WordPress mediabibliotheek opschonen

WordPress Mediabibliotheek opschonen

De WordPress mediabibliotheek van je website zal naarmate je website langer bestaat steeds groter worden.

WordPress maakt van bestanden die je uploadt naar je website diverse kopieën. Dit komt keer op keer voor, waardoor het op termijn een hoop extra ruimte in beslag neemt.

Vermoedelijk maak je allang niet meer gebruik van alle afbeeldingen of zelfs van een hele hoop niet.

De WordPress mediabibliotheek opschonen zal je opslagruimte besparen en daarnaast is een back-up van je website ook direct kleiner. Afhankelijk van je hosting provider kan je dit dus zomaar wat in kosten besparen.

In dit artikel laat ik je zien hoe jij jouw WordPress mediabibliotheek kunt opschonen.

Waarom de mediabibliotheek opschonen?

WordPress maakt standaard uit zichzelf meerdere versies van iedere afbeelding die je uploadt naar je website. WordPress thema’s en plugins kunnen hier nog meer afbeeldingen van maken.

Naast dat er ontzettend veel versies van afbeeldingen aangemaakt worden, komt het vaak ook voor dat je afbeeldingen aan je website toevoegt die je eigenlijk nooit of allang niet meer gebruikt.

Al deze mediabestanden kunnen op termijn heel wat opslagruimte in beslag nemen op jouw WordPress hosting server. Het zorgt er tevens voor dat de grootte van een website back-up alsmaar groter en groter wordt. Het duurt hierdoor langer om een back-up te maken, downloaden en te herstellen.

Wanneer je al een tijd een WordPress-website hebt, dan kan het een goede keuze zijn om de mediabibliotheek op te schonen. Ik zal je uitleggen hoe je dit kunt doen.

Let op: We gaan ongebruikte mediabestanden permanent verwijderen van je website. Dit kan niet ongedaan gemaakt worden. Maak daarom altijd een complete back-up van je website voordat je hieraan begint.

Mediabestanden WordPress opschonen met Media Cleaner

WordPress Media Cleaner

Je kunt natuurlijk alle afbeeldingen handmatig afgaan, maar een snellere methode is om gebruik te maken van de Media Cleaner plugin. Deze plugin is gratis te downloaden via de officiële website van WordPress. Er is eventueel ook een betaalde variant met meer functionaliteiten.

Zodra je deze plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je naar “Media -> Cleaner” gaan. Op deze pagina kun je op “Start scan” klikken om een analyse van jouw mediabibliotheek te maken.

De Media Cleaner plugin bekijkt nu alle mediabestanden van jouw website en of de bestanden in berichten en pagina’s gebruikt worden.

Hoelang het duurt is afhankelijk van hoeveel mediabestanden je op jouw website hebt staan en de hoeveelheid berichten en pagina’s. Zodra de scan voltooid is krijg je een overzicht van afbeeldingen te zien die vermoedelijk niet (meer) gebruikt worden.

Bij mij zijn het er niet zoveel aangezien het om een testwebsite gaat, maar ik heb weleens bij een klant gezien dat een opgeschoonde mediabibliotheek 1.20GB opslagruimte bespaarde.

Je kunt nu in het overzicht de bestanden bekijken en vervolgens beoordelen of je de afbeeldingen echt niet meer gebruikt. Vervolgens kun je de bestanden selecteren en op de knop “Delete” klikken. Wil je alle mediabestanden uit de lijst verwijderen, dan kun je op “Delete All” klikken.

Veelgestelde vragen over het opschonen van de mediabibliotheek

Worden alle versies van een afbeelding verwijdert?

Ja, alle versies die WordPress, plugins of je thema van een afbeelding maakt zullen volledig van je website worden verwijdert.

Worden de afbeeldingen echt niet gebruikt?

De plugin bekijkt de afbeeldingen en controleert of deze niet in een berichten of pagina’s gebruikt worden. Het kan voorkomen dat een afbeelding bijvoorbeeld wel is ingesteld in een optie van het thema waar je gebruik van maakt en dus wel degelijk gebruikt wordt. Controleer dus altijd de afbeeldingen die uit de analyse komen voordat je deze van je website afgooit.

Werkt Media Cleaner ook met Page Builders?

Media Cleaner kan goed overweg met pagina’s, berichten en WooCommerce producten. De gratis variant kan helaas niet goed overweg met page builders als Beaver Builder, Elementor, etc. Met de PRO versie van deze plugin kun je wel pagina’s analyseren die met een page builder gemaakt zijn.

Controleert Media Cleaner ook afbeeldingen die via plugins worden ingeladen?

De gratis variant van de plugin controleert geen afbeeldingen die op een speciale manier in de website zijn gebracht via een plugin. WooCommerce is een uitzondering. De afbeeldingen in WooCommerce worden wel gecontroleerd.
Met de betaalde versie van Media Cleaner worden alle mogelijke manieren waarop afbeeldingen worden toegevoegd gecontroleerd.

Ik wil een afbeelding terughalen, kan dit?

Nee, alles wat je doet met Media Cleaner is permanent. Zodra je op de delete knop drukt ben je de afbeelding volledig kwijt. Dit is ook de reden dat ik je in dit artikel aanbeveel om eerst een back-up van je website te maken. Op deze manier kun je eventueel een afbeelding nog wel terughalen uit je back-up.

Conclusie

Met behulp van de Media Cleaner plugin kun je de afbeeldingen op jouw website behoorlijk goed opschonen. Wel blijft het belangrijk om te controleren of je de afbeelding echt niet gebruikt, want er kunnen ook afbeeldingen tussen staan die vals-positief zijn.

Wanneer je jouw mediabibliotheek hebt opgeschoond, kun je ook nog overwegen om bestaande afbeeldingen te optimaliseren. Bekijk hiervoor het artikel Versnel je website door afbeeldingen te optimaliseren.

Ik hoop in ieder geval dat dit artikel je geholpen heeft om te ontdekken hoe je jouw WordPress mediabibliotheek kunt opschonen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze altijd in de reacties hieronder stellen.

9 reacties

  1. Dank voor deze duidelijke uitleg Maikel, Ik heb nog een vraag; Is het zo dat je de urls van verwijderde mediabestanden moet redirecten om broken links te voorkomen (SEO)?
    Het programma Integrity geeft 404 not found meldingen van urls zoals: /wp-content/uploads/en dan de naam van het verwijderde bestand ..
    Het lijkt me ondoenlijk bij grote hoeveelheden afbeeldingen.. Wat denk jij?

    1. Wanneer ik afbeeldingen definitief verwijder plaats ik meestal geen redirect. Deze staan dan vermoedelijk tenslotte ook niet meer op een pagina van je website. Je kunt er wel een 410 melding van maken (geeft aan dat de inhoud van de website af is), maar Google zal dit op een gegeven moment ook wel door hebben. Je kunt het redirecten naar een soortgelijke afbeelding als je wilt, maar het is in mijn ogen niet nodig.

  2. Nou niet echt een aanrader, goed dat ik een back-up heb. Alle gallerie’s, sliders, en zelf logo op site verwijdert hij. Plus een 500 afbeeldingen die gewoon niet verwijdert moesten worden.

    1. De gratis versie kijkt in berichten en pagina’s, niet in extra galerij/slider plugins (zie veelgestelde vragen). Hiervoor heb je de betaalde versie nodig. Na de analyse is het verstandig om alles te beoordelen, maar zo heb je al direct een overzicht die te beoordelen valt, in plaats van dat je alles moet uitzoeken in de mediabibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *