Er draaien nog ontzettend veel websites op PHP 5.6 of lager.
Een makkelijke manier om je WordPress-website sneller te maken is door over te schakelen naar PHP 7 of hoger.
PHP versie 7 is ook de versie die door WordPress zelf wordt aanbevolen om te gebruiken. In dit artikel vertel ik je meer over PHP 7 en de voordelen.
Over PHP 7
PHP is een programmeertaal waarin WordPress en ook veel andere systemen en websites mee gebouwd zijn en nog steeds worden. PHP-versie 7 werd gelanceerd in december 2015, wat ondertussen alweer een tijd geleden is. Op dit moment draaien de meeste websites echter nog steeds op oudere versies.
Het nadeel van deze oudere versies is dat een versie als PHP 5.2 geen updates meer krijgt, waardoor beveiligingslekken niet meer worden gedicht. Daarnaast brengt PHP 7 grote veranderingen met zich mee, waardoor het met gemak veel beter dan de vorige versies presteert.
Verder zegt het ook genoeg dat als je op de officiële WordPress.org website naar de Requirements-pagina kijkt, je ziet dat WordPress aanbeveelt om op PHP 7 te gebruiken. De WordPress.com variant draait al volledig op PHP 7.
Een aantal redenen om PHP 7 te gebruiken
Je bent vast benieuwd wat PHP 7 nou zoveel beter maakt en waarom je hier gebruik van zou moeten maken. Door de stap van PHP 5 naar PHP 7 te maken (PHP 6 is er nooit geweest), zal je een indrukwekkende prestatie verbetering zien dankzij de nieuwe Zend Engine 3.0. Je website kan zo 2-3 keer zo snel worden.
Verder is het ook nog eens zo geoptimaliseerd dat je 50% minder van de server hoeft te vragen om hetzelfde te bereiken. De geheugenconsumptie van je server gaat dus ook aanzienlijk omlaag. Daarnaast kun je ook nog eens tot 3 keer zoveel verzoeken doen per seconde. Alleen al om alle redenen die ik tot nu toe heb genoemd is de overstap al de moeite waard.
Natuurlijk is dit nog niet alles. Door de overstap te maken zorg je er ook voor dat je website met de tijd meegaat en je jouw website zo veilig mogelijk kunt houden. Voor PHP 7 komen tenslotte altijd nog updates, terwijl dit voor steeds meer PHP 5 versies stopt.
Hoe kan ik mijn PHP-versie updaten naar PHP 7?
Hoe je precies de PHP-versie kunt updaten is afhankelijk van je hostingproviders. De meeste hostingproviders hebben wel een artikel waarin dit uitgelegd staat. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je altijd een mailtje sturen naar je hostingprovider.
Vaak is het vrij eenvoudig en een kwestie van een paar klikken, maar het kan ook zijn dat deze versie (nog) niet beschikbaar is bij je hostingprovider. Toen ik het voor mijn website deed waren de stappen als volgt. Ik moest inloggen in mijn cPanel, vervolgens naar MultiPHP-beheer en daar was het een kwestie van de domeinnaam aanvinken, de php-versie selecteren en op toepassen klikken.

Bij jouw website gaat het misschien hetzelfde en anders is het vaak dus gelukkig niet veel moeilijker om het aan te passen.
Voordat je aan de update begint is het overigens wel aan te raden om een volledige back-up van je WordPress-website te maken. Dit moet je tenslotte altijd doen als je grote wijzigingen doorvoert.
Controleer of je website PHP 7 ready is
Voordat je aan de update begint is het ook verstandig om te kijken of je website PHP 7 ready is. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde onderdelen van je website niet compatibel zijn met PHP 7.
Met de plugin PHP Compatibility Checker kun je controleren welke plugins en thema’s die je op je website gebruikt compatibel zijn of juist niet. Zodra je de plugin geinstalleerd en geactiveerd hebt, kun je een scan draaien door naar “Extra -> PHP Compatibility” te gaan.
Conclusie
PHP 7 is een stuk sneller, verbruikt minder geheugen en kan tot drie keer zo snel verzoeken (code) uitvoeren dan PHP 5. Deze PHP-versie zorgt er dus voor dat je website een stuk sneller is en de gebruikerservaring van je bezoekers beter maakt.
Wanneer je geeft om de performance van je website, dan kan ik je alleen maar aanraden om te updaten naar PHP 7. Bij de meeste hostingproviders is deze update beschikbaar.
6 reacties
Hallo Maikel,
Ik heb de test uitgevoerd en heb meldingen van Warnings en Errors gekregen.
Het bestandje met het bewuste rapport heb ik bewaard maar ik kan er niet mee uit de voeten. Ik mag dan wel ooit, lang geleden, programmeur zijn geweest maar hier waag ik me niet meer aan. Kun je mij misschien op pad helpen zodat ik over kan stappen op PHP 7?
Met vriendelijke groet,
Dirk
Stuur maar even een mailtje via het contactformulier, dan kan ik kijken wat ik voor je kan betekenen. Je kunt het overigens vaak ook altijd even navragen bij je hostingprovider, hier zitten (als het goed is) ook mensen met kennis.
hoi Maikel, heel erg bedankt voor deze update. ik heb het een tijd geleden al over gehad maar heb het toen laten liggen om over te schakelen. Mijn provider ondersteund de nieuwe versie van PHP.
ik ga er gauw werk van maken de checker is een heeft handig hulp erbij.
nogmaals bedankt voor je update hierover.
Ik dacht dat je allang over was. 🙂
Succes in elk geval met de overstap.
Bedankt voor dit interessant artikel! Indien het niet goed werkt, kun je dan weer gemakkelijk terug naar de oudere versie, zoals 5.5? Ik heb de check gedaan, maar sommige thema’s geven een error.
Ja, dit is vaak dezelfde handeling als het updaten naar PHP 7. De juiste PHP-versie selecteren en dit doorvoeren.