WordPress membership plugins voor een ledenwebsite

WordPress membership plugins

Afgelopen week heb ik de WordPress onderhoud training gelanceerd. Ik heb hiervoor een ledenwebsite opgezet en heb toen de nodige membership plugins onderzocht.

Verschillende membership plugins voor WordPress zijn handig in bepaalde situaties. Het is maar net wat voor soort ledenwebsite je wilt maken.

In dit artikel deel ik met jullie meerdere membership plugins die je zou kunnen gebruiken als je een ledenwebsite wilt opzetten.

LearnDash

LearnDash is een Learning Management System (LMS) met ontzettend veel functionaliteiten om een goed leersysteem van je WordPress-website te maken. Zelf maak ik voor Webtalis Academy en de online leeromgevingen van mijn klanten ook gebruik van LearnDash.

LearnDash is wel een betaalde plugin. Daarnaast zijn er voor LearnDash diverse gratis en betaalde add-ons beschikbaar.

Met Learndash kun je op een eenvoudige manier cursussen maken met meerdere lessen en quizzen. Je kunt de volledige cursus helemaal naar wens inplannen, zodat de content bijvoorbeeld niet direct allemaal zichtbaar is, maar in etappes (content dripping).

Je kunt gebruikers tevens opdrachten geven, waarna je deze kunt goedkeuren of eventueel op kunt reageren. Met quizzen kun je de kennis van de gebruiker testen en eventueel pas daarna toegang geven tot een volgende les. Om te voorkomen dat mensen te snel door willen naar de volgende les, kun je ook instellen dat er een bepaalde tijd besteed moet worden per les.

Voor de betalingen bij Learndash moet je net als bij bovenstaande plugins terugvallen op WooCommerce, aangezien Stripe (op dit moment) geen iDEAL betaalmethode heeft en we deze in Nederland toch echt graag gebruiken.

Tot slot kun je LearnDash ook nog koppelen aan Gravity Forms of een handige tool als Zapier.

Wishlist Member

Wishlist Member

Wishlist Member is al jarenlang een populaire premium plugin waar je een ledenwebsite mee kunt opzetten en die ik ook regelmatig gebruik voor klanten. Het is een plugin dat goed werkt op alle WordPress thema’s.

Bij Wishlist Member kun je verschillende membership levels maken en toegang geven tot verschillende pagina’s op je website. Je kunt leden van je website automatisch naar verschillende membership levels doorzetten, zodat je aan content dripping kunt doen.

Uiteraard kun je net zoals bij elke membership plugin de content van je website beschermen. Wel moet je bij deze plugin oppassen dat de content niet zichtbaar wordt als men gebruik maakt van de zoekfunctie op je website. Hier worden de beschermde pagina’s namelijk niet altijd goed verborgen.

Wanneer gebruikers inloggen op je website kun je zelf aangeven op welke pagina deze gebruikers terecht komen. De error-pagina’s die gebruikers zien wanneer een pagina bijvoorbeeld nog niet bekeken mag worden, kun je helemaal zelf instellen.

Een ander mooi ding aan Wishlist Member is dat je het eenvoudig kunt koppelen aan een nieuwsbriefsysteem. Ik zou hier dan ook zeker gebruik van maken. Om iDEAL betalingen te ontvangen zal je echter wel weer een koppeling nodig hebben met WooCommerce of PayPro.

LifterLMS

LifterLMS

LifterLMS is een krachtige Learning Management System (LMS) met ontzettend veel functionaliteiten. Deze plugin is vrij eenvoudig op te zetten.

Bij LifterLMS kun je op een simpele manier nieuwe cursussen toevoegen met verschillende modules, lessen, categorieën en quizzen. Je kunt verder ook content dripping instellen. Zo kun je aangeven dat een les bijvoorbeeld 4 dagen na een andere les beschikbaar wordt.

Verder kun je om de cursisten scherp te houden geautomatiseerde e-mails sturen. Of wat dacht je van gamifications met badges? Het is zelfs mogelijk om certificaten uit te delen als iemand een cursus compleet heeft afgerond.

Je hebt dus eigenlijk de mogelijkheid om kleine cursussen te maken, maar ook echt hele grote. Naast dat je cursussen kunt verkopen, kun je ook memberships verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld met een bepaald type membership, ervoor zorgen dat leden hiervan toegang krijgen tot een x aantal cursussen of juist alles.

De plugin is gratis, maar er zijn wel betaalde add-ons beschikbaar. Als Nederlander die iDEAL betalingen wilt ontvangen, zal je de WooCommerce koppeling nodig hebben voor $99,- per jaar. Hetzelfde geldt als je een koppeling wilt maken met een nieuwsbriefsysteem als ActiveCampaign.

Restrict Content Pro

Restrict Content Pro

Restrict Content Pro is ook een krachtige plugin waarmee je een ledenwebsite kunt maken op WordPress. Het is gemaakt door dezelfde maker achter Easy Digital Downloads en is een plugin waar je voor moet betalen.

De plugin heeft veel mogelijkheden. Zo kun je een welkomstpagina maken, zelf aangeven welke membership levels toegang kunnen krijgen tot bepaalde content, diverse details van leden aanpassen, en nog allerlei andere dingen.

Gebruikers hebben een eigen dashboard waarmee gebruikers het account kunnen beheren. Zo kunnen gebruikers onder andere de status van het account bekijken, abonnementen verlengen en bekijken tot wanneer een abonnement loopt.

De plugin is van zichzelf helaas niet direct te gebruiken in combinatie met WooCommerce of iets dergelijks. Wel kun je ideal betalingen ontvangen via Stripe en werkt het in combinatie met Pronamic Pay. Wanneer je al gebruik maakt van Easy Digital Downloads, dan kun je Restrict Content Pro hier ook aan koppelen.

Verder heb je ook nog de mogelijkheid om nieuwsbriefsystemen te koppelen, kortingscodes aan te maken en leden mails te sturen op verschillende momenten.

Conclusie

Ik ben van mening dat je niet echt kunt zeggen welke membership plugin nou echt het beste is. Alle plugins hebben voor- en nadelen. Het is maar net wat je precies wilt doen met je ledenwebsite.

Het grootste verschil is waarschijnlijk de keuze tussen LearnDash en LifterLMS, twee LMSen, of een andere membership plugin. Een LMS is echt gericht op het maken van (meerdere) cursussen, terwijl ik Wishlist Members meer zie als een plugin waar je maar één of twee cursussen mee gaat maken op je website. Ga je voor eenvoudig en flexibel, dan is Restrict Content Pro weer een uitstekende optie.

Wanneer je een membership-website wilt opzetten zou ik in elk geval zeker naar bovenstaande plugins kijken en beoordelen welke het beste bij jouw situatie past.

59 reacties

 1. Goedendag,
  Wederom weer een heldere uitleg in dit geval over de ledenplugin.
  Bestaat er een plugin met de volgende mogelijkheden?
  Leden kunnen inloggen via een eigen URL.
  Zij komen dan bij een mogelijkheid om op hun eigen deel aan content in te voegen dan wel aan te passen.
  Een voorbeeld:
  Piet Puk (PP) heeft een cursus gedaan en wil dat nu kenbaar maken via mijn site.
  Hij heeft daarvoor een inlog code die hem brengt bij een deel van de site waar een mogelijkheid staat (een formulier?) om gegeven in te vullen. Dit zijn o.a. naam, plaats e-mail, telefoonnummer etc. een aantal velden zijn optioneel minimaal e-mailveld verplicht
  Het zal geweldig zijn dat er iets dergelijk bestaat
  Hartelijke groet,
  J. de Boer

 2. Hi Maikel,

  ik ben bezig om op mijn website een pagina te maken met video-trainingen. De bedoeling is dat mensen deze pagina pas kunnen zien nadat ze betaald hebben en van mij de inloggegevens hebben ontvangen. Zou PrivateContent hier voldoende voor zijn?

  1. Het is maar net wat je zelf wilt. Is een training een enkele video, dan zou het kunnen. Wil je langere online video trainingen maken, dan kan je beter kiezen voor LearnDash (maak ik zelf ook gebruik van voor mijn online trainingen).

 3. Beste Maikel,
  Ik ben bezig om een website aan te maken voor “vraag en aanbod”. Hierbij heb ik 2 verschillende inschrijfformulieren nodig. Zo dat ik de onderscheid kan zien. Namelijk bij “aanbod” wil ik pas op de website toelaten na mijn goedkeuring (dit is gratis). bij het inloggen van de “vraag en aanbod” kunnen ze hun eigen profiel beheren. (bij de “aanbod” profiel graag een agenda en beschikbaarheid van elke lid kunnen hun zelf aanpassen en informatie in het profiel bewerken) (bij “vraag” hun de aanbod kunnen boeken en favorieten bij houden) en bij de “vraag” wil ik pas volledige toegang geven na een abonnement betaling. ze mogen een kijkje nemen bij elke profiel maar kunnen geen actie nemen zonder een abonnement. op een aparte pagina of platform kunnen “vraag en aanbod” elkaars profielen bekijken en met elkaar communiceren of de :aanbod” boeken.

  Nu heb ik zelf Ultimate memberschip pro maar ik kom er niet uit. kun je mij vertellen welke plugin in het beste hiervoor kan gebruiken.

 4. Hoi,
  Bedankt voor je uitleg. Ik kom echter er niet uit welke plugin ik nu nodig heb. Dit moet het kunnen:
  * Een ingelogde gebruiker moet op zijn eigen persoonlijke pagina terecht komen. Hier heeft dan niemand anders toegang toe. Of na inloggen moet zijn eigen persoonlijke pagina in het menu zichtbaar worden.
  * De ingelogde gebruiker mag in het menu niet de pagina’s van andere leden zien. Alleen zijn eigen pagina.

  Ik heb ultimate membership geprobeerd maar of ik doe daar iets fout of het kan daar niet mee.

 5. Beste Maikel
  ik heb even een vraag
  ik zoek een plugin om personen in te loggen maar dat ik
  ieder persoon naar een andere pagina kan sturen
  zou jij weten welke plugin ik kan gebruiken

  m.v.g.
  marcel

 6. Beste Maikel,
  Complimenten voor je site! Ik grijp er altijd op terug als ik weer aan mijn website ga ‘knutselen’. Ik ben bezig een website te maken waarop mensen zich kunnen abonneren. Na jouw artikel heb ik restricted content pro aangeschaft om de content af te schermen. Ik wil nu graag abonnementen via Ideal laten betalen. In jouw verhaal lees ik dat dit in een combinatie met Woo commerce gaat. Heb je een tip (voor een website) hoe dit tot stand te brengen?

 7. Hallo Maikel,
  Heel interessant artikel voor de mensen die de keuze moeten maken.
  Ik had eigenlijk een vraagje omtrent de integratie van Mollie op de Wishlist Member plugin. Heb jij hier ervaring mee op wat ik juist moet letten?
  Op een huidige website die al enkele jaren online staat is er een koppeling met wishlist member alsook met AciveCampaign. Nu tot op heden werd het abonnementsgedeelte afgehandeld door een email met bankgegevens en dan na betaling door klant, het manueel goedkeuren van hun abonnement in wishlistmember. Nu de wens is om daar online betalingen te activeren met bijv Mollie. Heb dit reeds uitgetest met een normaal formulier aaangemaakt met Gravity forms en dan de link naar de mollie paymentgateway wat wel werkte. Enkel weet ik niet goed met wat ik moet rekening houden omdit te integreren via de functionaliteit in wishlist member pagina per abonnement.
  Dus jouw kijk hierop en eventuele tips zouden wel welkom zijn.
  Alvast bedankt en doe zeker verder met deze uitgebreide en interessante website
  Vriendelijke groeten
  Luc

  1. Mollie heeft volgens mij geen standaard koppeling met Wishlist Members toch of ondertussen wel? Ik heb Wishlist Member voorheen altijd gekoppeld in combinatie met WooCommerce, alleen niet in een abonnementsvorm. Het zal dus even testen/navragen worden hoe het bijvoorbeeld werkt in combinatie met WooCommerce Subscriptions. Wanneer dit allemaal goed samengaat zal het vrij automatisch gebeuren allemaal.

 8. Beste Maikel,

  ik ben op zoek naar een plugin voor mijn website die gebruikers die inloggen (per ingelogde gebruiker) op een eigen omgeving komen waarin de gebruiker toegang heeft om rapportages te lezen, foto’s te zien, berichten te lezen,

  ik ben op zoek naar een plugin waarin ik bepaalde cliënten van gebruikers/login kan voorzien zodat ze op hun eigen omgeving komen

  dus niet zozeer dat iedereen zomaar kan registeren op mijn website

  heb jij enig idee of hier een plugin voor bestaat?

  Mvg,
  Moises

 9. Hallo Maikel,
  Fijne website! Ik moet voor onze oude bootjes vereniging een website bouwen waarin de leden elk hun eigen schip kunnen onderbrengen en blogs e.d. kunnen delen. Wat zou hier handig voor zijn? Ik dachyt aan een combinatie van bijv. pods (custom posttype schip) en een member plugin. Of is een community plugin als buddypress hier handiger voor? Mag niks nauurlijk weer of weinig kosten;-). Dank voor je tip!
  Groeten, Joke

 10. Hallo Maikel,
  Super veel info hier op jouw site. Ik heb er al veel gebruik van gemaakt.
  Momenteel ben ik bezig om de nieuwe (WordPress) website van onze molen vorm te geven. Behalve gewone site bezoekers hebben wij ook een team van vrijwilligers die moeten kunnen inloggen om documenten te kunnen raadplegen en om de gegevens van de medevrijwilligers te kunnen zien. (naam, functie, foto, etc.)
  Kun jij me adviseren welke plug-in daarvoor op dit moment het meest geschikt is?

 11. Hallo Maikel,
  Bedankt voor dit artikel. Het helpt mij enorm bij het voorbereiden van het bouwen van mijn leden en e-learningsite.
  Misschien kun je me een tip geven welk thema ik het beste kan gebruiken. Neem ik een gratis of betaald thema?

 12. Hi Maikel,
  Kun je me adviseren wat ik het beste kan gebruiken voor een WordPress registratie formulier i.c.m. Mollie/Ideal?

 13. Beste Maikel,

  ik ben bezig een online leeromgeving te maken met Learndash (en Divi). Ik wil graag dat de betaling op een extern domein plaatsvindt (met woocommerce en mollie) en dat de inloggegevens dan werken voor het domein waar learndash op draait.
  Ik moet daarvoor een hook instellen. Volgens mij werkt dit niet via Zapier. Nu begreep ik dat ik dan helaas een membership plugin nodig heb. Klopt dit?

  Iedereen lijkt te werken met Whishlist Member maar deze staat niet in het lijstje dat Learndash zelf als opties geeft. Ook Paid Membership pro staat op de lijst maar die werkt niet met mollie?

  Ik kom er niet meer uit.
  Wat moet ik doen?

  Groetjes, Meghan

  1. Waarom wil je de betaling verplicht via een andere domein laten verlopen (gewoon nieuwsgierig)? Het makkelijkst is om een aparte cursuswebsite op te zetten en op deze website ook de betalingen te laten verlopen.

   Maar om toch antwoord te geven op je vraag. Volgens mij wel mogelijk met Zapier. Er is WooCommerce trigger “Order” en een actie “Enroll into course”. Het lijkt mij dat het hiermee mogelijk is.

   1. Ik heb hier ook nog een vraag over.

    Ik heb een cursus met LearnDash gemaakt en via Zapier een koppeling met PayPro, de betaalprovider. Na betaling wordt een cursist nu ‘enrolled’, maar hij krijgt nog niet automatisch zijn login-gegevens. Heb ik nog apart WooCommerce nodig om dit te regelen? D.w.z. om na betaling een login te versturen?

    1. Ik heb geen ervaring met de koppeling in combinatie met PayPro. Om ook nog WooCommerce erbij te nemen lijkt overkill. Ik zou PayPro hierover mailen als ik jou was.

     Zelf heb ik altijd LearnDash en WooCommerce en heb ik ingesteld dat WooCommerce automatisch een gebruiker aanmaakt als er betaald is en de inloggegevens verstuurd.

 14. Mooie heldere uitleg.
  Wat ik zoek voor mijn site is een privé pagina. Noem het leden pagina. Op deze pagina komt alleen maar informatie en nieuws te staan. Leden hoeven hier zelf niet iets aan te maken of in te vullen.
  Het is de bedoeling dat leden door het bestuur een uitnodiging krijgen om lid te worden. Als ze dat willen dan ontvangen zij een URL en komen dan op de pagina met 2 mogelijkheden, 1.) om te registreren en 2.) als ze al lid zijn in te kunnen loggen. Na inloggen komen ze op een content pagina eventueel met een menu erbij
  Belangrijk bij het registreren is dat deze niet automatisch na registreren in het systeem gezet gaat worden opgenomen maar eerst geverifieerd moet worden.
  Welke plug-in zou u mij voor dit doel aanraden?

  Alvast bedankt voor uw reactie
  Met een vriendelijke groet,
  J. de Boer

 15. Hoi Maikel,
  Ik gebruik LearnDash voor een online moestuincursus met kinderen. Ik wil dat nieuwe cursisten niet de hele cursus zien na inloggen, maar alleen die lessen die ze hebben ontvangen. Dat zijn niet alleen de lessen die ze krijgen (nu via Mailchimp, want de notificaties werken soms raar/niet), maar ook de lessen waarnaar wordt gelinkt vanuit de lessen die voor die week zijn.

  Hoe stel ik dat in? Ze zien de hele cursus. Ik weet dat je content dripping kunt instellen, maar is het dan mogelijk dat een les in december zichtbaar wordt als je instapt in januari en een les van die maand ziet met een link naar de les in december?

  1. Ik snap je laatste zin met instappen in januari en een les in december niet helemaal. Dripping werkt echter vanaf het moment dat iemand zich heeft aangemeld. Wanneer je een goede koppeling hebt met Mailchimp, zal je alles synchroon kunnen laten lopen.

 16. Met Wishlist member kun je per pagina aangeven of het alleen zichtbaar mag zijn voor betaalde leden. Het is alleen de vraag of dit goed werkt in combinatie met custom post types, aangezien ik denk dat de informatie die je wilt beschermen via een custom post type gaat. Dit zou je even moeten navragen aan de makers.

 17. Hoi Maikel,

  Ik ben bezig een website te bouwen met Listingpro, bedrijven kunnen hier hun object aanbieden. Nu wil ik dat de bezoekers een kaart krijgen te zien wanneer zij een plaatsnaam invullen, dan ook objecten te zien krijgen maar voor achterliggende informatie een betaaldlid maatschap nodig hebben. Welke plugin zou je mij hierin adviseren?

  Groet,
  Michael

 18. Hi Maikel,

  Ik ben een webshop voor een klant aan het bouwen en wil dat hierin alleen de prijzen zichtbaar zijn voor klanten welke zijn ingelogd. De wens is dat de huidige klanten (nu nog in een ander systeem geregistreerd) een inlogcode en wachtwoord persoonlijk gaan ontvangen. Er moet dus geen optie aanwezig zijn om als bezoeker inloggegevens aan te maken. Welke plugin zou je hiervoor aanraden?

 19. Beste Maikel,
  Ik heb een freelance-enginetheme, ik heb woocommerce en heb Restrict Content Pro (RCP) en Mollie. In zowel de enginetheme als in RCP kan ik geen BTW opnemen bij een abonnement en moet het abonnement/product laten lopen via woocommerce.
  Hoe kan ik RCP koppelen aan een product zodat de bestelling/betaling verloopt via woocommerce en checkout via Mollie?
  Is het mogelijk als iemand een duurder jaarabonnement aanschaft (via woocommerce) hij alleen het verschil met het goedkopere abonnement hoeft te betalen (kan wel als je alleen RCP gebruikt).
  Ik hoop dat jij helderheid kan geven.

  1. Bij het WooCommerce product zelf kun je instellen bij Acces-Control aan welk level het in RCP gekoppeld moet worden. Verder zal voor de betaling dan alles via WooCommerce en Mollie lopen.
   Wat je andere vraag betreft. Volgens mij zit deze functionaliteit er momenteel niet in. Voor de zekerheid kun je het natuurlijk altijd aan de makers van de plugin vragen.

 20. Hey Maikel,

  Bedankt voor je bericht over membership plugins.
  Ik moet een ledensysteem maken op een website en ik weet niet goed welke plugin te kiezen.
  Het volgende moet allemaal mogelijk zijn:
  – mensen kunnen registeren en betalen bij registratie een bedrag (graag via bankcontact, creditkaart of PayPal). Dit is dan hun abonnement voor 1 jaar dat ze betalen.
  – Leden krijgen na een jaar automatisch een melding om hun lidmaatschap te vernieuwen
  – eens geregistreerd moeten mensen kunnen inloggen en zo op hun persoonlijk profielpagina komen waar ze hun persoonlijke gegevens indien nodig kunnen aanpassen.
  – leden krijgen toegang tot specifieke pagina’s
  – Elk nieuw geregistreerd lid moet ook automatisch een unieke code toegekend krijgen. Deze code moet als volgt opgebouwd zijn: letter voor geslacht (M of V), het jaar van registratie (2019) en een willekeurige 5 cijferige code. Voorbeeld van een unieke code: V201900001

  Ik hoop dat jij me kan helpen?

  1. Geen van de plugins uit dit artikel kunnen direct alles wat je zou willen. Met Learndash in combinatie met WooCommerce Subscriptions kun je in elk geval de bovenste 4 punten bereiken. De automatische code helaas niet.

 21. Beste Maikel,

  Ik probeer Ideal aan de praat te krijgen op Restrict Content Pro. Ik heb Mollie gedownload en geactiveerd, maar snap nog niet hoe Ideal gaat werken/gekoppeld wordt in Restrict Content Pro. Kun je dat uitleggen? Je youtube filmpje over Mollie voor Woocommerce heb ik overigens bekeken.

 22. Ik ben op zoek naar een goede plugin zodat betaalde leden meer op de website kunnen zien. Het is niet de bedoeling dat dus iedereen zich kan registreren en hier gebruik van kan maken. Wat is de meest slimme manier om dit te doen en wie weet hier een goede plugin voor?

  De leden betalen niet op de website of plugin overigens, het is de bedoeling voor extra mogelijkheden voor mensen die al lid zijn van een magazine. Ik moet het lid dus ook kunnen verwijderen/blokkeren na opzegging van het abonnement. Het gaat alleen maar om het zien van extra pagina’s.

   1. Members is veel goedkoper dan de bovenstaande opties maar je bespreek het niet. Is dat voldoende voor een betaalde online cursus? Wat is de vuilkuil?
    :-))

    Dankje!!!

 23. Het doel is dat mensen lid kunnen worden en dan bepaalde content kunnen zien. Zoals b.v. de week menu’s en het zou mooi zijn als ze een privé pagina zouden hebben waar je bepaalde functies kan inbouwen b.v. een functie waar je je gewicht kunt bijhouden.

  Welke informatie heb je verder nodig om te kunnen inschatten welke plugin het meest geschikt zou zijn?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Daan Ragbourn

  En alvast de beste wensen 😉

 24. Ik ben bezig met een website over gerechten. Nu wil ik dat ze kunnen inloggen en een eigen privé pagina hebben. Maar ook wil ik dat de menu structuur verandert na het inloggen, of dat ze in elk geval toegang hebben tot andere pagina’s.

  Kun je op de privé pagina van PrivateContent ook zelf een functie toevoegen? Kun je die pagina gewoon opmaken zoals je dat met wp normaal kunt doen?

  Wat zou in dit geval beter zijn PrivateContent of Wishlist Member?

  Ik kom er niet helemaal uit.

  1. In principe kun je altijd alle pagina’s aanpassen. Elke pagina heeft een uniek ID die je met CSS kunt benaderen. Een functie inbouwen zal ook mogelijk zijn indien je de juiste kennis hebt.
   Het menu structuur aanpassen kan altijd met een extra plugin.

   Ik weet niet wat het uiteindelijk doel is, dus kan verder niet zeggen wat het beste is.

 25. Welke plugin zou jij mij aanraden als ik specifieke documenten wil delen met bepaalde mensen. Bijvoorbeeld een contract wat echt alleen door de bevoegde personen mag worden gezien.

  1. Ik heb zelf geen ervaring met deze plugin, dus hier kan ik niet goed over oordelen. Wanneer je echter alle functionaliteiten ziet die je nodig hebt, dan zou je het kunnen overwegen ja.

   Je hebt ook de plugin WooCommerce Sensei, die is wellicht ook de moeite voor je om te bekijken als je graag een WooCommerce plugin wilt.

  1. Nee, maar dat heb je hierboven natuurlijk al gelezen. 😉
   Ik vind BuddyPress meer een plugin om een sociale netwerk op te bouwen. Kun je inderdaad ook zien als een ledenwebsite plugin, maar hierdoor viel het er bij mij buiten in dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *