WordPress pingbacks en trackbacks uitgelegd

WordPress pingbacks en trackbacks

Wanneer je al een tijdje gebruikt maakt van WordPress heb je waarschijnlijk wel een keer een notificatie in je mail gehad over pingbacks en trackbacks.

Als het tegenzit krijg je hier heel veel notificaties van.

In dit artikel zal ik uitleggen wat pingbacks en trackbacks zijn en hoe je het eventueel zou kunnen uitschakelen.

Wat is een trackback?

Pingbacks en trackbacks geven website-eigenaren de mogelijkheid om tussen twee websites te communiceren om zo een link in de reacties te krijgen. Een trackback werkt als volgt.

Ik schrijf een artikel op mijn blog. Jij wilt vervolgens een reactie plaatsen, maar wilt ook dat je eigen lezers zien wat je te zeggen hebt. Je kiest er uiteindelijk voor om zelf een blogbericht te schrijven en een trackback naar mijn blog te versturen.

Ik krijg vervolgens een trackback en heb de mogelijk om te bepalen of dit als reactie op mijn blog mag verschijnen of dat ik het verwijder. Wanneer ik het toe sta zal de titel, een korte samenvatting en een link van je artikel in de reacties verschijnen.

Wat is een Pingback?

Een pingback is niet heel anders dan een trackback, het enige verschil is dat je geen trackback hoeft te versturen, maar dat dit automatisch gaat omdat je een link naar een blogbericht plaatst. Het werkt als volgt.

Ik schrijf een artikel op mijn blog. Jij schrijft een artikel op je eigen blog en linkt naar mijn artikel. WordPress zal vervolgens automatisch een pingback versturen naar mijn blog. Ik heb vervolgens de mogelijkheid om te bepalen of ik dit als reactie op mijn blog wil tonen.

Wanneer ik de pingback toe sta zal er alleen een link naar het artikel op jouw website verschijnen.

Het verschil is dus eigenlijk dat een trackback handmatig gaat en een pingback automatisch. Pingbacks laten ook geen korte samenvatting zien in de reactie wat bij trackbacks wel het geval is.

Hebben pingbacks en trackbacks nut op je blog?

Bijna alle pingbacks en trackbacks zijn tegenwoordig spam. Het is een eenvoudige manier voor spammers om een backlink te krijgen op je blog.

Zelf ben ik van mening dat het weinig nut heeft om pingbacks en trackbacks ingeschakeld te hebben op een blog. De reden hiervan is dat het alleen maar voor meer mails en spam zorgt die je moet verwijderen.

Het kan echter weleens voorkomen dat er een normale blog is die een pingback of trackback stuurt. Dit is een leuke manier om erachter te komen dat je een backlink erbij hebt en dat er wellicht verder op het onderwerp waar je over geschreven hebt is ingegaan.

Naar mijn mening is het verstandig om pingbacks en trackbacks uit te schakelen op je website. Je voorkomt zo extra werk waar je niet op zit te wachten.

WordPress pingbacks en trackbacks uitschakelen

Wanneer je pingbacks en trackbacks wilt uitschakelen kun je gebruik maken van een handige optie in WordPress.

Ga naar “Instellingen -> Reacties” en haal het vinkje weg bij “Linknotificaties toestaan van andere blogs (pingbacks en trackbacks) ”.

WordPress pingbacks en trackbacks uitschakelen

Het nadeel van deze optie is dat het alleen op toekomstige berichten effect heeft. Bij bestaande blogberichten staan pingbacks en trackbacks nog steeds ingeschakeld als je bovenstaande hebt gedaan.

Om het voor bestaande berichten uit te schakelen moet je naar “Berichten -> Alle berichten” gaan. Om het in direct voor alle berichten te doen kun je bij de scherminstellingen aangeven hoeveel berichten er op één pagina getoond mogen worden in het dashboard.

Je kunt vervolgens alle berichten die je op de pagina ziet selecteren door onder Acties een vinkje te zetten bij “Titel”.

Alle berichten selecteren

Klik vervolgens op “Acties” en kies voor de optie “Bewerken” en klik op uitvoeren.

acties bewerken

Je kunt nu voor alle berichten die je geselecteerd hebt de pings uitzetten. Je doet dit door bij Pings voor “Niet toestaan” te kiezen en vervolgens op het blauwe knopje bijwerken te klikken.

Pings niet toestaan

Je hebt nu voor alle berichten de trackbacks en pingbacks uitgeschakeld.

Wanneer je interne blogberichten ook niet met elkaar wilt laten linken door middel van een ping, dan kun je bij “Instellingen -> Reacties” de bovenste optie “Probeer elk ander blog gelinkt in dit artikel te benaderen ” uitvinken.

Conclusie

Pingbacks en trackbacks zijn er om iemand een notificatie te sturen om te laten weten dat er naar het blogbericht is gelinkt of dat het is genoemd in een blogbericht.

Pingbacks worden automatisch verzonden wanneer je naar iemand in je content linkt. Trackbacks moet je zelf handmatig versturen.

Wanneer iemand de pingback of trackback ontvangt, kan er gekozen worden of de pingback of trackback toegestaan wordt of dat het de prullenbak ingaat. Indien het wordt geaccepteerd zal de pingback of trackback bij de reacties verschijnen met een link naar het artikel die de pingback of trackback verzonden heeft.

Het nadeel van pingbacks en trackbacks is helaas dat het overgrote deel bestaat uit spam. Het is daarom naar mijn mening verstandig om het uit te schakelen op je blog.

Sta jij pingbacks en trackbacks toe op je blog? Wat is de reden dat je het hebt in- of uitgeschakeld.

22 reacties

 1. Hej!

  Erg bedankt voor dit overzichtelijk verhaal. Heb de aanwijzingen opgevolgd en hopelijk straks ook geen erg vervelende en inderdaad tijdrovende meldingen meer.

  Groetend,
  Joke

 2. Hoi Maikel,
  Dank wederom voor je duidelijke uitleg, je bent (hoe vaak nu al?) een life-saver :-).
  Ik kreeg opeens heel veel pingbacks vanaf URLs uit Vietnam ?!
  Ik heb je aanwijzingen opgevolgd en hoop dat hiermee afgelopen is.
  Nogmaals dank,
  Paul

 3. Hallo Maikel van de Weerd,

  Heel blij met de finesse en juistheid hoe jij alles duidelijk weet uit te leggen wat betreft pingbacks en trackbacks.
  Ondervond aardig wat spam reacties die onvoorstelbaar waren qua inhoud.
  Ik ga uw pagina zonder twijfel direct bij mij favorieten plaatsen, zodat ik in de toekomst altijd met vraagtekens, weet waar ik terecht kan.

  Bedankt alvast voor de hulp.

  Met vriendelijke groeten,
  Marc

 4. Dank je wel voor je uitleg! Ik snapte helemaal niets van pingbacks en trackbacks, en vond ze erg lelijk staan op mijn blog. Na het lezen van dit bericht heb ik ze allemaal uitgezet, en heb ik de bestaande kunnen verwijderen (ook door bij ‘reacties’ te kijken en er dan naar te zoeken).

  Nu ziet alles er weer netjes uit.

  1. Ik ben bang dat je dit voor oude berichten per bericht handmatig moet uitschakelen. Ik ontdekte ook pas dat ze nog aan stonden op mijn website en heb er nu een paar uitgeschakeld en de pingbacks & trackbacks verwijderd.

   1. Voor de oude berichten moet je het inderdaad nog handmatig uitschakelen. Je kunt het echter wel in bulk uitschakelen via het berichtenoverzicht. Selecteer de berichten, kies bij acties op bewerken en sta pings vervolgens niet toe.

 5. Hoi Maikel, Dank je wel voor je uitleg.

  De website eigenaar, die ook mailtjes krijgt van reacties, krijgt een pingback melding als ik, als webmaster, in een nieuwsbericht gemaakt door hem een link toevoeg naar één van de vaste pagina’s van de site.
  Dus niet in de reacties maar gewoon in het bericht zelf en een interne link dus.
  Als ik het vinkje weghaal dan kan ik mogelijk helemaal niet meer linken naar een vaste pagina vanuit een nieuwsbericht/blog.
  Hoe zorg ik ervoor dat ik gewoon links naar pagina’s kan toevoegen zonder dat de website eigenaar onnodige mailtjes krijgt waar hij niets van snapt.

 6. Dank je wel! Ik had het onbedoeld ook aan staan. Dankzij jou heb ik het nu voor alle bestaande berichten in een klap uit kunnen zetten.

 7. Een erg duidelijk en nuttig artikel Maikel.

  Ooit had ik zelf ook pingbacks en trackbacks op mijn site …

  Alleen maar ellende heb je ervan.

  Bedankt en succes!

  Groet,
  Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *