WordPress wachtwoord resetten wanneer je geen mail krijgt

WordPress wachtwoord resetten wanneer je geen mail krijgt

Het komt helaas weleens voor dat je het wachtwoord van je gebruikersaccount op je WordPress website vergeet.

Nu hoeft dit geen probleem te zijn wanneer je WordPress website een mail naar je stuurt waarmee je het kunt resetten, maar wat als dit gek genoeg niet werkt?

De oplossing is dan om de database in te duiken om het wachtwoord te resetten. Het is op zich geen moeilijke taak, maar het ziet er allemaal vrij technisch uit en je past natuurlijk wel iets aan in de database.

Ik raad je daarom altijd aan om ondanks dat dit een kleine aanpassing is eerst een back-up van je database te maken voordat er per ongeluk iets verkeerd gaat.

Inloggen op je database via phpMyAdmin

Om de database van je website te kunnen beheren wordt door hostingproviders zo goed als altijd phpMyAdmin gebruikt. Log daarom in op je hostingaccount en ga op zoek naar het kopje “phpMyAdmin”, wat vaak in een tabel “databases” staat of gewoon al ergens los.

phpMyAdmin

Wanneer je hier op klikt zal je wellicht de gebruikersnaam en wachtwoord van de database moeten invoeren (staan in het wp-config.php bestand) of je wordt al direct ingelogd.

WordPress Wachtwoord wijzigen via de database

Nu je op de databasepagina bent aangekomen kun je aan de linkerkant de juiste database selecteren. De meeste websites hebben maar één database, dus dan is de keuze makkelijk gemaakt.

Database selecteren in phpMyAdmin

Wanneer je op de database klikt openen alle tabellen van WordPress.

Je zal hier een tabel tegenkomen die in de meeste gevallen “wp_users” heet tenzij je net als ik hieronder een andere prefix hebt gebruikt. Het gaat in ieder geval om de tabel users waar je uiteraard even op moet klikken.

wp-users tabel

Wanneer je op de tabel hebt geklikt opent er een lijst met alle gebruikers van de website. In dit voorbeeld hebben we maar één gebruiker en die heet “oefpats”. Je ziet hier bij user_pass natuurlijk niet je huidige wachtwoord omdat deze versleuteld is. De enige manier om weer in je website te komen is dus door het wachtwoord te veranderen.

Klik op “Wijzigen” bij de gebruiker waarvan je het wachtwoord wilt aanpassen.

phpMyAdmin gebruiker wijzigen

We moeten vervolgens bij “user_pass” twee dingen doen om het wachtwoord te veranderen. In het dropdown menu moeten we kiezen voor MD5 en in de kolom daarnaast kun je het nieuwe wachtwoord invullen.

User Pass aanpassen

Klik vervolgens onderaan de pagina op “Start” en je wachtwoord is gemaakt. Het is op dit moment nog versleuteld met md5, waardoor het wachtwoord nog op bepaalde manieren te achterhalen is. Het is echter zo dat als je inlogt op de website het wachtwoord weer goed versleuteld wordt in de database zonder dat je hier verder iets extra’s voor hoeft te doen.

Succes met het aanpassen van je wachtwoord. Wanneer je liever toch niet zelf in de database dingen gaat aanpassen, laat het dan altijd door iemand doen die er meer verstand van heeft.

2 reacties

 1. Bedankt Maikel, dat is weer een hele goede tip!
  Gelijk 2 vraagjes.
  Ik heb me weleens rot gezocht naar waar ik de database username en db password in de sql tabellen kan vinden, niet gevonden dus. Even los van de config file, daar staat het natuurlijk in, maar als deze nu eens niet matchen, kan ik dat niet checken of achterhalen in de tabellen.
  Tweede: heb je het weleens gehad over Installatron Apllications Installer. Ik heb meerdere websites en gebruik deze tool heel erg graag. Daar zijn de deb username en password ook in te vinden trouwens, maar ik zou toch graag willen weten waar in sql zelf…

  1. In de database (sql) zelf staan de wachtwoorden niet omdat je juist de gebruikersnaam en wachtwoord nodig hebt om daarin te kunnen.

   In het wp-config bestand hoort het overigens altijd goed te staan, want anders zal de website namelijk niet goed kunnen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *