WordPress iDEAL plugins voor betalingen

WordPress iDEAL plugins om betalingen te kunnen ontvangen

Het is altijd mogelijk dat je in een situatie komt dat je via WordPress iDEAL betalingen wilt ontvangen.

Misschien ben je van plan om een e-book, online cursus, software of een ander digitaal product te verkopen. Het kan ook zijn dat je een webshop wilt starten, klanten wilt laten betalen voor jouw diensten of wat dacht je ervan dat mensen donaties kunnen doen? Betalingen ontvangen met iDEAL is dan ontzettend fijn.

Natuurlijk zijn er naast iDEAL ook opties om betalingen via PayPal en Creditcard te ontvangen, maar in Nederland blijft iDEAL de absolute nummer 1 die mensen vertrouwen. Het is dus van belang dat jij met WordPress iDEAL betalingen kunt ontvangen.

Om dit te realiseren heb je een plugin nodig die voor jou een koppeling maakt met een betaalprovider waar je iDEAL betalingen mee kunt ontvangen.

In dit artikel beschrijf ik de verschillende iDEAL mogelijkheden die je voor WordPress hebt. Je kunt dan zelf bepalen welke optie in jouw situatie de juiste is.

iDEAL betalingen ontvang je met een betaalprovider

Voordat ik alle iDEAL mogelijkheden voor WordPress met je ga behandelen, wil ik eerst nog even wat duidelijk maken. Het is een misverstand dat je een directe koppeling met iDEAL maakt. Hier is gewoonweg de mogelijkheid niet voor. Je kunt jouw website aan iDEAL koppelen met behulp van een betaalprovider als tussenpersoon.

Voor de plugins die ik hieronder behandel zal je dus altijd jezelf moeten aanmelden bij een betalingsprovider en hier zijn er enorm veel van. Om het je niet al te moeilijk te maken, wil ik je best een tip geven voor een betaalprovider. Ik maak zelf (en voor al mijn klanten) gebruik van de betaalprovider Mollie. Ik heb hier hele goede ervaringen mee.

Je hoeft bij Mollie geen opstartkosten te betalen en er zijn ook geen maandelijkse kosten aan verbonden, wat je bij een aantal andere betaalproviders wel ziet. De transactiekosten zijn de enige kosten die je bij Mollie hebt en hier ontkom je bij geen enkele betaalprovider aan. Gelukkig zijn deze kosten bij Mollie ook laag.

Alle plugins die hieronder beschreven worden werken ook in combinatie met Mollie, waardoor het voor mij de absolute nummer 1 betaalprovider is als het gaat om WordPress iDEAL betalingen.

Klik hier en meld je aan bij Mollie

Wat ga je verkopen op je WordPress-website?

In het verleden kwam je in alle situaties al vrij snel uit bij een webshop oplossing als je iDEAL betalingen wilde ontvangen in WordPress. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer de enige oplossing, waardoor je voor een eenmalige betaling niet direct een complete webshop hoeft te installeren en configureren.

Voordat je een plugin uitzoekt moet je dus even nagaan wat voor systeem voor jou het handigst is. Wil je op termijn producten verkopen in een webshop, dan is het natuurlijk verstandig om hier meteen mee aan de slag te gaan. Wil je echter alleen betalingen ontvangen voor bijvoorbeeld een advertentie op je website, diensten, donaties, digitale producten of dat soort dingen, dan is er vaak een beter alternatief.

WooCommerce – voor webshops en abonnementen

WooCommerce webshop plugin

WooCommerce is de absolute nummer 1 plugin die je nodig hebt als je een WordPress webshop wilt bouwen. Standaard kun je fysieke en digitale producten verkopen, maar door WooCommerce uit te breiden is er nog veel meer nodig. Eigenlijk kun je dus via WooCommerce alles wat je wilt verkopen.

WooCommerce is een gratis plugin en met de betaalprovider Mollie kun je eenvoudig iDEAL en andere betaalmogelijkheden integreren. Mollie heeft zelf een gratis WordPress plugin gemaakt voor WooCommerce. In het artikel “WooCommerce Mollie iDEAL plugin” laat ik je zien hoe je deze plugin succesvol kunt configureren op je website.

Naast Mollie zijn er overigens ook nog genoeg andere betaalproviders waar een WooCommerce plugin voor beschikbaar is. Mocht je dus al bij een andere betaalprovider zitten, dan is dit waarschijnlijk geen enkel probleem.

Het voordeel aan WooCommerce, wat je ook als nadeel kunt zien, is dat het echt een ontzettend uitgebreid systeem is. Je kunt aan de slag met BTW instellingen, verzendkosten, je kunt kortingscodes aanmaken, je kunt tijdelijke kortingsprijzen hanteren en zo heb je nog allerlei andere dingen.

Klik hier om WooCommerce te downloaden

WooCommerce is handig voor:
WooCommerce is handig om te gebruiken als je een complete webshop wilt bouwen. Fysieke producten, digitale producten, WooCommerce abonnementen, toegang tot membership websites en nog wel een aantal andere dingen zijn allemaal te verkopen via deze plugin.

Gravity Forms – als je iets uitgebreider wilt

Gravity Forms

Gravity Forms is een betaalde plugin waar je echt ontzettend veel verschillende soorten formulieren mee kunt maken. Een simpel contactformuliertje is zo gemaakt, maar een offerteformulier verspreidt over meerdere pagina’s met complexe velden is ook geen enkel probleem.

Bestelformulieren met een betaalmogelijkheid kun je ook met Gravity forms maken. Door de populariteit van deze plugin zal het je vast niet verbazen dat er een add-on is gemaakt die je kunt koppelen om iDEAL betalingen te ontvangen. De add-on die je nodig hebt voor Gravity Forms is de betaalde plugin Pronamic iDEAL.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en gekoppeld aan een betaalprovider (Mollie of een andere betaalprovider), kun je er in Gravity Forms gebruik van maken. Zo kun je een formulier maken met een vast bedrag of juist met een dynamische prijs. Je kunt heel veel kanten op.

De dynamische prijzen optie is iets wat je niet veel bij andere plugins zal zien. Mocht je bijvoorbeeld een bepaalde dienst verkopen met aanvullende opties, dan kun je een prachtig formulier maken waarin de juiste prijs bepaald kan worden aan de hand van de geselecteerde opties.

Klik hier om Gravity Forms te downloaden

Gravity forms is handig voor:
Gravity Forms is handig voor iDEAL betalingen als je net iets uitgebreider wilt gaan dan bij Paytium mogelijk is. Je kunt Gravity Forms onder andere gebruiken als je enkele producten, diensten of cursussen verkoopt of donaties wilt ontvangen.

Easy Digital Downloads – voor digitale producten

Wil je alleen digitale producten verkopen en wil je een uitgebreid systeem, maar nog niet zo uitgebreid dat er een volledige webshop plugin als WooCommerce geïnstalleerd moet worden, dan is Easy Digital Downloads (EDD) een uitstekende optie.

Easy Digital Downloads is gratis te downloaden en zodra je de plugin geactiveerd hebt krijg je aan de linkerkant een extra menu-item Downloads te zien. Bij dit menu-item kun je nieuwe digitale producten toevoegen om te verkopen krijg je en een handig overzicht. In het overzicht kun je producten, prijzen, het aantal verkopen en hoeveel inkomsten je per product hebt ontvangen bekijken.

Easy Digital Downloads heeft niet uit zichzelf een koppeling met iDEAL. Je kunt echter wel een gratis plugin downloaden, zodat het in combinatie met Mollie werkt. Tevens werkt de Pronamic iDEAL plugin ook in combinatie met deze plugin.

Tot slot zijn er voor Easy Digital Downloads allerlei extensies te vinden om de plugin uit te breiden. Je kunt hierdoor heel het bestel- en betaalproces volledig naar wens laten verlopen.

Klik hier om Easy Digital Downloads te downloaden

Easy Digital Downloads is handig voor:
iDEAL betalingen ontvangen via Easy Digital Downloads is handig wanneer je je volledig richt op digitale producten. Denk hierbij aan e-books, software, WordPress thema’s, worksheets, mp3-bestanden en ga zo maar door.

Paytium – een eenvoudige iDEAL oplossing

WordPress plugin Paytium om iDEAL betalingen te ontvangen

Persoonlijk vind ik het altijd fijn om met Nederlandstalige plugins te werken, zeker als het om betalingen gaat via iDEAL. Paytium is een plugin gemaakt door Nederlander David de Boer en na zijn overlijden voortgezet door zijn familie samen met WordPress specialisten. De plugin is gratis, maar er is ook premium (betaalde) versie met meer functionaliteiten.

De kracht van Paytium is de eenvoud om betalingen te ontvangen. Je hoeft geen complexe handelingen te verrichten om betalingen te kunnen ontvangen via jouw WordPress-website. Je hoeft alleen een koppeling met Mollie te maken en vervolgens kun je via de WordPress editor een shortcode genereren om iDEAL betalingen te ontvangen. Zo kun je eenvoudig een betaalformulier maken op elke pagina van je website.

Vanuit het WordPress beheerdersgedeelte kun je vervolgens de status bekijken van alle betalingen. Eventueel zie je hier ook nog informatie van de velden die ingevuld moesten worden. Denk bijvoorbeeld aan de adresgegevens van een klant.

Tot slot is er nog een handig onderdeel bij Paytium. Je kunt herhaalbetalingen ontvangen. Super handig natuurlijk wanneer je bijvoorbeeld een dienst hebt waar maandelijks betaald. Je klanten kunnen dan de eerste keer via iDEAL betalen, waarna vervolgens elke maand de automatische incasso’s volgen.

Klik hier om Paytium te downloaden

Paytium is handig voor:
Paytium is een handige iDEAL plugin voor WordPress om betalingen te ontvangen voor diensten, advertenties, cursussen, donaties, evenementen en het verkopen van simpele (digitale) producten.

Conclusie

Ik heb je met dit artikel natuurlijk een lading aan opties gegeven, waardoor je het voor je klanten mogelijk kunt maken om met iDEAL te betalen via je WordPress-website. Alle situaties zijn anders, waardoor er geen beste iDEAL plugin voor WordPress aan te wijzen is. Je zal per situatie moeten bekijken welke plugin de beste oplossing is.

In het kort nog even de plugins en waarvoor ik het zelf zou gebruiken.

 • WooCommerce: Als je een webshop wilt starten om fysieke producten te verkopen of het nodig hebt in combinatie met een koppeling met bijvoorbeeld een membership website.
 • Paytium: Als je een simpel betaalformulier en systeem wilt hebben zonder veel poespas.
 • Gravity Forms: Als je aan de gang wilt met formulieren met dynamische prijzen en mensen dus specifieke opties wilt geven.
 • Easy Digital Downloads: Als je een goed uitgebreid systeem wilt hebben om digitale producten te verkopen.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om de beste WordPress iDEAL betaaloplossing te vinden voor jouw website. Mocht je nog ergens vragen over hebben, dan kun je deze natuurlijk altijd hieronder stellen in de reacties.

30 reacties

 1. Goed artikel.
  Ik heb een website van een supportersvereniging en we willen graag dat mensen zich kunnen aanmelden en dan maandelijks contributie betalen. Is dit op een simpele manier mogelijk met Paytium?

 2. Hoi Maikel, dankjewel voor dit artikel. Superfijn!
  Op de website van WordPress zijn de laatste tijd verschillende negatieve reviews geschreven over Paytium. Het lijkt erop dat de ontwikkelaar geen support meer geeft. Misschien goed om dit te vermelden in je artikel zodat toekomstige gebruikers hier rekening mee kunnen houden?

 3. Goedemorgen, Ik probeer al 2 maanden contact te krijgen met Paytium via – edit: e-mailadres weggehaald –
  Bestaan dit nog wel? Paytium betaalmodule werkt ook niet goed.

  1. Voor zover ik weet bestaat het nog wel. Geen idee of er momenteel iets bij hem speelt waardoor hij niet goed te bereiken is. Bij een klant van mij heb ik nog niks over problemen gehoord met de Paytium plugin, dus waarschijnlijk zit er ergens een conflict waardoor het niet werkt.

 4. Hi Maikel, thanks voor het artikel. Echt waardevol, scheelt veel uitzoekwerk.
  Ik heb mijn website net uitgebreid met het verkopen van downloadable e-files en heb dus gekozen voor EDD. Echter ik vind nog geen gratis Ideal plugin die hier mee goed werkt. Ik heb paytium geinstalleerd maar krijg het nog niet goed werkend op de site in combinatie met EDD bij het afrekenen. Enige tips?

 5. Hoi Maikel, fijn artikel! Goede website ook!! Even vraagje voordat ik een plug-in(s) aanschaf.

  Het de bedoeling dat er een eenmalig vast bedrag wordt betaald en tussen 3 abonnementen (periodieke betalingen, maandelijks) gekozen kan worden. Dat wordt dan gravity forms, is het niet?

  Weet je toevallig ook of gravity forms en/of pronamic automatisch een factuur genereert?

  Alvast bedankt voor reactie.
  Groetjes, Carolien

   1. Hoi Maikel,

    Met Gravity Forms en Pronamic Pay kan je wel terugkerende betalingen ontvangen. Die subscriptions worden in Pronamic Pay plugin afgehandeld.

 6. Hi Maikel,

  Super artikel! Alvast dank hiervoor 🙂

  Ik wil graag een online cursus verkopen (video’s + pdf’s) en ben op zoek naar de juiste combinatie van Thema + iDeal plugin + niet te dure membership plugin (voorkant in het Nederlands). Ik dacht aan WP members.

  Denk je dat Easy Digital Downloads hiervoor geschikt zijn? Heb je mischien een andere tip?

  Alvast bedankt!
  Kristyna

 7. Ik ben dankzij Maikel over gegaan naar Paytium.
  In Paytium heb ik wat meer velden gemaakt en doorgestuurd naar David.
  De terugkoppeling van David heeft mij uitstekend geholpen.
  Geef nu ook nette briefjes aan de klant dat hij is ingeschreven en zijn betaling is voldaan.
  Indien de klant om wat voor reden heeft afgebroken, krijgt hij ook een bericht.

  Prima app.

  Dank aan de heren Maikel en David

  35e jubileum Oldtimerdag Alphen aan den Rijn,
  16 september 2017

  1. @Maikel, dank je wel voor het doorverwijzen van Antoon, we hebben ondertussen al wat heen en weer gemaild 🙂

   @Antoon, fijn dat je blij bent met Paytium!

 8. En als je je klanten na betaling automatisch de inlogcodes wilt laten toesturen?
  Ik heb een online workshop met OptimizePress gemaakt. Ik heb nu als payment provider PayPro, maar die is me te duur. De koppeling tussen PayPro en OptimizePress loopt nu via zapier. Kan dat ook met bijvoorbeeld Paytium? Hier is in zapier geen app voor beschikbaar. Hoe pak ik dit aan?

  1. Paytium werkt niet in combinatie met Zapier. In dit geval zal Gravity Forms in combinatie met Zapier waarschijnlijk de beste keuze zijn. Ik denk dat het alleen nog wel wat werk is om de koppeling helemaal goed te krijgen.

  2. Hallo Cindy en Maikel,

   Er is nu geen koppeling met Zapier, maar die heb ik nu net op mijn lijstje gezet, dus ie weet 🙂

   Je kunt inhaken (hook) op de betaling bij Paytium, dus je kunt een WordPress user account aanmaken na een geslaagde betaling in Paytium. Ik weet dat er een paar mensen zijn die dit al geprogrammeerd hebben. Ik zal je per mail instructies sturen.

   Groet
   David

   1. Hoi David,

    Ik ben net begonnen met Paytium en erg geinteresseerd in de instructies om een WP gebruiker aan te maken na een geslaagde betaling. Kun je die met me delen?
    Groet,
    Rob

 9. Hartstikke handig om te weten nu ik bijna op het punt sta om hierover een keuze te (moeten) maken. Bedankt, Maikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *