Hoe kan ik een WordPress plugin installeren?

Wil je een WordPress plugin installeren op je website, maar heb je geen idee hoe?

In dit artikel help ik je op weg en laat ik je drie verschillende manieren zien hoe je een plugin kunt installeren op je website.

Hoe kun je een WordPress plugin installeren (3 methodes)?

In onderstaande video laat ik je 3 verschillende methodes zien hoe je een plugin kunt installeren op jouw WordPress-website.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je meer informatie over plugins of lees je liever de tekstuitleg hoe je een WordPress plugin kunt installeren? Ik ga het je hieronder allemaal uitleggen.

Wat is een WordPress plugin?

Een WordPress plugin bestaat simpel gezegd uit scripts (code) die ervoor zorgen dat je website extra functionaliteiten kan krijgen.

De kracht van WordPress is dat er ontzettend veel plugins te vinden zijn en vaak ook nog eens gratis. Deze plugins worden gemaakt door programmeurs over heel de wereld.

Heb je een contactformulier nodig, wil je een XML sitemap maken, wil je automatisch een dagelijkse backup maken of wil je de pagina’s makkelijk kunnen sorteren? Dit kan allemaal waargemaakt worden door een plugin te installeren en te gebruiken.

WordPress Plugin zoeken

Als je op zoek bent naar een WordPress plugin, dan raad ik je aan om te zoeken op de officiële WordPress website. Op deze website staan ontzettend veel plugins die je allemaal gratis kunt gebruiken.

Wanneer je een plugin hebt gevonden zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten:

WordPress plugin details

– Laatst bijgewerkt: Wanneer is de plugin voor het laatst bijgewerkt? Is de auteur nog fanatiek bezig met het ontwikkelen en updaten van de plugin of doet hij er niks meer aan?
– Actieve installaties: Wordt de plugin op enkele wesbites gebruikt, op duizenden of miljoenen?
– WordPress versie: Welke WordPress versie heb je miniaal nodig?
– Getest t/m: Is de plugin getest op de meest recente WordPress versie?
– Waarderingen (5 is het hoogst): Geeft aan of de plugin gewaardeerd wordt door de mensen die de plugin gebruikt hebben of nog steeds gebruiken.

Als je eenmaal de juiste WordPress plugins hebt uitgekozen, dan kun je deze plugin op drie manieren installeren.

Methode 1: WordPress plugin installeren via “nieuwe plugins”

De eenvoudigste methode om een WordPress plugin te installeren op je website is door naar “Plugins -> Nieuwe plugin” te gaan.

Je kunt hier vervolgens rechtsboven zoeken naar de plugin die je nodig hebt of je kunt een trefwoord invullen om een plugin te zoeken.

Je krijgt vervolgens een overzicht met plugins die relevant zijn en als je de juiste hebt gevonden kun je op de knop nu installeren klikken.

WordPress plugin nu installeren

Zodra je dit gedaan hebt zal de plugin op je website geïnstalleerd worden.

Een WordPress plugin zal altijd gedeactiveerd zijn wanneer je hem installeert. Je moet daarom op de knop “Activeren” klikken om de plugin daadwerkelijk te kunnen gebruiken.

WordPress plugin activeren

Heb je op de activeren knop gedrukt? Mooi, dan kan je vanaf nu aan de slag met de plugin en heb je het succesvol geïnstalleerd.

Let op: Afhankelijk van waar je WordPress hosting hebt kan het zijn dat je jouw FTP hostnaam, Gebruikersnaam en Wachtwoord moet invullen voordat de plugin geïnstalleerd kan worden. Deze informatie krijg je meestal in de eerste mail van je hostingbedrijf. Tegenwoordig is dit echter bij bijna geen enkele hosting provider meer nodig.

Methode 2: WordPress plugin downloaden en uploaden

Wanneer je buiten je website om aan het zoeken bent naar een plugin, dan heb je ook de optie om de plugin te downloaden en vervolgens te uploaden naar je website om de WordPress plugin te installeren.

Zoek een plugin op via:

Stel dat je bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin wilt downloaden. Je kunt deze vinden via WordPress.org. Eenmaal op de plugin pagina gekomen zie je een downloadknop staan.

Wanneer je op “Download” hebt geklikt zal de plugin in een zip-bestand op jouw computer bewaard worden. Vermoedelijk in de map “Downloads”.

Je kunt nu naar je website gaan en daarna naar “Plugins -> Nieuwe plugin”. Je kunt nu bovenaan op de knop “Plugin uploaden” klikken.

WordPress plugin uploaden

Er komt nu een plek tevoorschijn waar je het zip-bestand van de plugin die je hebt gedownload kunt uploaden. Klik op “Bladeren” en selecteer de plugin of sleep de plugin gewoonweg met je muis in het venster om de plugin te uploaden.

WordPress plugin uploaden en installeren

Eenmaal de plugin geselecteerd kun je op “Nu installeren” klikken om de plugin te installeren.

Je krijgt als het goed is nu een melding dat het gelukt is om de plugin te installeren. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is op “Plugin activeren” te klikken.

Plugin activeren

Methode 3: WordPress plugin installeren via FTP

Dit is de meest technische manier om een plugin te installeren op je WordPress-website en wordt waarschijnlijk het minst vaak gebruikt.

Je kunt wederom een plugin downloaden zoals bij methode 2. Vervolgens is het alleen wel zaak om het zip-bestand uit te pakken, zodat je een map met bestanden krijgt.

Je kunt een FTP programma opstarten als FileZilla. Dit programma is zowel voor Windows als Mac OS beschikbaar.

Je kunt in dit programma inloggen met de (s)FTP-gegevens die je van je hosting provider hebt gekregen. Vaak ontvang je dit in één van de eerste mails.

Eenmaal ingelogd kun je op de server van je website naar de map “/wp-content/plugins” gaan. Je zal hier alle plugins zien staan die op je website geïnstalleerd staan.

WordPress plugin uploaden en installeren via FTP.

Sleep de map van de plugin die je wilt installeren naar de andere kant, zodat de plugin geüpload wordt naar je website. Je kunt ook op je rechtermuisknop drukken en op “uploaden” drukken.

Wanneer je dit gedaan hebt kun je naar je website gaan en op “Plugin” in het menu aan de linkerkant klikken. Je zal nu de plugin in het plugin overzicht zien staan, maar nog wel gedeactiveerd.

Yoast SEO plugin activeren

Klik tot slot op “Activeren” om de plugin die je hebt geupload te activeren. Je hebt nu de plugin succesvol geïnstalleerd en geactiveerd.

WordPress Plugin instellen

Nadat je een plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, zal je in bijna alle gevallen nog de nodige dingen moeten instellen.

De instellingen verschillen enorm per plugin, dus ik kan je in dit artikel niet direct vertellen hoe je de plugin het best kunt instellen. Probeer in ieder geval altijd de instellingen goed door te lezen en maak aan de hand daarvan de keuze die bij jouw website past.

Help, ik kan geen plugin installeren

Kun je geen plugin installeren op jouw website? Grote kans dat je een verkeerde versie van WordPress gebruikt. Er zit namelijk een groot verschil tussen WordPress.COM en WordPress.ORG.

Bij de .com versie host WordPress de website voor je, terwijl je bij de .org versie zelf een domeinnaam en hostingpakket bij een hosting provider moet aanschaffen.

In het artikel “Waarom kan ik geen WordPress plugin installeren?” lees je meer over de redenen en oorzaken waarom je geen plugin kunt installeren.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

7 reacties

 1. hoi,
  bedankt voor de tip
  Heb hem geinstalleerd maar er verschijnt een foutmelding voor de afbeelding van SEO
  bovendien trekt de SEO helemaal over de pagina onderaan een blogartikel ook weer met gebroken afb
  en hoe krijg ik die irritante meldingen uit ?
  Heb een WT theme

  1. Ik zou beginnen met WordPress bij te werken naar versie 3.8 (nieuwste versie). Je loopt op dit moment meerdere versies achter waardoor er conflicten kunnen ontstaan tussen plugins en WordPress. De kans is aanwezig dat de problemen dan meteen opgelost zijn.

 2. Ik probeer de plugin te installeren (in de Duitse versie), maar dat lukt niet. Ik krijg de melding: “Das Verzeichnis “wp-content” konnte nicht gefunden werden.”
  Ik ben nogal nieuw in t gebruik van WP, wie kan mij hierbij helpen?

  1. Ik heb zelf nog nooit gezien dat WordPress de wp-content map niet kan vinden, dit zal waarschijnlijk aan een serverinstelling liggen van je hosting.

   Wanneer je in Google zoekt op “Das Verzeichnis wp-content konnte nicht gefunden werden.” zijn er in ieder geval genoeg antwoorden te vinden die je kunt uitproberen.

 3. Om plugins direct via je website te installeren moet je in het linkermenu van je dashboard naar “Nieuwe plugin” onder het kopje “Plugins”. Je krijgt dan een scherm in beeld waar je kunt zoeken naar plugins uit de Plugin.Maar kopje plugins heb ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *