WordPress gastenboek maken

Een WordPress gastenboek maken is niet zo moeilijk als je denkt. Je kunt een WordPress plugin zoeken die voldoet aan je eisen, maar je kunt een gastenboek ook op een hele andere manier maken.

In dit artikel vertel ik hoe je een gastenboek kunt maken zonder plugin en geef ik ook een suggestie welke plugin je kunt gebruiken als de eerste methode niet bevalt.

Wat is een gastenboek?

Een gastenboek is een boek waarin gasten hun naam kunnen neerzetten en feedback geven over hoe het bezoek was.

Op internet werkt het precies hetzelfde. Je bezoekers geven dan feedback over jouw website. Een gastenboek is op internet dus eigenlijk gewoon een pagina waarop mensen de mogelijkheid hebben om een reactie achter te laten.

Zinnen als “Wat heb je een toffe website” of “Deze website heeft me echt geholpen, ga zo door” zijn reacties die je dan graag hoort.

Hoe maak je een gastenboek met WordPress zonder plugin

Wat vaak vergeten wordt is dat je met WordPress altijd de mogelijkheid hebt om mensen te laten reageren onderaan een pagina.

Je website heeft dus eigenlijk een “ingebouwde WordPress gastenboek”. In principe hoef je alleen maar een lege pagina aan te maken met de titel “Gastenboek” en je bent klaar.

Indien je er behoefte aan hebt kun je natuurlijk ook nog een zin plaatsen als “Laat weten wat je van mijn website vindt door hieronder een reactie te plaatsen in mijn gastenboek”.

WordPress reacties omdraaien

Standaard worden in WordPress de oudste reacties bovenaan getoond. Met een gastenboek wil je meestal de nieuwste reacties bovenaan hebben staan. Er is een standaard WordPress instelling die dit voor elkaar krijgt. Het enige nadeel aan deze instelling is dat het direct geldt voor al je pagina’s en niet alleen voor het gastenboek.

Om de nieuwste reacties bovenaan te tonen moet je naar “instellingen –> Reacties” gaan en vervolgens naar het kopje “overige reactie-instellingen”.
WordPress reacties omdraaien

Je ziet hier, net als op bovenstaandede afbeelding hieronder, een optie staan om de oudste of nieuwste reacties bovenaan te tonen.

Selecteer nieuwere en klik vervolgens op opslaan om de nieuwste reacties bovenaan te tonen op al je pagina’s en berichten.

WordPress gastenboek plugin

Bevalt bovenstaande methode niet? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om een plugin te installeren die misschien wel aan je eisen voldoet.

De plugin DMSGuestbook is met meer dan 300.000 downloads de populairste gastenboek plugin voor WordPress. DMSGeustbook is zelfs volledig in het Nederlands vertaald.

Je kunt met DMSGuestbook eenvoudig dingen instellen als de kleuren, taal, verplichte velden, captcha instellingen, en nog veel meer.

Succes met het maken van je eigen WordPress gastenboek.

23 reacties

 1. Beste Maikel,
  Ik heb een website deels html en deels php.
  Vroeger het ik een gastenboek wat perfect werkte. Nu gaat die vlieger niet meer op. Ik zou graag een pagina hebben waarop gebruikers van een apparaat hun ervaringen kunnen weergeven. Dus eigenlijk een soort gastenboek. Ik heb al jaren een eigen server van 12 TB maar ook daar kan ik niets meer meer omdat php niet werkt en het mij allemaal boven de pet groeit.

 2. Ik heb visual builder op mijn wordtpress. Ik wil een gastenboek maken de link die aan werd gegeven is niet meer te downloaden. Hoe maak ik nu een gastenboek?

   1. Het is mij nog steeds niet gelukt een gastenboek aan te maken….wat doe ik verkeerd.
    Heb een bericht aan gemaakt, heb een vinkje bij reactie gezet en ik zie daarvan niets terug op de site.
    Heb ook geprobeerd een pagina aan te maken maar ook daar lukt het mij niet …..

 3. Beste Maikel,
  Ik wil graag het reactiescherm op mijn website zodat anderen kunnen reageren.
  De berichten wil ik vooraf goedkeuren voor plaatsing.

  Maar…., wat ik graag zou willen is dat alle reacties op een andere pagina komen te staan. Dat ze daar dus verschijnen na goedkeuring. Kan dit? En zo ja, hoe?

  Ik kan hieronder de website zetten maar deze is nog onder constructie….

 4. mijn site heeft alleen vaste pagina’s en geen berichtenpagina’s omdat het geen blog is. Hoe krijg ik 1 berichtenpagina (deze moet mijn gastenboek worden dus) in de menubalk bovenaan naast de andere vaste pagina’s? Ik vind het DSM guestbook nl niet mooi omdat je eerst alleen het formulier ziet en de reacties ergens onderaan bengenelen

  1. Bij bijna alle thema’s kun je meestal op pagina’s ook de reacties aanzetten. Je doet dit door de pagina te bewerken en rechtsboven naar scherminstellingen te gaan. Je moet hier even een vinkje zetten bij “Reacties” (let op er staat bij de scherminstellingen twee keer reacties). Vervolgens kun je helemaal naar beneden scrollen en zal je een box “Reacties” zien en hier moet je een vinkje zetten bij “Reacties toestaan”.

   Wanneer je toch gebruik wilt maken van een bericht, dan kun je deze eenvoudig toevoegen aan je menu bij “Weergave -> Menu’s”. Zie je geen mogelijkheid om berichten toe te voegen, dan kun je wederom naar de scherminstellingen gaan en moet je even een vinkje bij “berichten” zetten.

 5. Hallo!

  Ik heb de plugin installeert, wat merk ik nu op, dat ik maar 1 comment kan plaatsen, als ik meerdere goedkeur, dan komt er niets op en word de gastenboek niet meer vertoont. Enige tips zijn welkom 🙂

  Groetjes.
  Bob

  1. Wellicht zorgt een andere plugin voor een conflict. Deactiveer alle plugins behalve dmsgeustbook en kijk dan eens of het wel goed werkt. Wanneer het dan wel goed werkt kun je de plugins 1 voor 1 aanzetten om erachter te komen aan welke plugin het ligt.

   Je kunt ook wisselen naar het standaard thema om te testen of het niet aan het thema ligt.

 6. Hoi,

  Ik ben nog in de testfase van WordPress en zet er nu één op maar heb wel hulp nodig.
  Fijn dat je mij met de antwoorden voor een gastenboek alvast hebt geholpen het is een duidelijke uitleg hoewel ik nog niet alles begrijp.

  In ieder geval bedankt.

  Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *