Hoe je een WordPress galerij kunt maken

WordPress galerij maken

Een galerij is een prachtige manier om een serie afbeeldingen uit te lichten van bijvoorbeeld je vakantie of een product dat je aan het reviewen bent.

Er zijn meerdere WordPress gallery plugins beschikbaar waarmee je een galerij kunt toevoegen aan een bericht of pagina van je WordPress website.

Wist je echter dat je deze plugins eigenlijk niet nodig hebt en dat WordPress hier een ingebouwde functie voor heeft?

In dit artikel zal ik je laten zien hoe je een WordPress galerij kunt maken met de ingebouwde functie.

Hoe je een galerij kunt maken in WordPress

In onderstaande video kun je zien hoe je een WordPress galerij maakt zonder plugin.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever rustig op je gemak de tekstuitleg lezen, dan kun je hieronder verder lezen.

De optie om een galerij te maken in WordPress staat in het “Media toevoegen” gedeelte. Het eerste wat je dus moet doen is een nieuw bericht of pagina aanmaken of een bestaande bericht of pagina bewerken.

Zodra je in de editor van een bericht of pagina bent moet je op “Media toevoegen” klikken.

WordPress galerij media toevoegen

Vervolgens zie je de WordPress mediabibliotheek en heb je de mogelijkheid om afbeeldingen te uploaden. Wanneer je aan de linkerkant kijkt zie je ook meteen de mogelijkheid “Galerij aanmaken” waar je natuurlijk op moet klikken.

WordPress galerij aanmaken

De pagina waar je een galerij kunt aanmaken ziet er precies hetzelfde uit als de uploadpagina. Je kunt hier foto’s selecteren die al geüpload zijn, maar je kunt ook nieuwe foto’s uploaden voor je galerij.

Het enige wat je op deze pagina dus hoeft te doen is nieuwe afbeeldingen uploaden of afbeeldingen die al zijn geüpload selecteren door erop te klikken.

Wanneer je tevreden bent over je gekozen afbeeldingen kun je rechtsonder op “Een nieuwe galerij aanmaken” klikken.

Nieuwe galerij aanmaken

WordPress galerij bewerken

Je komt nu op een pagina uit waar je de galerij kunt bewerken voordat je het daadwerkelijk aan je website toevoegt.

WordPress galerij bewerken

Je kunt hier onder andere onderschriften toevoegen, de volgorde bepalen door de afbeeldingen te verslepen en de galerij-instellingen aanpassen.

Standaard staat het aantal kolommen op 3, maar je kunt zelf kiezen tussen minimaal 1 en maximaal 9 kolommen. Verder heb je ook nog de mogelijkheid om ervoor te kiezen dat de afbeeldingen in een willekeurige volgorde worden getoond.

Wanneer je een afbeelding bent vergeten toe te voegen kun je ook nog aan de linkerkant op “Aan de galerij toevoegen” klikken om nog een afbeelding te uploaden of te selecteren.

WordPress galerij invoegen in een bericht of pagina

Heb je alles ingesteld? Mooi, dan kun je rechtsonder op “Galerij invoegen” klikken om de galerij aan je bericht of pagina toe te voegen.

WordPress galerij invoegen

Nadat je dit gedaan hebt zal je in de tekst (html) editor een shortcode zien of in de WYSIWYG editor direct je galerij.

Hoewel je de galerij al in de WYSIWYG editor kunt zien, kun je nog niet het resultaat zien zoals het er echt uitziet op de website. Klik in de editor op de voorbeeld knop om te bekijken hoe je galerij eruit ziet.

Ben je ontevreden over bijvoorbeeld het aantal kolommen, dan kun je weer op “Media toevoegen” klikken of op de galerij in de WYSIWYG editor en dan de bewerkknop.

Dit was alles wat je moet doen om een galerij in een bericht of pagina te krijgen. Het is afhankelijk van het WordPress thema dat je gebruikt hoe je galerij eruit ziet en of de afbeeldingen worden geopend in een lightbox.

Om je een idee te geven over hoe het er ongeveer uitziet kun je hieronder zien hoe een WordPress galerij er bij mijn thema uitziet:

Afbeeldingen van galerij laten openen in een lightbox

Zoals ik net al zei is het afhankelijk van het WordPress thema dat je gebruikt of de afbeeldingen in je galerij geopend kunnen worden in een lightbox.

Is dit bij het thema dat jij gebruikt niet het geval, dan kun je dit oplossen door een plugin als FooBox Image Lightbox te installeren en activeren. Let er wel op dat je bij de galerij-instellingen bij “Link naar” kiest voor de optie “Mediabestand” om het werken te krijgen.

32 reacties

 1. Hallo

  Ik maak de website voor onze school. Daarin worden per groep alle collega’s voorgesteld in aparte fotogallerijen. Tot nu toe werkte dit prima, maar nu is alles veranderd. De foto’s staan onder elkaar i.p.v. in kolommen. Dit terwijl de instellingen voor de blokken wel correct zijn. Zou jij hier een oplossing voor weten?
  Alvast bedankt!
  Groetjes

  Ilse

 2. Wat een fijne uitleg dank je wel.
  Ik had een dieren gallery aangemaakt met drie kolommen met de fototomaat 640×480 xp. Alles zag ik heel keurig staan maar toen ik dit wilde publiceren pasten de afbeeldingen niet in zijn geheel in het kader van de gallery. Hoe komt dat? Wat is het beste formaat?
  Ik werk met WordPress.
  Dagdag Bea

 3. Hoi Maikel,

  Ik heb een gallery gemaakt met een Elementor widget op de pagina. De galerij maken is gelukt, maar ik wil graag dat elke foto naar zijn eigen pagina gelinkt wordt. Nu kan ik alleen “None”, “Media url” of 1 url kiezen. Ik zou echt elke foto klikbaar willen maken naar zijn eigen url. Kan dit binnen deze galerij mogelijkheid wel?

     1. Hoi Maikel,

      Het is nu juist mijn vraag hoe dat moet. 🙂
      Ik heb drie keuzes “None”, “Media url” en “Custom url” (hier kan ik maar 1 url invullen en niet per plaatje).

      1. Hey Karin,

       Hoe is het je gelukt. Want ik loop tegen hetzelfde probleem aan van jou. Toch gebruik ik idd deze plugin

 4. Hoi Maikel,
  Bedankt voor je uiteenzetting !
  Ik gebruik deze methode om meerdere foto’s aan een bericht toe te voegen, echter als ik de foto’s van de laatste gallerie open, krijg ik ook de foto’s van de vorige gallerie te zien om vaak ook nog die van daarvoor…. hoe kan ik dit nu voorkomen ?

 5. Gavond maikel,

  Ik heb nog een vraag.
  Recent heb ik mijn website bike-dreams.nl nieuw leven ingeblazen. Ik wil graag een fotoalbum maken dat onderverdeeld is in bijv. mapjes, dus niet in 1 bericht. Zoa had ik het op mijn oude website: https://web.archive.org/web/20161014073831/http://bikedreams.nl/index.php?option=com_igallery&view=category&igid=11&Itemid=174

  Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen op mijn nieuwe site? Categorie of pagina aanmaken? Ik heb momenteel een categorie Beeld en dacht daar een subcategorie aan te maken, maar kan ook een nieuwe categorie. Misschien is dat mooier.

  Ik hoor het graag.

  Mvg
  Yiannos

   1. Dank voor je reactie. Ik begrijp deze niet helemaal, maar moet ik ook nog veel leren 😉
    Ik had ook iets gelezen dat ik bij mijn huidige theme een portfolio kan aanmaken. Maar dat moet ik nog even goed nalezen.

 6. Hallo Maikel,
  Op mijn website plaats ik veel foto’s, in een galerij met als plugin: Responsive Lightbox & Gallery
  Ik maak in een apart blok een galerij aan met een link naar de media afbeelding. Tussendoor heb ik blokken met tekst. Nu is het zo als mensen op de eerste foto klikken ze die vergroot krijgen te zien, en dan kunnen bladeren naar een volgende foto.
  Maar ik zou het fijn vinden als dan na de laatste foto in dat blok niet direct de eerste foto van een blok verderop vergroot gezien kan worden.
  Kan ik dit ergens instellen. Dat dus foto’s per blok vergroot worden weergegeven in de lightbox?

 7. Beste Maikel,
  Ten eerste compliment voor de vele tips en duidelijke uitleg-.
  Ik heb een WordPress site en gebruik op dit moment Nextgen Gallery, op zich werkt dat prima, maar ik zag dat je ook de eigen galerij van WordPress kunt gebruiken. Ik wil wel eens proberen of dat een goed alternatief is, scheelt weer een plug-inn eventueel.
  Ik heb je handleiding gevolgd maar ik kan de knoppen niet vinden in de Gutenberg editor. Zit die ergens verstopt ?
  Bij voorbaat dank.

 8. Hallo Maikel,
  Graag wil ik de foto’s van de galerij, die ik gemaakt heb binnen wordpress zelf, linken met pagina’s. Ik was op zoek naar een heel simpele (gratis) plugin die dat kan, dus eentje zonder toeters en bellen, en dacht dat ik met de wp gallery custom link de oplossing had gevonden. Alleen wordt die plugin per januari jl niet meer aangeboden.
  Heb jij een alternatief?

  1. Nee, ik weet niet zo 1, 2, 3 een alternatief. Met Envira Gallery kun je wel galerijen aan pagina’s koppelen, alleen dan moet je de galerijen met de plugin zelf maken en gaat het niet om de galerijen die je in WordPress zelf maakt.

 9. Wij zouden graag werken met Galleries voor het weergeven van foto’s bij de verkoop van vastgoed. Welke oplossing is hiervoor het meest geschikt, rekening houdend met de snelheid van de website? (sliders worden afgeraden omwille van conversie) Hoe kunnen we in de homepage header of blogbericht standaard 4 tot 6 foto’s uit deze Gallerie weergeven terwijl er bij het aanklikken van de Gallerie alle foto’s uit deze Gallerie worden getoond in een diashow?

  1. Wat het meest geschikt is voor je website kun je natuurlijk het best zelf bepalen.

   Wanneer je een galerij wilt hebben in een blogbericht kun je gewoon de handelingen in dit artikel volgen. Het is afhankelijk van je thema hoe het eindresultaat eruit ziet.

   Een galerij in de header is ook mogelijk op verschillende manieren, maar is ook weer afhankelijk van je thema. Ik zie dat je gebruik maakt van het Winstmodel thema. Je kunt denk ik het beste aan het support team van dit thema vertellen wat je precies wilt en vragen hoe je dit kunt bereiken.

   1. Beste Maikel,

    Bedankt voor je antwoord.
    Ik heb in ieder geval het advies gevraagd van het support team.
    Ik vind het wel raar dat de weergave van Galeries of Thumbnails er telkens anders kan uitzien bij een ander thema in WordPress.
    Dit maakt de keuze voor de juiste plugin in ieder geval niet gemakkelijk.

    Philippe

    1. Het is een standaardfunctie in WordPress en geen losse plugin, dit is dan ook de reden waarom het er overal anders uit ziet. De thema makers kunnen het zelf opmaken.

     De plugin FooBox Image Lightbox zorgt wel voor een lightbox bij alle thema’s. Deze lightbox ziet er natuurlijk wel overal hetzelfde uit.

 10. Hoi Maikel,

  Hoewel ik niet altijd reageer, lees ik je artikelen. Ik pas alleen als ik niks met een onderwerp heb. Deze keer aan de ene kant ook niet, aan de andere kant weer wel. Want ik heb een WordPress website en vraag me af wat ik daarop in vredesnaam heb aan een fotogalerie? Wat ik via het Dashbord doe gaat grotendeels niemand aan. Is dit goed voor wie het van belang vinden dat ze een fotogalerie op hun website hebben, of is het puur voor je eigen plezier, of wat?

  1. Ik weet niet hoe je erbij komt dat mensen iets van je dashboard zouden kunnen zien wanneer je een fotogalerij hebt.

   Een fotogalerij is een manier om een serie afbeeldingen uit te lichten op een pagina van je website van bijvoorbeeld je vakantie of een product dat je aan het reviewen bent. Je kunt een fotogalerij maken van alles wat je maar wilt.

   Voor fotografen is het bijvoorbeeld handig om de beste foto’s uit te lichten, voor webshops om meerdere productfoto’s te laten zien, voor bloggers om meerdere foto’s te laten zien voor bijvoorbeeld een review, en ga zo maar door.

   Een galerij hoeft uiteraard niet op alle websites gebruikt te worden, maar vrij veel websites willen hier toch iets mee doen. De populairste WordPress gallery plugin (NextGEN) is niet voor niets meer dan 10 miljoen keer gedownload. In dit artikel laat ik echter zien hoe je het ook zonder plugin kunt doen.

 11. Maikel,

  Je blogpost komt precies op tijd. Ik was wat aan het stoeien met de NextGEN gallerij, maar sommige dingen vind ik wat omslachtig. Ik had de gallerij van WordPress zelf nog niet geprobeerd. Dat ga ik binnenkort eens uitproberen.

  Het voordeel van NextGEN ten opzichte van WordPress vind ik dat je heel veel foto’s tegelijk kunt oploaden. Dat lukt me in WordPress niet. Of zie ik iets over het hoofd?

  1. Timing is alles 😉

   Je kunt bij WordPress ook net zoveel foto’s uploaden als je zelf wilt. Je kunt in plaats van 1 bestand meerdere foto’s op je computer selecteren en deze allemaal tegelijkertijd slepen naar WordPress wanneer je bijvoorbeeld bij het onderdeel “Media toevoegen” bent. Vervolgens zullen alle bestanden worden geüpload.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *