Wanneer je een WordPress website hebt en deze ook gekoppeld hebt aan Google Analytics zijn er veel mogelijkheden.
Een van de mogelijkheden die je hebt is om zoekopdrachten, die via de WordPress zoekfunctie gedaan worden, bij te houden met Google Analytics.
Je kunt zo precies de zoekwoorden zien waar mensen naar gezocht hebben op je website.
In dit artikel laat ik je zien hoe je interne zoekopdrachten op je site kunt bijhouden via Google Analytics en bespreek ik waarom het verstandig is om dit te doen.
Waarom is het handig om zoekopdrachten bij te houden?
Er is geen eenvoudigere manier om erachter te komen waar je bezoekers naar op zoek zijn dan bij te houden welke zoekopdrachten ingevuld worden op je eigen website. Je kunt precies zien welke onderwerpen je bezoekers interessant vinden en graag willen bekijken.
Door de ingevulde zoekopdrachten goed te analyseren weet je welke artikelen het meest onder de aandacht gebracht moeten worden omdat deze blijkbaar niet goed vindbaar zijn.
Daarnaast kan het ook zijn dat je helemaal nog geen artikel hebt over een bepaald onderwerp waar je bezoekers regelmatig op zoeken. Je weet dankzij het bijhouden dus ook meteen voor welk onderwerp het verstandig is een artikel te schrijven omdat je doelgroep hier interesse in heeft.
Tijd om alles eens goed in te stellen om zo snel mogelijk van de kennis die je krijgt te profiteren.
Plaats een zoekfunctie op je website
Het kan best zijn dat je slechte ervaringen hebt met de zoekfunctie van WordPress en het een waardeloze zoekfunctie vind. Ik kan je vertellen dat de zoekfunctie sinds WordPress versie 3.7 sterk is verbeterd.
Waar het eerst alleen op datum ging en niet op relevantie is dit nu aangepast. Het is nog niet perfect, maar het is een enorme vooruitgang voor het eerst sinds jaren.
De zoekresultaten worden nu geordend volgens de volgende logica:
- Volledige zin in titel
- Alle zoektermen in titel
- Een zoekterm in titel
- Zoekterm in inhoud van bericht
Voordat we een koppeling gaan maken met Analytics is het wel zo handig om een zoekfunctie op je WordPress website te plaatsen. Zonder zoekfunctie zou al dit werk tenslotte niet nodig zijn.
Je kunt onder “Weergave -> Widgets” kiezen voor de widget “Zoeken” en deze in de sidebar plaatsen.
Zoekopdrachten bijhouden met Google Analytics
Log in op je Google Analytics account en klik rechtsboven op de beheerdersknop.
Je krijgt nu 3 kolommen te zien en in de rechterkolom staat “Instellingen weergeven”. Klik hierop.
Je bent nu op de pagina Instellingen voor rapportageweergave aangekomen. Onderaan deze pagina staat de optie “Zoekopdrachten op site bijhouden”.
Zoals je ziet staat deze optie standaard uit. Klik op de knop om het aan te zetten.
Je krijgt nu het volgende te zien:
Vul bij jezelf hetzelfde in als hierboven staat. Een queryparameter klinkt heel ingewikkeld, maar bij alle WordPress websites moet je hier gewoon de letter s invullen.
Je kunt eronder ook nog een vinkje zetten bij “Queryparameters verwijderen uit de URL”. Dit vinkje zorgt ervoor dat je in Google Analytics alleen de zoekwoorden ziet en niet ook de parameters.
Klik tot slot op “Opslaan” onderaan de pagina en je hebt alles succesvol ingesteld.
Zoekopdrachten van je website bekijken in Google Analytics
Je kunt nu nog niet direct de zoekopdrachten van je website bekijken in Google Analytics. Het duurt over het algemeen ongeveer 48 uur voordat je dit kunt zien en er moeten natuurlijk zoekopdrachten gedaan zijn door je bezoekers.
Om de statistieken te bekijken ga je in Google Analytics naar “Gedrag -> zoekopdrachten op site -> Overzicht”.
Geniet van de nieuwe statistieken die je kunt bekijken en doe er je voordeel mee.
2 reacties
Dank je wel voor deze duidelijke uitleg! We doen er inderdaad ons voordeel mee op ons blog Trendbubbles.
Fijn dat dit artikel je geholpen heeft.