Ondertitel toevoegen aan artikelen in WordPress

Ondertitel toevoegen aan artikelen in WordPress

Heb je ooit het gevoel gehad dat je graag een ondertitel (subtitel) wilde toevoegen aan een artikel op je WordPress website?

Het kan ervoor zorgen dat je net dat beetje extra aandacht aan een artikel kunt geven, voordat een bezoeker het artikel gaat lezen.

In dit artikel laat ik je daarom zien hoe je op een eenvoudige manier ervoor kunt zorgen dat je een optie in de editor krijgt om een ondertitel toe te voegen aan berichten en pagina’s.

Ondertitel optie toevoegen aan WordPress

WordPress heeft van zichzelf helaas geen mogelijkheid om ondertitels toe te voegen aan berichten en pagina’s. Je moet dan al snel gaan kijken naar andere mogelijkheden en custom velden zijn hiervoor ook niet echt een gebruiksvriendelijke optie.

De eenvoudigste methode is daarom om hier gewoon een plugin voor te gebruiken. Er zijn diverse plugins waarmee je ervoor kunt zorgen dat je een ondertitel kunt toevoegen. Bij de meeste plugins zal je echter de code moeten induiken om een bepaalde code op de juiste plek neer te zetten.

Gelukkig hoef je bij de plugin Subtitles helemaal geen extra ingewikkelde dingen te doen. Zodra je de plugin Subtitles installeert en activeert werkt het direct en krijg je bij alle berichten en pagina’s in de editor een extra veld te zien waar je eventueel een ondertitel kunt invullen.

WordPress ondertitel toevoegen

Nadat je een ondertitel hebt toegevoegd aan een artikel en deze hebt opgeslagen, zal je het resultaat op de website kunnen bekijken. Ondertitels worden in elk geval altijd getoond op de pagina zelf, archiefpagina’s en in de zoekresultaten.

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe het eruit zal zien als ik ondertitels gebruik op Webtalis.

Ondertitel in een WordPress bericht

Zoals je ziet wordt het lettertype van de titel overgenomen en wordt alleen de lettergrootte aangepast. Bij jouw website zal de plugin er ook voor zorgen dat de ondertitel in dezelfde stijl is als de normale titel.

Kan ik het uiterlijk van ondertitels aanpassen?

Hoewel het uiterlijk van een ondertitel in dezelfde stijl is als de titel, kan het natuurlijk zijn dat je het juist expres in een iets andere stijl wilt hebben. Helaas heb je geen instellingen om dit te veranderen. Je zal dus verstand moeten hebben van CSS om dit aan te passen.

De output van de ondertitel is in de code als volgt:

<span class="entry-subtitle">Een geweldige WordPress subtitel</span>

Het is dus een kwestie om de class entry-subtitle toe te voegen aan de CSS code van je WordPress thema en dit op te maken.

6 reacties

  1. Hoi Maikel,

    Mooie boel: ik kan een subtitel dmv plugin ‘subtitles’ wel in het betreffende veld invoeren, maar na bijwerken en ‘voorbeeld’ is er niets te zien. Ook de plugin ‘Secondary title’ doet niks. Ik heb het 2020-thema gekozen overigens. Ben bezig met een site die nog niet te zien is.

    VrGr Nora

  2. Dank voor je uitleg, ik steek er veel van op. Ik heb een vraagje: de ondertitel op mijn website is wel zichtbaar op iPad en laptop, maar valt weg op de smartphone. Is daar een oplossing voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *