Zoom meeting via WordPress

Zoom meeting via WordPress

Kun je een Zoom meeting aanmaken via WordPress? Jazeker, ook dit is weer mogelijk in WordPress.

We kunnen wel stellen dat de videoconferentie software genaamd Zoom dit jaar een enorme groei heeft doorgemaakt.

Het is uitstekend geschikt om online meetings mee te houden, coaching gesprekken mee te voeren, dingen uit te leggen die zich op het scherm afspelen en workshops en webinars mee te houden.

Het hoeft dus zeker geen 1 op 1 gesprek te zijn. Je kunt prima een online meeting houden met honderden mensen.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je Zoom kunt koppelen aan WordPress en hoe je vervolgens vanuit WordPress jouw zoom meetings kunt organiseren.

Video: Zoom meeting aanmaken via WordPress

In onderstaande video leg ik je stap voor stap uit hoe je Zoom kunt koppelen aan WordPress met behulp van een gratis plugin.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugin die ik gebruik heet: Video Conferencing with Zoom.

Hieronder volgt de uitleg in tekst en afbeeldingen. Mocht je nog vragen hebben kun je dit uiteraard ook altijd kwijt in de reacties onder de video.

Zoom meetings beheren via WordPress

Wanneer je een Zoom meeting wilt organiseren en hier je WordPress website wilt gebruiken, dan is dit mogelijk.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een extra WordPress plugin installeren en een koppeling maken tussen je website en Zoom.

De plugin die je kunt installeren via “Plugins -> Nieuwe plugin” heet Video Conferencing with Zoom.

Na het activeren van de plugin krijg je een extra menu-item aan de linkerzijde genaamd “Zoom Meeting”.

Zoom Meeting menu-item

Je kunt hierop klikken om bij de instellingen te komen. Hier kun je bovenaan direct de API keys invoeren.

Zoom WordPress integratie instellingen

API key aanmaken in Zoom en instellen

Nu hebben we natuurlijk nog geen API keys aangemaakt, dus dit gaan we eerst doen. We gaan hiervoor naar de Zoom App Marketplace.

Vervolgens kun je rechtsboven naar “Developer” en dan “Build app” gaan.

Zodra je hierop hebt geklikt krijg je een melding om in te loggen en kom je daarna direct op de juiste pagina uit. Je kunt nu een app type selecteren en op “Create” klikken.

Om Zoom aan WordPress te koppelen hebben we de JWT (JSON Web Tokens) app type nodig. Klik in deze box op “Create”. Je kunt nu een naam invoeren voor de app.

Niemand ziet deze naam. Het is puur voor eigen gebruik dus doe niet te lang over het verzinnen van een naam en klik vervolgens op “Create” om verder te gaan. Het is nu zaak om de missende velden in te vullen.

Zoom informatie invullen

Zodra je de ontbrekende velden hebt ingevuld, kun je onderaan op de knop “Continue” klikken. Je komt nu op de pagina uit waar je API keys op staan.

Zoom API keys

Kopieer de API Key door op de tekst “Copy” te klikken en vul dit in op je WordPress website. Doe vervolgens hetzelfde voor de API Secret.

Wanneer je vervolgens verder kijkt op de pagina zie je allerlei verschillende instellingen staan. Loop er even doorheen en bekijk wat je in wilt stellen. Het meeste kun je per meeting die je aanmaakt weer aanpassen.

Wat ik zelf altijd aanpas is de teksten wanneer de meeting start, bijna is begonnen en is geëindigd. Ook bij DateTime format kun je aangeven hoe je de tijd wilt weergeven.

Alles naar wens ingesteld? Mooi, dan kun je nu op “Save Changes” klikken. Om er zeker van te zijn dat Zoom en WordPress goed met elkaar zijn verbonden, kun je na het opslaan ook op “Check API Connection” klikken. Je krijgt dan te zien of de connectie goed staat.

Zoom meeting aanmaken in WordPress

Nadat je de instellingen hebt opgeslagen komen er in het menu-item “Zoom meeting” een stuk meer opties te staan wanneer je er met je muis overheen beweegt.

Klik op “Add new” om een nieuwe Zoom meeting aan te maken.

Zoom meeting toevoegen in WordPress

Je kunt nu een titel en beschrijving invoeren. Aan de rechterzijde zie je ook direct twee opties staan.

Zo kun je aangeven dat alleen ingelogde gebruikers op de website de mogelijkheid hebben om de meeting te joinen Je kunt ook instellen dat mensen geen link zien om via de browser te joinen.

Wanneer je vervolgens wat verder naar beneden scrolt, krijg je nog veel meer instellingen te zien die met je meeting te maken hebben.

WordPress Zoom meeting instellingen

Meeting host: Hier kun je de host aangeven, wat je vermoedelijk zelf bent.

Meeting Type: Je hebt hier de keuze tussen een “normale” meeting of een webinar.

Start Date/Time: Zal geen uitleg nodig hebben. Vul hier de startdatum en tijd in.

Timezone: De connectie werkt goed. Zo goed dat de tijdzone die je hier instelt gebruikt wordt. Zorg dus dat je de juiste tijdzone hebt ingesteld.

Duration: Geef hier aan hoelang de meeting ongeveer gaat duren.

Password: Wil je een wachtwoord gebruiken? Deze kun je hier invullen.

Meeting authentication: Alleen ingelogde gebruikers in de Zoom app kunnen deelnemen aan de meeting.

Join before host: Heb je een meeting ingepland staan? Dan kun je aangeven dat mensen mogen deelnemen zonder dat jij er al bent.

Start when host joins: Wil je de meeting laten starten wanneer jij er als host bent? Zet dan hier een vinkje.

Participants video: Wanneer deelnemers joinen, mogen zij dan zichtbaar zijn met video? Zet hier alleen een vinkje als dit wel mag.

Mute participants upon entry: Wil je het geluid van deelnemers uit hebben staan op het moment dat zij de meeting binnenkomen? Zet hier een vinkje.

Auto Recording: Wil je de meeting opnemen, kies dan voor local of cloud.

Eenmaal alles naar wens ingesteld kun je naar boven scrollen en op “Publiceren” klikken.

Zoom meeting op je website plaatsen en starten

Je bent nu helemaal klaar om de Zoom meeting op je website te plaatsen en de meeting te starten.

Na het publiceren kun je onder de beschrijving bij Zoom details een shortcode vinden.

Shortcode voor Zoom meeting

Kopieer en plak deze shortcode om de details van deze Zoom meeting op een pagina van je website te tonen waar je het hebben wilt. Het ziet er als volgt uit:

Zoals je ziet staat het voornamelijk in het Engels, maar het is mogelijk om de plugin te vertalen naar het Nederlands. Mensen kunnen eenvoudig op Join klikken om de meeting te joinen. Zowel via de Zoom App als via de Web browser indien je dit hebt toegestaan. Ideaal en lekker laagdrempelig.

Om de meeting te starten kun je weer teruggaan naar de meeting in het WordPress beheerdersgedeelte. Als je de meeting bewerkt zie je aan de rechterzijde de optie om een meeting te starten.

Zoom meeting starten in WordPress

Conclusie

Je zal een aantal stappen moeten doorlopen, maar het is niet heel lastig om Zoom te koppelen aan je WordPress website en vanaf hier je meetings te beheren.

Zelf maak ik regelmatig gebruik van Zoom om meetings met mijn klanten te hebben en het beeldscherm te laten zien. Het werkt altijd heel prettig.

Wanneer jij een online meeting wilt starten via WordPress, dan is dit een uitstekende optie.

9 reacties

 1. Heldere uitleg! Wat ik nog zou willen weten of je ook meerdere zoommeetings op 1 website kunt starten. Bijvoorbeeld op verschillende pagina’s. Dus dat bijvoorbeeld 20 partijen op de website tegelijk kunnen zoomen in afzonderlijke meetings.

 2. Uitstekend blog om te lezen. Ik vind het een goed initiatief om zulke informatie met lezers te delen. Het was niet alleen interessant, maar ook leerrijk. Ik heb iets nieuws erbij geleerd. Dank je hiervoor.

 3. Wat een prachtige video.
  Heelduidelijk en goed te volgen.

  Ik heb alleen een probleem als ik op save changes en daarna op Check API connection.

  Dan krijg ik deze tekst!
  The Token’s Signature resulted invalid when verified using the Algorithm: HmacSHA256

  Wat heb ik verkeer gedaan, want ik krijg niet de extra opties nadat ik weer op Zoom Meeting heb geklikt.

  1. Lijkt erop dat er iets mis is met de API keys die je hebt ingevuld of dat de token niet geldig is. Ik zou controleren of alles geactiveerd staat. Bij de App Credentials heb je ook de optie “View JWT tokens”. Wanneer je hierop klikt kun je ook meer informatie krijgen over de geldigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *