Is WordPress gratis of moet je ervoor betalen?

WordPress Gratis

Een vraag die regelmatig gesteld wordt is of WordPress gratis is of dat je ervoor moet betalen.

Ik krijg deze vraag waarschijnlijk omdat ik nog nergens op de website had staan of WordPress software geld kost.

Het antwoord dat ik je kan geven is dat WordPress inderdaad gratis is en dat het om open source software gaat.

Hoewel je WordPress volledig gratis kunt gebruiken, houdt dit nog niet in dat je gratis een website kunt opzetten. Een domeinnaam en WordPress hosting kosten namelijk beide wel geld. Je kunt echter wel gratis gebruik maken van WordPress op je eigen domeinnaam en hosting.

In dit artikel zal ik uitleggen waarom WordPress gratis is en wat de kosten zijn om een WordPress website te online te hebben staan.

Waarom wordt WordPress niet als software verkocht?

Als WordPress echt zo goed is als iedereen zegt lijkt het niet meer dan logisch dat er geld voor gevraagd wordt. Hier zou een bedrijf tenslotte ontzettend goed geld aan kunnen verdienen.

Het punt is echter dat WordPress niet van een bedrijf is, het is een open source community project. De code tot en met de documentatie is volledig gemaakt door duizenden getalenteerde vrijwilligers.

Er is wel een team die de leiding heeft over de ontwikkelprojecten, maar iedereen kan een bijdragen aan WordPress leveren door bugs te rapporteren en op te lossen, suggesties voor nieuwe functionaliteiten in te leveren, en nog veel meer.

Dankzij deze manier van werken kan WordPress gratis gehouden worden. Dat WordPress gratis is wil overigens niet zeggen dat er geen copyright opzit. WordPress is vrijgegeven onder een GPL licentie.

Wat kost het om WordPress te gebruiken?

Je kunt WordPress altijd gratis downloaden via de officiële website. Wil je echter een website online zitten, dan heb je hosting en een domeinnaam nodig.

Wil je helemaal geen kosten hebben, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de WordPress.com variant. Er zijn echter wel verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com.

De kosten om WordPress te kunnen gebruiken zijn relatief laag. Het enige wat je echt geld zal kosten is hosting en een domeinnaam. Dit hebben alle websites nodig die op een eigen domeinnaam willen draaien.

Wanneer je een blog wilt starten kan ik je aanraden om de handleiding blog maken met WordPress te lezen. Ik laat je in de handleiding met video- en tekstuitleg alle stappen zien die je moet nemen om een website online te krijgen.

Naast hosting en een domeinnaam kun je er ook voor kiezen om een premium WordPress theme aan te schaffen, maar er zijn via de officiële website ook gratis WordPress themes te vinden.

Verder kun je ook gebruik maken van betaalde plugins, maar dit is in veel gevallen niet eens nodig. Er zijn ontzettend veel gratis WordPress plugins via de officiële website te vinden.

Conclusie

WordPress is gratis en zal dit ook altijd blijven omdat het open source software is. De enige kosten die je kwijt bent om een website online te zetten zijn de kosten van een domeinnaam en hosting.

Je hebt verder zelf de keus of je ook nog wilt investeren in een premium WordPress theme voor een mooi design en goede support. Hetzelfde geldt voor premium WordPress plugins.

39 reacties

 1. Ik heb via jouw instructiefilm mijn website gebouwd via elementor. Veel gratis opties, maar als we vb. onze blogposten willen linken aan Facebook, moeten we de pro versie hebben. Raad je dan aan het ‘essential plan’ voor 1 website aan te kopen of zijn er ook andere opties?

 2. Informatie verzamelen over bloggen via WordPress is niet makkelijk, vooral omdat er meestal niet duidelijk is of die informatie gaat over WordPress.com of WordPress.org. Gaat de info die ik vind nu over een (professionele) website of over simpele (gratis) blogs? Het blijft duister.
  Voor ik aan een blog begin wil ik wel weten wat mogelijk is en hoe dat werkt. De antwoorden kan ik niet goed vinden. Overal, ook bij jou gaat het over een website maken. Terwijl ik gewoon een blog wil maken.
  Als ik straks op WordPress.com op “Begin met gratis” klik en wel zie wat er gebeurt en uiteindelijk een mooie blog maak, moet ik dan betalen om die online te krijgen als https://mijnblog.wordpress.com?
  Jij schrijft dat WordPress gratis is en vervolgt dan met “De enige kosten die je kwijt bent om een website online te zetten zijn de kosten van een domeinnaam en hosting.” Dus het is toch niet gratis? Of begrijp ik het verkeerd?

  1. WordPress.com kun je gratis gebruiken en als je wordpress.com geen probleem vindt om in je domeinnaam te hebben, dan heb je hier ook geen kosten aan.

   Veel websites schrijven echter over WordPress.org (zo ook ik), omdat je hier zelf alle invloed hebt en bij WordPress.com niet, waardoor het niet van toepassing is hiervoor te schrijven.

   De software WordPress is verder gratis. Een domeinnaam en hosting is weer iets anders, maar dit kost inderdaad wel geld.

 3. Maikel,
  Ben je bereid mij een antwoord geven op mijn volgende vraag?
  Ik heb een pdf en voor een bepaald programma heb ik voor dit pdf een url nodig. Nu heb ik een website en maakt al een pagina hiervoor aan maar het wil me niet lukken de pdf die ik hierop geïmporteerd had als url zichtbaar te maken op dat andere programma. Ik had het als bestand geïmporteerd. Wat is er fout gegaan en hoe kan ik het voor mekaar krijgen?

 4. Hallo

  Ik heb een thema gekocht via een andere website, maar ik lijk deze niet te kunnen gebruiken op mijn wordpress site, omdat deze.com is en niet .org?
  Als ik een personal of premium abonnement koop, kan ik deze dan wel gebruiken?

  Groetjes
  Aurely

  1. Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen aangezien ik niks met de .com versie doe. Er staat wel dat je dan premium thema’s kunt gebruiken, maar of dit enkel die van WordPress.com zijn of dat je deze ook kunt uploaden is een tweede. Je kunt dit beter navragen bij wordpress.com zelf.

 5. Maikel, ik werk op WordPress.com en gisteren was ineens de vormgeving van mijn blog in de war. In elk geval op een deskcomputer. De widgets in de rechter marge staan nu tussen de 10de en 11de blogpost. Dat is niet de bedoeling. Complicatie is ook dat WordPress.com geen helpdesk heeft waarmee men contact kan opnemen, maar verwijst naar gebruikers.

  Wat raad je me aan?

  1. Ik heb helaas niet echt tips voor je wat WordPress.com betreft. Ik focus mij volledig op WordPress.org, aangezien je daar zelf alle invloed op hebt.
   Wellicht dat er een instelling is in het thema om de breedte aan te passen.

 6. WordPress.com is helaas niet langer gratis.
  Of wacht: tenzij je WordPress de keuze laat voor wat betreft je blognaam. Dan wél.
  Een voorbeeld. Ik wil een nieuw blog beginnen. Als naam wil ik ‘keramiek.wordpress.com’.
  Gaat niet!
  ‘keramiek98725654.wordpress.com’ kan wel gratis. Maar wie wil nou al die nietszeggende cijfers achter zijn blognaam?
  En dus moet je voortaan betalen. In het goedkoopste geval vier euro per maand. Dan krijg ik mijn gewenste ‘keramiek.wordpress.com’ wel.

  Gratis? Niet langer meer!

 7. Hoi Maikel.
  Nooit geweten dat er een verschil is in WordPress.org en WordPress.com. Dan heb ik een WordPress.com gratis website. Ik heb daarom heel veel verspilde tijd verloren met het opzetten van een website voor een portfolio fotografiewebsite en themes gekocht (gelukkig mijn geld teruggestort gekregen) die ik gewoonweg niet kon uploaden. Nu snap ik waarom!

  Dus als ik het goed begrijp Maikel, is het de bedoeling dat als ik een professioneel portfolio website in de vorm van themes wilt kopen die op het internet worden aangeboden al dan niet gratis of betaald, dan dien ik de WordPress.org te kiezen, een hosting en domeinnaam aan te schaffen en kan ik hierdoor Themes kopen en downloaden of………Ik zou graag willen weten hoe dat nu precies zit. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Help! Ik dank je alvast voor de moeite.

  1. Klopt. Je hebt dan de WordPress.org versie nodig. Tegenwoordig kun je bij WordPress.com wel iets meer. Zo kun je bij het businesspakket ook thema’s en plugins uploaden. Dan betaal je echter al 25 euro per maand.

 8. Hi, ik maak gebruik van het gratis abonnement van WordPress.com voor mijn persoonlijke blog. Als ik dit wil upgraden naar een Personal abonnement voor €4 p.m., krijg ik het eerste jaar mijn domeinnaam gratis. Wat zijn de kosten daarna? Wat betaal ik dan per jaar? Dat vind ik nergens terug.

 9. Hi,
  Ik heb een .com website op wordpress (betaald domein, want het wordpress is uit de naam vd site gehaald) en wil graag wat gratis plugins installeren. Nu zegt wordpress dat dat alleen kan als ik een (nogal duur) business abonnement afneem. Maar dat wil ik helemaal niet! Hoe kan ik toch die gratis plugins installeren? Enig idee?
  Alvast bedankt!

 10. Beste Maikel,

  Ik heb een WordPress account aangemaakt, en ik wilde daarna mijn gekochte template uploaden. Klopt het dat ik voor het uploaden van een aangekochte template het premiumaccount voor 25 euro per maand moet aanschaffen? Of zijn er ook gratis opties op dit template te uploaden?

  Met vriendelijke groet,

  Jaap

 11. Hoi,

  Misschien kun jij me helpen (ik heb voor een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk een website gebouwd, en heb maar zeer beperkt verstand van websites, loop nu tegen mn grenzen aan). Ik maak gebruik van Jetpack voor abonnees op het blogdeel van de site. We hebben zelf voor hosting en een domeinnaam gezorgd. Onlangs verdween opeens de link tussen Jetpack en de site. Als ik nu naar mijn abonnees wil in Jetpack, wordt ik naar Mijn WordPress omgeving gebracht, en heb ik de site niet meer bij ‘Mijn sites’ staan. Moet ik nu een abonnement nemen op WordPress om het probleem te verhelpen?

 12. Hallo!

  Ik wil graag een website maken voor mijn onderneming, maar ik word een beetje gek door al het aanbod. Ik zou hosting kiezen via one.com (hier in België hoor ik veel positieve reacties over one.com): veel aanbod dat loopt van €2 tot €16/maand. Maar daarnaast zijn er toch ook nog abonnementen van WordPress zelf?? (https://nl.wordpress.com/pricing/) Moet je dan niet sowieso €4, €8 of €25/maand betalen, bovenop de hosting??

  Alvast bedankt!!

 13. Hallo!

  Ik was geïnteresseerd in de hosting en domeinnaam via wordpress. Wat ik graag wil is een inlogscherm en een directe doorverbinding naar de laatste pagina waar de ingelogde gebruiker dan heen zou worden gestuurd. (zie het maar als een soort boek) Met plugins kun je wel een login pagina maken en een “remeber me” plugin. Maar het klinkt als heel veel werk. Zo ervaren ben ik niet. Hoe zou jij dit aanpakken? Is wordpress dan de meest voor de hand liggende provider?

  Groeten, Douwe

  1. Ik werk sowieso alleen met WordPress, dus wat dat betreft zeg ik altijd dat WordPress een goede optie is ja. Op de homepage kun je in principe het laatste artikel/pagina zetten, en dan stuur je mensen altijd door naar de homepage na het inloggen met een plugin als My Private Site.

 14. Goedenavond,
  Ik heb drie jaar geleden een website gemaakt in Publisher.
  Via een vriend upload ik deze onder een vaste domeinnaam.
  De nieuwere versies van Office kunnen daar niet zo goed mee overweg en de mogelijkheden zijn beperkt.
  Kan ik gewoon WordPress downloaden en mijn website opnieuw maken met dezelfde domeinnaam en via die vriend weer ftp-en?
  Bedankt vast voor de raad.

 15. Hoi!

  Wat is het verschil tussen bijv een Xel Media WordPress hosting pakket en een wordpress personal of premium abonnement?

  We hebben nu een gratis .wordpress.com site maar loop er tegenaan dat we bijv niet de Yoast plugin kunnen installeren.
  Kan dit al wel met een wordpress personal abonnement of een Xel Media start hosting pakket?

  Groetjes Nicole

  1. Moeilijk te zeggen wat het verschil is, ik weet niet waar je de WordPress personal of premium abonnement vandaan haalt? Er zijn natuurlijk zoveel hostingproviders.

   Wanneer je de WordPress.org versie kunt installeren op het hostingpakket (wat bijna overal wel kan), dan kun je inderdaad ook plugins installeren.

 16. Ik heb twee vragen. Momenteel ben ik van plan om een domein te huren voor 1 jaar. Ik weet alleen niet of ik een eigen email erbij krijg. Vervolgens is m’n plan om de gehuurde domein naam te koppelen aan mijn wordpresswebsite. Nu ziek ik dat je ook gratis wordtpress domein kunt krijgen bij de officiële website. Stel ik begin met de gratis variant, kan ik dit dan later wijzigen naar BV’s gehuurde domein naam? Alvast bedankt!

  1. Wanneer je met de de WordPress.com variant begint is het inderdaad mogelijk om hier een domeinnaam aan te koppelen door een upgrade te doen bij WordPress.com. Je hebt hier alleen niet de invloed die je bij WordPress.org wel zou hebben (qua functionaliteiten, vrijheid, e.d.)

 17. als je wilt antwoorden naar iemand met zo’n blog moet je dan betalen?
  Omdat je dan ook je eigen e-mail adres moet gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *