WordPress SMTP, voorkom mail in spam

WordPress SMTP, voorkom mail in spam

Komt de mail van jouw WordPress website niet goed aan of komt het in de spam terecht?

Helaas komt dit regelmatig voor bij websites, webshops en online leeromgevingen, maar gelukkig is er altijd weer een oplossing voor te vinden.

In dit artikel zal ik je laten zien hoe jij het versturen van de mail van jouw WordPress website op een goede manier kunt instellen.

Het probleem met WordPress mails

WordPress, dus ook WooCommerce of LearnDash, maken standaard gebruik van de mail functie in PHP voor het versturen van e-mails. Veel shared hosting providers hebben deze functionaliteit niet op een goede manier geconfigureerd of het is soms helemaal uitgeschakeld. In beide gevallen zullen WordPress mails niet aankomen.

Er zijn meerdere oplossingen om mails wel goed aan te laten komen. Zo is het een optie om mails te versturen via een third party e-mail service als Sendgrid en Mailgun. Dit kost echter vaak geld afhankelijk van de hoeveelheid mails dat er verzonden worden.

Er is echter een uitstekende oplossing waar je bij bijna iedere hosting provider wel gebruik van kunt maken. Je kunt al jouw WordPress mails laten versturen via SMTP.

Wat heb je nodig om SMTP in te kunnen stellen?

SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol. Het is een methode voor het versturen van e-mails. Je hebt dan ook de SMTP-gegevens nodig van je hosting provider om alles goed in te kunnen stellen.

Goede WordPress hosting providers bieden tegelijkertijd met hosting ook een e-maildienst aan. Zo kun je een e-mailadres maken met jouw eigen domeinnaam in het adres. Bijvoorbeeld: jouwnaam@jouwwebsite.nl.

Om SMTP goed in te kunnen stellen zal je zo’n soort domeinnaam nodig hebben. Maak dus zeker zo’n soort e-mailadres aan bij je hosting provider. Het staat tevens ook een stuk professioneler dan wanneer je via een gmail of hotmail account mailcontact hebt.

Hoe je jouw e-mail moet aanmaken verschilt enorm per hosting provider, maar over het algemeen is het gelukkig niet moeilijk. Zelf maak ik gebruik van SiteGround als hosting provider en hier hoef ik alleen maar naar “Email -> Accounts” te gaan om een e-mailadres aan te maken.

e-mailadres aanmaken in Siteground

Vervolgens is het een kwestie van het adres aanmaken en een wachtwoord invoeren. Aan de rechterzijde, of na het maken van het e-mailadres, zie je in veel gevallen alle gegevens die je nodig hebt om jouw e-mailadres in te stellen in jouw e-mailprogramma en zie je ook de SMTP port staan.

Zodra je jouw e-mailadres hebt aangemaakt kun je het gebruiken in WordPress. Je moet alleen altijd wel de volgende informatie bij de hand hebben tijdens het instellen van SMTP:

  1. Inloggegevens van je e-mailaccount
  2. SMTP Host van je e-mailadres (vaak mail.jouwwebsite.nl)
  3. SMTP poort voor een veilige login.

Meestal zal je deze gegevens dus tegenkomen als je jouw e-mailadres aanmaakt. Mocht je dit nergens zien staan, dan kun je dit ongetwijfeld ergens vinden in het support-gedeelte van je hosting provider. Desnoods kun je ook contact met je hosting provider opnemen om achter de informatie te komen.

SMTP instellen in WordPress

WP Mail SMTP

Nu je alle gegevens klaar hebt staan kunnen we aan de slag om SMTP op jouw WordPress website in te stellen. We hebben hiervoor een extra plugin nodig. Ik gebruik zelf altijd de plugin WP Mail SMTP.

Zodra je deze hebt geïnstalleerd en geactiveerd krijg je een extra menu-item aan de linkerkant genaamd WP Mail SMTP. Klik hierop om bij de instellingen te komen.

WP mail instellingen

Bij From Email kun je het e-mailadres invoeren dat je zou willen gebruiken voor je website. In mijn geval mijn info@ mailadres.

Vervolgens kun je bij From name aangeven wat de naam van moet zijn die gebruikt wordt als afzender. Wanneer je geen naam invoert, zal WordPress de standaard naam gebruiken.

Bij Return Path kun je aangeven op welk e-mailadres je een e-mail zou willen ontvangen zodra een e-mail niet goed verzonden kan worden.

Er zijn verder meerdere plugins die van invloed kunnen zijn op het e-mailadres en naam van de afzender. Wanneer je de Force opties aanvinkt zal je ervoor zorgen dat de instellingen in deze plugin altijd leidend zijn.

WP mailer instellen

We komen nu bij de optie om aan te geven via wat voor soort mailer we onze WordPress mails willen versturen. Kies hier voor de optie Other SMTP.

WordPress SMTP instellen

We zijn nu bij het belangrijkste punt aanbeland en dat is dat we SMTP gaan instellen op onze WordPress website.

De eerste insteloptie is SMTP host. Als het goed is heb je dit al genoteerd en anders kun je deze informatie vinden bij jouw hosting provider. In de meeste gevallen is de SMTP host mail.jouwwebsite.nl (jouwwebsite.nl moet je uiteraard vervangen voor je eigen domeinnaam).

Vervolgens kun je bij Encryption aangeven via wat voor versleuteling de mails moeten worden verzonden. Zelf stel ik hier altijd SSL in omdat ik weet dat dit werkt bij mijn hosting provider. Ik zou het als ik jou was ook zeker proberen en anders kun je voor de optie TLS kiezen.

De SMTP port zal je afhankelijk van je gekozen optie op 465 (SSL) of 487 (TLS) zien staan. Dit zijn de twee meest gebruikte poorten in de gekozen situaties.

Wanneer je bij Encryption voor SSL hebt gekozen zie je ook de optie Auto TLS tevoorschijn komen. Deze kun je prima aan laten staan.

We komen nu bij de optie Authentication aan. Schakel deze optie in. Je zal nu jouw SMTP gebruikersnaam en wachtwoord moeten invoeren.

De SMTP Username is normaliter het e-mailadres waar je gebruik van maakt.

Het SMTP password is het wachtwoord dat je gekozen hebt voor jouw e-mailaccount tijdens het aanmaken van je e-mailadres. Het is echter niet verstandig om dit wachtwoord hier in te voeren, omdat het als platte tekst wordt opgeslagen. Mocht je dit geen probleem vinden kun je dit hier invoeren, maar je kunt het beter op een iets technischer manier invoeren.

Klik op Save changes om alle instellingen die je hier hebt ingevoerd op te slaan.

Wachtwoord invoeren op een iets betere manier

Omdat het wachtwoord opgeslagen wordt als platte tekst (dus direct leesbaar), is het niet heel veilig. Er is gelukkig wel een optie die iets veiliger is. Je kunt via het wp-config.php-bestand met een stukje extra code het wachtwoord invoeren.

Je kunt bij het wp-config.php-bestand komen door in te loggen op de server via FTP. Het zal dan direct in de hoofdmap van jouw WordPress-installatie zichtbaar zijn. Nu heb je welilcht geen idee wat FTP is. In dit geval is de makkelijkste manier vermoedelijk via het bestandsbeheer programma van je hosting provider. Kijk dus even of deze er is en ga vervolgens naar het wp-config.php-bestand en bewerk deze via het bestandsbeheer programma.

Eenmaal in het wp-config.php-bestand, kun je op zoek naar de regel “That’s all, stop editing! Happy blogging”. Net boven deze regel kun je de volgende code toevoegen:

define( 'WPMS_ON', true );
define( 'WPMS_SMTP_PASS', 'jouwwachtwoord' );

Vervang hier het woord “jouwwachtwoord” in je eigen SMTP wachtwoord. Nadat je dit gedaan hebt kun je het wp-config.php-bestand opslaan.

Test of de WordPress SMTP instellingen werken

Nu je alle instellingen hebt doorlopen en ingesteld, is het tijd om te testen of alle instellingen correct zijn en alles naar behoren functioneert. Je kunt hiervoor naar WP Mail SMTP -> Settings en dan het tabblad Email test gaan.

WordPress SMTP instellingen testen door een testmail te versturen

Zoals je hierboven kunt zien hoef je hier alleen maar een e-mailadres in te voeren waar je een test e-mail naartoe wilt sturen en of het bericht in HTML of als je het uitschakelt als platte tekst moet zijn. In bijna alle gevallen zal je hier HTML ingeschakeld willen hebben staan.

Klik vervolgens op de knop “Send email” om een testmail te laten versturen. WP Mail SMTP zal nu een e-mailbericht sturen via de SMTP-gegevens die je hebt ingesteld. Wanneer je een e-mailbericht ontvangt, zijn de instellingen geslaagd en werkt het zoals het hoort te werken.

Help, de test mail komt niet aan!

Wanneer je geen test mail ontvangt is de kans groot dat de SMTP-gegevens die je hebt ingevoerd niet helemaal goed zijn. In de meeste gevallen wordt een verkeerde SMTP host of poort gekozen. Controleer voor de zekerheid bij je hosting providers of de gegevens die je hebt ingevoerd goed zijn.

Een andere optie kan de encryptie methode zijn. Wanneer je SSL hebt ingeschakeld en dit werkt niet, kun je het ook uitproberen met de TLS encryptie methode.

Werkt het nog steeds niet en heb je alles echt helemaal goed ingesteld? Je kunt dan het best contact opnemen met je hosting provider. Wellicht dat er (tijdelijk) iets aan de hand is met de SMTP server.

Conclusie WordPress SMTP

Een WordPress website maken brengt toch wel wat lastige dingen met zich mee. WordPress mails goed laten versturen is hier één van.

Net als met alles heeft iedere optie voor- en nadelen. SMTP is in mijn ogen echter de beste oplossing voor het versturen van WordPress mails. Het is gratis te gebruiken, alle mails kunnen via een versleuteling verzonden worden en het werkt stabiel via de mailserver van je hosting provider.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft en je nu geleerd hebt hoe je SMTP kunt gebruiken op jouw WordPress website.

Eén reactie

  1. Deze oplossing is heel leerzaam. Niet eerder ontdekt dat woocommerce geen e-mails verstuurd, omdat bij testen naar mijn eigen e-mailadres ze wel ontvangen worden en tevens de e-mails welke naar een apart email adres gaan. Het is dat een klant/vriend meldde geen enkele email te ontvangen. Kwam er tevens achter dat je bij de hostprovider ook kan zien welke e-mails foutmeldingen geven. De Plugin is makkelijk in te stellen en nu werkt alles zoals het hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *