niet erg, met bbPress en Simple:Press kun je een prima forum maken voor op je WordPress website.

Simple:Press is een stukje uitgebreider dan bbPress, maar is hierdoor wel iets minder gebruiksvriendelijk. Het maakt niet uit welke je kiest, beide plugins zijn goed genoeg om een forum mee te maken.

Wanneer je liever een forum softwarepakket hebt die volledig losstaat van WordPress, dan zijn vBulletin en phpBB de populairste op de markt om uit te kiezen.

3 reacties

 1. Hee Maikel,

  Weer een mooi stuk van je en ik heb het er met mijn websitebouwer over momenteel. Geen idee of het nuttig is voor mijn website en als tekstbureau. Ik krijg geen reacties bij mijn blogs, behalve spam, dus ik kan niet veronderstellen dat ze dan wel op mijn forum komen als ik dat eenmaal heb geïnstalleerd.

  Via WordFench weet ik dat mijn website wel wordt bezocht en m.n. mijn blogs. Dit nam toe na HootSuite-acties (elk half uur een promotietweet over een groot deel van een dag) en – vooral – op LinkedIn val ik sinds kort bij enkele tientallen Connecties op – ik heb er daar nog niet zoveel: 110. Krijg je in de rechter kolom cirkels te zien met toelichting en de middelste (bij mij) is paars. Daarbij heb ik het al druk genoeg met informatieverwerking en verbeteringen aanbrengen. Twijfel, twijfel, twijfel.

  Ik heb niet de indruk dat jijzelf inmiddels een forum hebt hier. Je hebt het er wel over, maar voor jezelf hoeft het niet? Graag weer je gewaardeerde reactie.

  1. Aan een leeg forum heb je niets. Je kunt naar mijn mening het best een forum starten als je weet dat er behoefte aan is bij je doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je veel reacties krijgt en waar mensen ook vaak off-topic gaan. Dit kan verwarrend zijn voor de bezoekers die wel on-topic willen blijven.

   Een forum is hiervoor een goede oplossing, iedereen kan zelf een topic starten over een onderwerp.

   De reden dat ik geen forum heb is dus omdat ik nog niet merk dat mijn bezoekers hier behoefte aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *