WordPress reacties uitschakelen

Eén van de meest gestelde vragen is “Hoe kan ik mijn WordPress reacties uitschakelen?”.

Na het installeren van WordPress staat de mogelijkheid om reacties te plaatsen op je berichten en pagina’s standaard aan.

Er zijn meerdere mogelijkheden om dit uit te zetten, maar eerst moet je beslissen of je dit op heel je website wilt toepassen of op enkele berichten en/of pagina’s. Beide opties hebben namelijk een verschillende methode.

In dit artikel staat een video met alle mogelijke manieren om WordPress reacties uit te zetten en wanneer je er nog behoefte aan hebt staat onder de video tekst met uitleg en afbeeldingen, zodat je het nog rustig na kunt lezen.

De onderstaande video is al iets ouder, maar de informatie en methodes zijn nog steeds actueel. Het design van WordPress is ondertussen alleen wel vernieuwd, maar je kunt dezelfde stappen nog wel gewoon volgen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

WordPress reacties uitschakelen op heel je website

Om de WordPress reacties uit te zetten voor heel de website moet je in het dashboard naar “Instellingen -> Reacties” gaan. Je krijgt nu het volgende te zien:

WordPress reacties uitschakelen op de hele website

Haal het vinkje weg bij de optie “Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen” en klik helemaal onderaan de pagina op “Wijzigingen opslaan”.

Wanneer je dit gedaan hebt kunnen mensen niet meer reageren als je een nieuw bericht publiceert.

Let op: mensen kunnen nog wel reageren op oude berichten en pagina’s die je al eerder hebt gepubliceerd. De mogelijkheid om te reageren moet je per bericht en pagina overschrijven.

Reacties uitzetten op meerdere berichten of pagina’s tegelijkertijd

Wil je op meerdere berichten of pagina’s de reageermogelijkheid uitzetten, dan is dit de snelste manier om het te doen.

Ga naar Berichten of Pagina’s in het dashboard. Vink alle berichten of pagina’s aan waarvan je de reageermogelijkheid wilt uitzetten, kies bij acties voor “Bewerken” en klik op “Uitvoeren”.

WordPress Berichten bulkbewerken

Je kunt nu alle berichten of pagina’s die je hebt aangevinkt tegelijkertijd bewerken. Kies bij reacties voor de optie “Niet toestaan” en klik op “Bijwerken”.

WordPress reacties niet toestaan

WordPress reacties uitschakelen op een enkel bericht en/of pagina.

De laatste mogelijkheid om WordPress reacties uit te schakelen is per bericht of pagina. Je kunt dit doen wanneer je in de editor bent van je artikel of via snel bewerken.

Reacties uitschakelen bij het bericht zelf

Wanneer je net een blogbericht of pagina aan het schrijven bent, dan kun je er direct voor zorgen dat het niet mogelijk is om te reageren voordat het online staat. Je doet dit als volgt:

Ga rechtsboven naar de Scherminstellingen.

Scherminstellingen

Eenmaal in de scherminstellingen moet je een vinkje bij “Reacties” zetten.

WordPress scherminstellingen reacties

Vervolgens krijg je onder de editor waar je jouw bericht intypt de optie om reacties voor dit bericht of pagina uit te schakelen. Haal hier het vinkje weg.

Reacties uitzetten in de WordPress bewerker

Je hoeft bij je volgende berichten waar je dit wilt doen niet meer naar de scherminstellingen te gaan. WordPress onthoudt je voorkeur en zorgt ervoor dat het nu altijd mogelijk is om reacties uit te schakelen wanneer je een bericht of pagina bewerkt.

Reacties uitschakelen via Snel Bewerken

We zijn bij de laatste optie aangekomen, WordPress reacties uitschakelen via “Snel Bewerken”. Ga naar Berichten of Pagina’s in je dashboard, kies een bericht of pagina uit en klik op “snel bewerken”.

Snel bewerken in WordPress

Je krijgt nu aan de rechterkant de mogelijkheid om “Reacties toestaan” uit te vinken.

Reacties toestaan

Haal het vinkje weg en vergeet niet om op “Bijwerken” te klikken om er daadwerkelijk voor te zorgen dat de reacties uit zullen staan.

Gelukt, de reacties staan uit

Je kent nu alle mogelijkheden om de reageermogelijkheid in WordPress uit te zetten, het is voor jou geen probleem meer.

40 reacties

 1. Bij mijn website is gek genoeg de optie om reacties te plaatsen onder een bericht, helemaal weg en ik snap niet goed waarom. Zie mijn blog pagina’s: https://www.degedichtenkamer.nl/blog/

  Ik zou dus graag de optie willen dat mensen wel reactie kunnen geven op artikelen, echter heb ik in alle instellingen het aangevinkt dat mensen mogen reageren en toch is het formulier verdwenen.

 2. Dag Maikel,

  ik wil eigenlijk net het omgekeerde doen.
  Ik heb op al mijn pagina’s alles uitgezet, behalve bij “Home”.
  Daar moeten mensen zowel reacties kunnen geven als ook zelf een nieuw bericht kunnen starten.
  Nu is het enkel mogelijk om reacties te geven. Hoe moet ik de functie “nieuw bericht” inschakelen?

 3. Bij de reacties onder mijn berichten (blogs) krijg ik het niet voor elkaar de optie URL weg te halen. In jouw eigen velden zie ik deze ook staan, maar is het in ieder geval geen verplicht veld.
  Ik wil deze liever helemaal niet zichtbaar hebben.

  Via de editor heb ik bij commends.php al wel de URL weggehaald voor de berichten bij de pagina’s, maar ik zie niet waar ik dit kan aanpassen voor de reacties bij mijn berichten.
  Overigens is dit alleen het geval op een mobiele telefoon, op de computer zijn deze velden niet zichtbaar.

  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Ik zie nergens de velden van de URL, dus waarschijnlijk is het je al gelukt. Het kan komen dat je na de aanpassing het veld nog op je mobiel hebt gezien, omdat hier een cached pagina geladen werd (ik zie dat je gebruik maakt van een cache plugin namelijk).

 4. Hallo Maikel,

  De plugin Remove “Comments are closed” doet wat deze moet doen, wat al heel veel tekst scheelt!
  Maar nu blijft er toch nog ‘no comments’ staan bij elk bericht. Ik heb alles wat maar met comments te maken heeft uit gezet. En ik heb met simple css geprobeerd je code toe te voegen maar dat werkt helaas niet. Ook kan ik geen (actuele) plugins vinden die het kunnen verhelpen. Heb jij misschien nog een advies?

 5. Alle reacties in de berichten staan uit, maar nu kunnen mensen nog reageren op de foto’s. Individueel kan ik die per foto heel omslachtig uitzetten…
  > Foto selecteren
  > Rechtsonder in scherm klikken op ‘bijwerken’
  > Rechtsboven in scherm ‘Scherminstellingen’ selecteren
  > Linksboven in scherm eerste ‘Reactie’ boxje aanvinken
  > Linksonderaan scherm (scrollen) reactie mogelijkheid afvinken
  > Linksboven in scherm eerste ‘Reactie’ boxje weer afvinken
  > Rechtsonder in scherm weer op bijwerken klikken om op te slaan
  > Na dat hele rondje nog twee keer terugbladeren in de browser om de volgende foto te kunnen selecteren.
  Momenteel zo’n 500 foto’s en dat groeit per dat met zo’n 30 stuks… lijkt me dus erg handig als ik dat in 1 keer voor alle foto’s kan doen, maar ik kan dat nergens terugvinden :-/
  Een tip is dan ook van harte welkom 😉

 6. Ik krijg giga veel spam reactie op o.a. de Blog pagina en klassement.
  Allemaal vreemde en vervelende berichten, die ik vervolgens allemaal moet weigeren.

  Hoe is dit te voorkomen?
  Ik wil anders helemaal overgaan naar een volledig statische website, zonder blogs en reacties.
  Hoe haal ik dat onderaan elke pagina weg. Met andere woorden hoe kan ik met simpele handeling naar statische website. of Kom ik van die vele spamblog berichten af.

  1. Je kunt dit voorkomen door Akismet (anti-spam plugin) te installeren en activeren. Wanneer je dit gedaan hebt komt er bijna geen spam meer doorheen.

   Hoe je de reacties onderaan alle pagina’s kunt weghalen kun je in het artikel hierboven zien.

 7. Dank voor je snelle reactie. De oplossingen” Vertalen” “CSS” en Plugin werkten allen niet. Toen maar opzoek naar de code in de php file. (en de Engelse Comment Off) gevonden, spatie van gemaakt en het werkt.

  1. Blij dat ik dan in ieder geval alle mogelijke manieren in een keer heb neergezet en er toch iets werkt 🙂

   De plugin zal van het thema dat je gebruikt afhankelijk zijn of het werkt of niet en dit zal bij het vertalen ook zijn. Op je website dacht ik wel .nocomments gezien te hebben in de code, maar wellicht zag ik iets anders over het hoofd. Het belangrijkste is dat je het nu hebt weten op te lossen.

 8. Weet je toevallig ook waar ik de opmerking: ‘Reageren uitgeschakeld’ onder een bericht kan weghalen of wijzigen? De reacties staan standaard op uit en dan wil ik net elke keer ‘Reageren uitgeschakeld’ zien staan. Dank alvast!

  1. Dit kan op verschillende manieren. Wanneer je het thema zelf vertaald hebt zou je alleen een spatie kunnen neerzetten op de plaats waar nu “Reageren uitgeschakeld” staat.

   Je zou het ook met PHP kunnen oplossing in de comments.php bestand van je thema, maar het is eenvoudiger om dit gewoon met CSS op te lossen.

   Om het met CSS op te lossen moet je het volgende in de style.css van je thema neerzetten:

   .nocomments {
   display: none;
   }

   Tot slot zou je ook de plugin Remove “comments are closed” kunnen gebruiken.

  1. Oude berichten worden niet aangepast wanneer je de instelling aanpast, dit geldt alleen voor alle blogberichten die je vanaf dan maakt. Waarschijnlijk is er bij jou ook zoiets aan de hand en moet je nu bij de berichten zelf even met een vinkje de reacties aanzetten.

 9. Is het ook mogelijk dat reacties niet worden gemaild naar de auteur. Ik heb verschillende auteurs en die krijgen de reactie’s in hun mailbox maar daarbij is dan meteen het email adres zichtbaar van de klant.

  Gr. Marian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *